Presveto Srce Isusovo, 19. 6. 2020.

18 lipnja, 2020

Post By : MBL

XI. tjedan kroz godinu
Petak, 19. 6. 2020.
PRESVETO SRCE ISUSOVO
Svetkovina

ČITANJA:
Pnz 7, 6-11;
Ps 103, 1-4.6-8.10;
1Iv 4, 7-16;
Mt 11, 25-30

Evanđelje: Mt 11, 25-30

Iz Evanđelja po Mateju

     U ono vrijeme reče Isus: » Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Oca niti itko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.
     »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«

     Kršćanska braćo i sestre, ako bismo se zapitali svatko osobno ili, kao pripadnici određenih skupina, što nam to nedostaje, nabrojili bismo mnoštvo stvari, poželjeli bismo da se drugi promjene i, tako redom u nedogled, a zaboravili bismo ono najvažnije što svakom od nas nedostaje, a uopće nam ne pada na pamet – LJUBAV!
     Božja riječ koju smo slušali nam svjedoči: Gospodin nas je ljubio i odabrao nas. Bog je prvi ljubio nas. Krist kaže: Krotka sam i ponizna srca. Ljubav o kojoj se danas govori je lažna, destruktivna, mnogi su postali žrtve u negativnom smislu te ljubavi o kojoj se danas toliko govori. Istovremeno ona se reklamira i upozorava se na sve opasnosti koje ona može donijeti, zarobiti mlade, razrušiti obitelji.
     Ljubavi nema bez odricanja, ljubavi nema bez žrtve, ljubavi nema na prvi pogled, po izgledu. Ljubav je krotka i ponizna, ona prihvaća upravo one koji nam ništa ne mogu, niti imaju što dati. Zato Krist kaže: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.
    
Upravo umišljenost, bahatost današnjeg svijeta dovela nas je do stanja nasilja u obiteljima, među djecom, između raznih skupina. Mi smo bolesno nezadovoljni i zato nasjedamo na tolika lažna obećanja, dajemo nekritičke izjave o svemu i svačemu, današnji je čovjek izgubljen u vremenu i prostoru jer se odijelio, zaboravio na Boga: Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu. Krist je to pojasnio: Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.
    
Samo nas Bog = Ljubav može rasteretiti, odmoriti. On ne rješava naše probleme, kako mi to zamišljamo, nego mijenja naše viđenje, pogled, tumačenje, mi vidimo dalje, više, šire, dublje sve ono što nam se događa. Krist je jasan: Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.
    
Potrebno je učiti, mi se nazivamo učenici i učenici Kristovi, ne samo vjerovati u Njega, nego i nasljedovati njegov život.  Vjeru treba živjeti, utjeloviti u vremenu i prostoru s ljudima s kojima živimo i radimo, koje susrećemo na našim životnim putovima. Trebamo pokazati LJUBAV, KROTKOST i PONIZNOST. Zamolimo, posebno na današnju svetkovinu Presvetog Srca Isusova, Krista da učini naša srca, (život) po srcu svome. Amen.