Četvrtak, 18. 6. 2020.

17 lipnja, 2020

Post By : MBL

XI. tjedan kroz godinu
Četvrtak, 18. 6. 2020.
Svagdan

ČITANJA:
Sir 48, 1-15;
Ps 97, 1-7;
Mt 6, 7-15

Evanđelje: Mt 6, 7-15

Iz Evanđelja po Mateju

     U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Vi, dakle, ovako molite: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!’ Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.«

     Današnje prvo čitanje jest poema starozavjetnog mudraca Isusa sina Sirahova u čast proroka Ilije. Ilija je uistinu bio veliki čovjek, Božji predstavnik u svojem narodu, koji je govorio u Božje ime. Kad se je Isus preobrazio na brdu uz njega su se pojavili Mojsije, koji je Židovima simbolizirao Zakon i Ilija koji je predstavljao proroke koji su nastupali u Božje ime.
     Velik kakav je bio, Ilija nije imao povlasticu moliti se Bogu na način kako je nas Isus poučio. Za Iliju je Bog bio Gospodar, stvoritelj neba i zemlje i svega što to podrazumijeva, zaštitnik i vođa svojega naroda s kojim je ušao u zajedništvo vjernosti i ljubavi. Iliji nije bilo objavljeno da je Bog otac. To je bilo ostavljeno Isusu, Božjem Sinu od vijeka, koji objavljuje da je Bog njegov Otac i da smo svi pozvani ući u zajedništvo sinovstva djece Božje po Kristu koji nas čini djecom Božjom.
     Treba napomenuti kako riječ koju Isus upotrebljava za svoga i našega Oca, nije neki formalni svakodnevni izraz. Isus upotrebljava aramejsku riječ Abba, riječ koju djeca upućuju svojem ocu – a to bi značilo tatica. Upotreba riječi Abba podrazumijeva nježnost, ljubav i brižljivost koju otac pokazuje svojoj djeci. I naš odgovor treba sadržati sve naše osjećaje, sve naše pouzdanje, jednostavno sve ono što karakterizira dječju ljubav.
     U poučavanju kako trebamo moliti Isus čini i više nego što kaže sama formula. Kada nas on poučava kako se trebamo obraćati Bogu kao našem Ocu, Isus donosi potpuno novu viziju Boga za nas ljude. Mi trebamo shvatiti da nas Bog promatra kao svoju ljubljenu djecu. To znači da Bog pristupa k nama s povjerenjem pozivajući nas da ostanemo njegova prava djeca.