Zbor "Otac fra Ante Antić"

Zbor “Otac Ante Antić” započeo je svoje djelovanje 25. siječnja 1987. godine, u početku kao vokalno-instrumentalni sastav “Vrba”, na inicijativu i poticaj dr. fra Stipe Nimca. Sastav je osnovan s ciljem pjevanja na Uskrsfestu i sličnim manifestacijama. U VIS-u Vrba bilo je sedmero mladih.

Nakon tri godine grupa prestaje biti vokalno-instrumentalni sastav i postaje zbor mladih, koji počinje pjevati na nedjeljnoj svetoj misi u 11.30. Ubrzo potom zbor uzima i novo ime koje nosi i danas – “Otac Ante Antić”.

Duhovno vodstvo uvijek je bilo izuzetno važno njegovim članovima. Zbor su duhovno obogatili dr. fra Stipe Nimac, fra Miroslav Bustruc, pokojni fra Ante Grbeš, fra Domagoj Runje te fra Ante Udovičić.

Na samom početku, voditelj VIS-a Vrba bio je Antun Kottek, da bi ubrzo nakon njega vodstvo preuzela Ana Pećar (rođena Paić). Nakon 1999. godine vodstvo preuzima Marija Rogošić (rođena Paić), koja zbor vodi i danas. Od samog osnutka zbora, u njemu djeluje i istaknuta hrvatska mezzosopranistica Martina Gojčeta-Silić, koja i danas nastupa sa zborom kao njegova solistica.

Zbor “Otac Ante Antić” nastupao je više puta na festivalima duhovne glazbe (Uskrsfest, Zagreb; Cropatria, Split, 1995.), te na misama za mlade u našoj i drugim crkvama. Osim na festivalima i misama, zbor povremeno nastupa i na tribinama i predstavljanjima knjiga. Unazad nekoliko godina Antićevcima je glavni i najvažniji cilj pjevanje na svetoj misi. Jedino tako pjesme koje pjevaju mogu doći do punog izražaja i ispuniti svoju izvornu funkciju – a to je slavljenje i veličanje Boga.

Repertoar koji zbor njeguje je raznolik, obuhvaća duhovne šansone, kompozicije renesansnih majstora, klasike poput Bacha, Mozarta, Brucknera, Beethovena, Dvořaka, Lisinskog, kao i djela mnogih drugih kompozitora i stilova. Rado pjevaju i crnačke duhovne pjesme, kao i pjesme iz Taizéa.

Od početka do danas kroz zbor je prošlo pedesetak članova. Danas se u zboru redovito okuplja tridesetak mladih ljudi različitih profesionalnih orijentacija: od doktora, profesora, arhitekata, ekonomista i privatnih poduzetnika, preko državnih službenika do studenata i srednjoškolaca.

Antićevci i dalje pjevaju na nedjeljnoj svetoj misi u 11.30, a na probama se nalaze jednom tjedno (srijedom od 18.00 do 20.00 sati) te sat vremena prije nedjeljne svete mise.

Zbor je uvijek otvoren za nove pjevače i s velikim bi veseljem pozdravio i dočekao zainteresirane nove članove.

U subotu 17. studenog 2007. godine zbor je proslavio svoj dvadeseti rođendan koncertom duhovne glazbe u Kapeli Majke Božje Lurdske.