Petak, 22. 5. 2020.

21 svibnja, 2020

Post By : MBL

VI. Vazmeni tjedan
Petak, 22. 5. 2020.
ili: Sv. Rita iz Cascie, redovnica
Svagdan

ČITANJA:
Dj 18, 9-18;
Ps 47, 2-7;
Iv 16, 20-23a

Evanđelje: Iv 16, 20-23a

Iz Evanđelja po Ivanu

     U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost. Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet. Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće. U onaj me dan nećete ništa više pitati.«

     Mi mnogo toga važnoga zaboravljamo iz vlastitog života. Ako jesmo ili, ako mislimo da jesmo netko, da smo uspjeli potrebno se propitati kako i zašto je do toga došlo? Svaki uspjeh na bilo kojem polju ima svoj odgovor, razlog u trpljenju, odricanju, „žalosti“ koje smo podnijeli.
     Isus je na to upozorio svoje sljedbenike, želeći ih sačuvati „zdrave“ i u najvećim poteškoćama, patnjama, neizvjesnostima koje život nosi sa sobom, pa i život na putu vjere i vjernosti Bogu. Ono što u naš život unosi najviše poteškoća, očaja, mentalnih oboljenja, upravo je htjeti živjeti bez poteškoća, ili ih zaobilaziti. To je današnji svijet u kojem živimo i čiji smo sudionici. To je mentalitet svijeta zarobljenog u vrijeme, prostor i trenutni osjećaj.
     Isus kaže jasno i otvoreno svojima: „Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost.“ Tako nam je naznačio put do uspjeha, pobjede. Istinskoj radosti prethodi žalost. Koliko prihvatimo životno ovaj Kristov govor učenicima toliko ćemo biti zdraviji, sposobniji za život i suživot ovdje i sada i za konačni i vječni život – USKRSNUĆE!
     Svu tu životnu stvarnost sadašnjosti i vječnosti Isus je izrekao na kraju evanđeoskog teksta: „Sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće. U onaj me dan nećete ništa više pitati.“ Amen.