Petak, 26. 6. 2020.

25 lipnja, 2020

Post By : MBL

XII. tjedan kroz godinu
Petak, 26. 6. 2020.
Svagdan

ČITANJA:
2Kr 25, 1-12;
Ps 137, 1-6;
Mk 8, 1-4

Evanđelje: Mt 8, 1-4

Iz Evanđelja po Mateju

     Kad je Isus sišao s gore, pohrli za njim silan svijet. I gle, pristupi neki gubavac, pokloni mu se do zemlje i reče: »Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.« Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: »Hoću, očisti se!« I odmah se očisti od gube. Kaže mu Isus: »Pazi, nikomu ne kazuj, nego idi pokaži se svećeniku i prinesi dar što ga propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.«

     Kršćanska braćo i sestre, Isus od nas traži vjeru, a vjera se pokazuje u iskrenosti naših riječi, a potom i u djelovanju u svakodnevnom životu po vjeri. Isus nam je obećao da ćemo dobiti sve što budemo molili od Oca u njegovo ime (usp. Iv 14, 13).
     Ono pravo pitanje koje se postavlja kada nešto tražimo/molimo od Boga, želimo li mi uistinu „ozdraviti“, promijeniti život, ili je to samo trenutna vjera da se izbavimo od trenutne neugodnosti, problema, poteškoće, da bismo potom nastavili svoj dosadašnji život. „Ozdraviti“ da bih mogao hoditi dosadašnjim putovima, živjeti po dosadašnjim navikama? U dubini našeg bića većinom se radi o povratku na stare putove i navike – živjeti kao do sada.
     Isus kaže gubavcu poslije izlječenja, ne čini veliku reklamu, budi ponizan: Idi pokaži se svećeniku i prinesi dar što ga propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo. Bog poštuje pravni poredak koji treba poštivati i po kojem se treba uključiti u zajednicu i preuzeti određenu odgovornost. Pravo ozdravljenje, kako nam svjedoči Evanđelje, nikada nije samo tjelesno, ono uključuje cjelinu čovjeka, novi način razmišljanja, govora, ponašanja. Život trebamo uvijek gledati u kontekstu u kojem živimo sa svekolikom stvarnošću koja sudjeluje u tom kontekstu: naše zdravlje, bolest, uspjeh, neuspjeh… Mi nismo samo sebi dovoljni, upućeni smo jedni na druge, sve dijelimo.
     Ono što je bitno u evanđeoskom ozdravljenju je ozdravljenje nutrine, srca. To je ono što samo Bog i mi poznajemo, što u biti određuje svekoliko naše ponašanje i djelovanje, ako to ne ozdravi, samo fizičko zdravlje može biti opasno i uvesti nas u nove i još veće probleme. Zato uvijek kada nešto od Boga tražimo, molimo, nesmijemo zaboraviti ozdravljenje srca, misli. Psalmist moli Gospodina: Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Amen.