Dječji zbor "Sunce"

Isusove se riječi «Pustite malene k meni» (Lk 18,16) i izreka Svetoga Augustina «Tko pjeva, dvostruko moli» najljepše i najiskrenije otkrivaju u radu maloga dječjeg zbora naše župe. Primarna je svrha zbora pjevanjem slaviti Boga na euharistiji, nedjeljom u 9 sati. Također, zbor pjeva i na mnogobrojnim priredbama i prigodnim obilježavanjima vjerskih blagdana u našoj crkvi, kao npr. za sv. Nikolu, Božić, u čast Ante Antića, u devetnici M.B. Lurdske i dr. S odličnim uspjehom zbor sudjeluje i na smotri dječjih crkvenih zborova «Zlatna harfa», od samoga početka 1984. godine, pa sve do danas. Zbor je poznat i po izvrsnim božičnim priredbama koje, kao najljepši poklon, djeca s velikim veseljem pripremaju tjednima uoči Božića, ponajprije za svoje prijatelje, roditelje, djedove i bake, ali i za sve ostale župljane. Ove su predstave nemali broj puta iznenadile i oduševile publiku. I pravi su poznavatelji glazbe često puta bili zatečeni težinom odabranih kompozicija, kvalitetom izvedbe i skladnim zvukom našega zbora. Osim pučkih liturgijskih pjesama «veselih» dječjih pjesmica, djeca izvode i nekoliko misa (M. Nardelli, M. Jašić, V. Rathgeber, VIII. koralna misa – anđeoska), a na njihovu su repertoaru i brojne lijepe i vrlo zahtjevne kompozicije. Izdvojit ćemo samo neke: «Ave Maria» – Fr.Engelhardt, I. Arcadelt i B.Pellozari, «Orantibus in loco isto» -1. Lukačić, «Molitva Sv. Franje» – Š. Marović, Zbor Hrvatica iz opere «Porin» i mnoge druge.

Iako se u posljednjih desetak godina rad dječjega zbora prvenstveno veže uz s. Željku Čeko, vratimo se ukratko na početke i prisjetimo se svih onih koji su sudjelovali u njegovu radu. Od našega svirača, Tonia Kotekka, doznali smo daje on pjevao u dječjem zboru kada ga je vodio fra Mile Ćirko. Bilo je to davno, od 1970.-1974. godine. Je li je tko bio prije njega, fra Mile se ne sjeća. Nakon njega zbor vodi s. Pavlimira Šimunović, ali ona nije smještena u našemu samostanu, već dolazi prema potrebi. Godine 1978. u našu župu stiže s. Zorislava Radić. Ona je u župi provela punih 10 godina. Zahvaljujući velikome trudu, i s. Zorislave i malih pjevača, već se iz tog perioda prisjećamo velikih uspjeha našega dječjeg zbora. Na «Zlatnoj harfi» naši su pjevači redovito nagrađivani najgromoglasnijim pljeskom. Poslije s. Zorislave, u župu nam 1988. godine iz Splita dolazi s. Željka Čeko i u prvom navratu ostaje do 1994. godine. Zamjenjuje je s. Sofija Vuković koja zbor vodi u iduće tri godine. Nakon toga, ponovo je s djecom s. Željka. Jednoga sunčanog dana na «Zlatnoj harfi» održanoj u Mariji Bistrici zbor je dobio ime «SUNCE», a vedrina i životna snaga iz imena zbora prepoznaje se i u pjevanju djece.Danas za najveći dio uspjeha našeg dječjega zbora svakako treba zahvaliti požrtvovnosti s. Željke. Njezin osobni angažman, marljivost i potpuna posvećenost radu s djecom vidljivi su na svakoj euharistiji, i na svakom nastupu. Osim s. Željke i malih pjevača, u radu maloga zbora sudjelovali su i brojni «profesionalni» tekstopisci, skladatelji, aranžeri, snimatelji i režiseri. Svi su oni prepoznali žar ove djece i nesebično se angažirali kako bi nastupi dječjega zbora u crkvi i izvan nje bili što ljepši, i na tome im treba zahvaliti.

Što reći o mnogobrojnim malim pjevačima koji su svih ovih godina pjevali u dječjem zboru? Kako zbor uglavnom broji oko 40 članova, osnovnoškolaca od prvoga do osmog razreda, mnoga su djeca provodila svoje slobodno vrijeme uvježbavajući pjesme u našoj župskoj dvorani. Vrijeme provedeno na probama, na sv. Misi, na zajedničkim susretima, mnogobrojnim nastupima velika su radost za male pjevače. Pjevanje u dječjem zboru na poseban način obogaćuje djetinjstvo ove djece, jača njihovu vjeru i ljubav prema Bogu i bližnjemu, te potiče osobni razvoj u svjetlu Kristovu. I roditelji malih pjevača prepoznali su daje djetinjstvo njihove djece «obasjano» jednim posebnim sadržajem i da su sati provedeni u pjevanju trenuci sretnijeg i ispunjenijeg odrastanja. Mnogi su se mali pjevači, u vrevi gradskoga načina života, preselili u druge dijelove grada, ali im je pjevanje u «svom zboru» ostalo u lijepim uspomenama. Mnogi i dalje pjesmom veličaju Gospodina kao pjevači jer su postali članovi našeg mješovitog zbora ili zbora Ante Antić, svirači (Matija Skender, Maja Jazvinšćak, Toni Kottek) ili zborovođe starijih zborova naše župe: mješovitoga zbora (Martina Gojčeta) i zbora Ante Antić (sestre Ana i Marija Paić). Možemo reći da je mali dječji zbor pravi «rasadnik» ljudi koji kroz glazbu izražavaju i obogaćuju svoju vjeru i ljubav prema Bogu.

U našoj se župi oduvijek pridavalo puno važnosti lijepom i skladnom liturgijskom pjevanju u kojem slavimo STVORITELJA, a to se uz marljivi, predani i požrtvovni rad naših sestara voditeljica i njihovih suradnika uvijek moglo i može doživjeti.

Maja Jazvinšćak-Jembrek