Srijeda, 20. 5. 2020.

19 svibnja, 2020

Post By : MBL

VI. Vazmeni tjedan
Srijeda, 20. 5. 2020.
Sv. Bernardin Sijenski, prezbiter
Blagdan za OFM

ČITANJA:
Dj 4, 8-12;
Ps 145, 1-6;
Iv 14, 12-17

Evanđelje: Iv 14, 12-17

Iz Evanđelja po Ivanu

     U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću. Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.«

     Našeg  Serafskog oca Franju – mnogi su često svjedočili – obuzimao bi poseban žar i srce mu se pokretalo posebnom gorljivošću na sam spomen Isusovog imena. O njemu je govorio s takvom ljubavlju i slašću da se gotovo oblizivao dok je izgovarao to ime – ISUS. Njegov životopisac donosi: „Kad bi (sv. Franjo) izgovarao ili čuo ime Isusovo, iznutra bi ga obuzelo neko zanosno raspoloženje, a izvana bi se činilo kao da poigrava, ili kao da je okusio nešto slatko, ili kao da mu uho ispunja milozvučna glazba.“ (2Cel X, 6)
     Nije neobično da nam srce zaigra na nečiji spomen. Dovoljno je čuti ime voljene osobe da nam pred očima bude čitava osoba. Poznato ime u nama budi određene predodžbe koje se odnose na neku osobu. Ime otkriva osobinu, izriče bit, poslanje. Sam Bog nam je objavio svoje ime – ime koje je tajanstveno, ime koje je neizrecivo: „Objavljujući svoje tajnovito ime JHVH, „ja sam onaj koji jest” ili „Ja sam onaj koji jesam” ili također „Jesam koji jesam”, Bog kaže tko je on i kojim ga imenom treba nazivati. To je božansko ime tajnovito kao što je i sam Bog tajna. Ono je u isti mah objavljeno ime i kao uskrata imena; i upravo time ono najbolje izriče Božju zbilju, ono što je beskrajno iznad svega što možemo shvatiti ili izreći: on je „skriveni Bog” (Iz 45,15), ime mu je neizrecivo, a ujedno je Bog koji se približava ljudima.“ (Katekizam Katoličke Crkve br. 206)
    
Taj „skriveni Bog“ koji se kroz čitavu povijest približava i otkriva ljudima, konačno nam se pokazao i otkrio u Isusu Kristu. Utjelovljeni Bog – ISUS – „radi nas i radi našega spasenja“ podnio je smrt da bi nam darovao život. On koji je istobitan s Ocem, nije se držao te svoje jednakosti kao nekog plijena, nego se „oplijenio“, uzeo lik sluge, postao je nama ljudima u svemu sličan osim u grijehu; ponizio je sebe, poslušan do smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom. (Fil 2, 9) Ime po kojem nam je raj otvoren. Ime po kojem je i grijeh i smrt, đavao i svako zlo pobijeđeno. To je Ime u kojem je sva naša radost i spasenje. To nam je Ime – Ime puno svake pobjede – darovano za naše spasenje. To je ime našeg Spasitelja i Otkupitelja koje nam je donijelo pobjedu i spasenje. Ime koje nam je donijelo utjehu i mir. Nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti. (Dj 4, 12)
    
To Ime je sve! U njemu je sve sadržano! To Ime je tako dragocjeno, tako ljupko. Narodi i plemena, svi jezici kroz sva vremena uzdisali su za ovim Imenom. Ime Isus budi nadu, lomi lance, oslobađa zarobljene, ništi grijehe. Ovo Ime, s vjerom zazvano, podiže iz mrtvih, čini čudesa, ozdravlja, podiže, spašava, oslobađa.
     Sv. Bernardin Sijenski, čiji blagdan danas slavimo, bio je veliki zaljubljenik u to Ime. Ovaj veliki promicatelj pobožnosti i štovanja imena Isusova sve je činio po tom svetom Imenu. Obilazeći mnoga mjesta, običavao je propovijedati noseći u rukama pločicu s urezanim imenom Isusa Krista Spasitelja – IHS. Propovijedajući Isusovo ime i zazivajući ga nad mnoštvo kojem je govorio događala su se brojna čudesa. Kako i ne bi kad je sam Isus obećao i rekao da ga molimo, da zazivamo njegovo sveto Ime: što god zaištete u moje ime, učinit ću.
    
Brate i sestro! Zazivajmo ovo Ime! Ono je riznica svakog blagoslova koji nam je dȃn, ono je lijek našoj slabosti. Ovo Ime, s vjerom izgovoreno, ulijeva hrabrost, daje zdravlje i nadu, donosi olakšanje, jača srce i osvjetljava duh. Ovo Ime smiruje i podiže, tjera đavle, razgoni strah, ispunja sigurnošću, spašava, razvedrava duh. Zazivajmo ovo Ime! Nek nam je uvijek u mislima, u srcu i na usnama!