Presveto Trojstvo, 7. 6. 2020.

06 lipnja, 2020

Post By : MBL

X. tjedan kroz godinu
Nedjelja, 7. 6. 2020.
PRESVETO TROJSTVO
Svetkovina

ČITANJA:
Izl 34, 4b-6.8-9;
Otp. pj.: Dn 3, 52-56;
2Kor 13, 11-13;
Iv 3, 16-18

Evanđelje: Iv 3, 16-18

Iz Evanđelja po Ivanu

     U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.«

 

 

     „Kad bih mogao samo govoriti o Bogu, ostao bih nevjernik. Ali, budući da stojim pred Bogom kojemu mogu govoriti, postajem vjernikom.“ Moći govoriti Bogu, moliti, moći govoriti s njim, slušati njegovu riječ i njegovu šutnju – to je dar vjere. Molitvom stupam u zajedništvo s Bogom i postajem dionikom njegova božanskoga života.
     Zato se i otajstvo Presvetoga Trojstva razumijeva slušanjem Božje riječi i govorom Bogu, molitvenim uranjanjem u božanski život. Božansko Trojstvo je zajedništvo božanskih osoba. Razumijemo ga stupanjem u to zajedništvo, razgovarajući u molitvi s Bogom, koji nas krijepi svojim Duhom. Bog nam je dao mjesto ne samo u Crkvi, u zajednici učenika, u zajednici vjernika. Dao nam je mjesto u sebi, u zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga. Zato u otajstvo Trojstva proničem zajedništvujući s Bogom koji je zajedništvo. A zajedništvo s Bogom preobražava i oplemenjuje sva naša zajedništva i sve odnose. Vjerujem stupajući u zajedništvo s Bogom, izručujući se njemu, a tu vjeru potvrđujem i svjedočim prenoseći to zajedništvo ljubavi na sve svoje odnose i na zajedništva s ljudima.
     Ispovijedamo da vjerujemo „u“ Boga. Taj „u“ vjere, unosi nas u božanski život, u zajedništvo osoba Presvetoga Trojstva. Zato, ispovijedajući danas svoju vjeru, s osobitim žarom i predanjem Bogu izrecimo onaj trostruki „u“: Vjerujem u jednoga Boga… i u jednoga Gospodina Isusa Krista… i u Duha Svetoga. Zacijelo se u brizi za dar vjere trudimo oko razumijevanja vjere, ali smo možda životno ostali izvan Boga, izvan njegova života. Vjera je uranjanje u božanski život, u Boga samoga. Današnja svetkovina milosna je prigoda za taj novi korak koji nas unosi u Boga, u zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga.