Vazmeni četvrtak, 16. 4. 2020.

15 travnja, 2020

Post By : MBL

Vazmena osmina
Četvrtak, 16. 4. 2020.
PETI DAN VAZMENE OSMINE

ČITANJA:
Dj 3, 11-26;
Ps 8, 2a.5-9;
Lk 24, 35-48

Evanđelje: Lk 24, 35-48

Iz Evanđelja po Luki

     U ono vrijeme: Učenici pripovjede što se dogodilo na putu i kako prepoznaše Isusa u lomljenju kruha.
     Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
    
Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: 'Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštanje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.' Vi ste tomu svjedoci.«

     U većini svojih ukazanja nakon svojega uskrsnuća Isus pozdravlja svoje učenike riječima: »Mir Vama«. Čini se da on želi istjerati strah iz njihovih srdaca. Ako i mi o tome razmišljamo bez vjere, čini se da onda i mi imamo veliki razlog za strah. I mi danas osjećamo jaki strah od potresa i drugih prirodnih katastrofa, od pandemije, od bolesti i potpune fizičke nemoći, od gospodarske nesigurnosti, strah od gubitka radnog mjesta, strah od usamljenosti i odbačenosti i posebno strah od potpunog uništenja u atomskom ratu. Ljudsko postojanje može vrlo lako biti ugroženo strahom i još više činjenicama koje proživljavamo, ali to se neće dogoditi ako imamo vjere u Isusa Krista i njegovo uskrsnuće od mrtvih.
     Bog ne želi da mi živimo u strahu od budućnosti. Mi susrećemo vrijedne osobe koje su se dokazale. Ako je liječnik bio sposoban izliječiti nas u prošlosti, mi mu puni povjerenja saopćujemo da moramo ponovno u bolnicu zbog nove bolesti. Ako smo se izgubili na nepoznatoj cesti s vozačem koji je uvijek bio sposoban pronaći pravi put, spremni smo staviti se s pouzdanjem u njegove ruke.
     Isus je u svojem Uskrsnuću pokazao da ima vlast nad grijehom i smrću. U stvari, u cijelom svojem djelovanju i propovijedanju, kao i u svojoj smrti i uskrsnuću, on objavljuje da upravo on ispunja sva ona obećanja koja je Bog dao u SZ. To je glavna činjenica s kojom Petar nastupa u svojem propovijedanju, kako smo čuli u današnjem prvom čitanju. Drugim riječima, Bog je pogledao na nas, jer je on vjeran svojim riječima. Svi mi trpimo zbog bolesti uzrokovane grijehom, jer je ljudski rod zbog grijeha praroditelja bolestan sve do smrti. Isus, božanski liječnik, izliječio nas je od onih konačnih posljedica te bolesti, a to je vječna smrt. S druge strane, bili bismo izgubljeni na putu prema Bogu i našem nebeskom vječnom domu. Isus poznaje put; ustvari on je taj put k Ocu. Puni pouzdanja možemo se predati u njegove ruke. Časni sluga Božji o. fra Ante Antić jednoj duši ovako čestita Uskrs: »Milost svetog Uskrsnuća neka Vas učini da ne živite više Vi nego Isus u Vama! To molim za Vas. Niste više svoji. Vi ste Kristovi. Dakle, Njegova ljubav Vaša ljubav, Njegovo trpljenje Vaše trpljenje, Njegov mir Vaš mir, Njegov život Vaš život.« (AP III/35, 79).
     Isusove riječi: »Mir vama«, nisu prazni pozdrav bez sadržaja. One izražavaju veliki dar koji će raspršiti sve strahove i sumnje u našem životu. Zbog naše povezanosti s Isusom možemo živjeti naše živote s mirom u našim srcima. Časni sluga Božji jednu redovnicu potiče da se u susretu i sjedinjenju s uskrslim Isusom posvema promjeni: »Uskrs uvijek bio u Vašoj svetoj duši i neprestano pobjeđivali sve zapreke na putu svetog ujedinjenja s dragim Bogom! Ovi sveti dani neka budu puni Božje blizine, Božjeg spoznanja, Božjeg jačeg djelovanja i izlijevanja Njegovih izabranih darova u Vašu dušu. Neka se Vaša plemenita i velikodušna duša sva promijeni u susretu sa Isusom na križu, u grobu i u slavnom uskrsnuću! To Vam je moja skromna molitva za sve ove dane!« (AP II/11, 3).