Zajednica "Vjera i svjetlo"

Vjera i svjetlo je međunarodni pokret, koji su utemeljili Jean Vanier i Marie-Hélène Mathieu. Pokret je rođen iz želje da pomogne osobi s mentalnim hendikepom i njezinoj obitelji da pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu. To je bila glavna svrha hodočašća u Lurd za Uskrs 1971. god. Među 12000 hodočasnika iz 15 zemalja bilo je 4000 osoba s mentalnim poteškoćama. Tako je sve počelo! Vjera i svjetlo je pokret, zajednica. U srcu zajednica su osobe ranjene različitim stupnjevima mentalnog hendikepa, bez obzira na dob. One su okružene svojim obiteljima i prijateljima, napose mladim ljudima. Ono bitno čine veze povjerenja i prijateljstva, koje se stvaraju među članovima zajednice, veze kojih je izvor Isus i kojih je ispunjenje u Njemu. Kao što naš osnivač Jean Vanier lijepo kaže: “Slabi i nemoćni liječe nas od naših predrasuda, želja za vlašću i priznanjem. Njihov plač za prijateljstvom je poput vrućeg ljepila koje nas drži zajedno." Poziv “malenih" definitivno je osvojio mnoge, među njima i one koji su već aktivni u svojim zajednicama.

Vjera i svjetlo daje osobama s mentalnim hendikepom mogućnost da prepoznaju i koriste vlastite darove i otkriju radost prijateljstva. Zahvaljujući osobi s mentalnim hendikepom prijatelji također dolaze do spoznaje da postoji još jedan svijet, osim onoga u kojem vladaju nadmetanje, novac i materijalna zadovoljstva. Oni koji su slabi i prikraćeni vode ih u svijet nježnosti, vjernosti, osluškivanja i vjere. Zajednice su otvorenog tipa, članovi se redovito susreću i međusobno sve dublje povezuju, dijele svoje teškoće i nade. Roditeljima Vjera i svjetlo daje podršku u njihovim kušnjama i pomaže im da bolje uoče ljepotu svoga djeteta. Mnogi od njih, zauzvrat, postaju izvor snage i pomoći drugim roditeljima slomljenim vlastitom patnjom i svakodnevnim teškoćama. Vjera i svjetlo vjeruje da je svaka osoba, čak i ona s najvećim hendikepom, pozvana produbiti svoj život u Isusu, primiti sva duhovna bogatstva svoje Crkve, sakramente, liturgijsku tradiciju… On/Ona je pozvana biti izvorom milosti i mira za cijelu zajednicu, također i za Crkvu i cijelo čovječanstvo. Vjera i svjetlo vjeruje u riječi sv. Pavla: “Lude svijeta izabra Bog da posrame mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrame jake…" (iz Povelje i konstitucije zajednice Vjera i svjetlo).

Danas Vjera i svjetlo ima više od 1500 zajednica u više od 80 zemalja na 5 kontinenata. Zajednice su obično ukorijenjene u svoje župe i život svoje crkve. Vjera i svjetlo želi okupiti kršćane iz različitih zajednica i odgovoriti na Isusovu molitvu: “Oče da svi budu jedno."

U Hrvatskoj je sjeme Vjere i svjetla zasađeno 1993. god. Danas djeluje preko 20 priznatih zajednica i nekoliko  zajednica u probaciji i to širom Hrvatske. 2013. godine Hrvatska je u okviru međunarodne zajednice Vjera i svjetlo dobila status provincije koja okuplja zajednice u Hrvatskoj. Provincijski koordinator je Zvonimir Vnučec 098/9398-174.

Više informacija o zajednici i njezinim aktivnostima te informacije u kojim sve mjestima Hrvatske zajednice djeluju možete pronaći na web stranici www.vjeraisvjetlo.hr.

U našoj župi Majke Božje Lurdske Zajednica Vjera i svjetlo uspješno djeluje od 1993. godine.

Mjesečni susreti u župi se održavaju svake treće nedjelje u 16 sati.

Kontakt osoba zajednice: Marija Šarić (092/2610-365).

Gospodin udijelio obilje svoga blagoslova i plodonosan rad Zajednici!