Bezgrješno Srce Marijino, 20. 6. 2020.

19 lipnja, 2020

Post By : MBL

XI. tjedan kroz godinu
Petak, 19. 6. 2020.
BEZGRJEŠNO SRCE BLAŽENE DJEVICE MARIJE
Spomendan

ČITANJA:
Iz 61, 9-11;
Otp. pj.: 1Sam 2, 1.4-8;
Lk 2, 41-51

Evanđelje: Lk 2, 41-51

Iz Evanđelja po Luki

     Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad Isusu bijaše dvanaest godina, uziđoše prema običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče. I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.

     Roditelji su tražili Isusa među suputnicima, zatim među rodbinom i poznanicima. Tražili su ga poslije gotovo dana hodanja u krivom smjeru. Nisu ga našli, otkrili su da se izgubio. I tražili su ga na pogrešnom mjestu: „Stanu tražiti…; I kad ga ne nađu, vrate se … tražeći(Lk 2,44-45). Tražili su ga u zavičajnom „okruženju“, među rodbinom koja se vraćala iz Jeruzalema.
     Ovdje uočavamo one koji su im bili krvni srodnici ali i one koji su bili samo poznanici. Zanimljivo da takvi Isusovi „znanci“ stajahu i kod njegova razapinjanja (usp. Lk 23,49) kao njegovi sljedbenici. Dakle pobožna rodbina koja se vraća s hodočašća iz Jeruzalema nije mjesto gdje bi trebalo tražiti Isusa. Roditelji su ga ipak našli nakon tri dana. Svi su bili zaneseni njime. Takvog Isusa su pronašli: mladog učitelja u razgovoru s učiteljima, čijim čudesnim znanjem su zaneseni svi koji slušaju. Hram postaje mjesto epifanije za Isusa kao Mesiju, učitelja izraelskih učitelja na Sionu, kao Božju mudrost usred svoga naroda.