Utorak, 9. 6. 2020.

08 lipnja, 2020

Post By : MBL

X. tjedan kroz godinu
Utorak, 9. 6. 2020.
ili: Sv. Efrem, đakon i crkveni naučitelj
Svagdan

ČITANJA:
1Kr 17, 7-16;
Ps 4, 2-5.7-8;
Mt 5, 13-16

Evanđelje: Mt 5, 13-16

Iz Evanđelja po Mateju

     U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze. Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod sud, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.«

     Vi ste svjetlo svijeta i sol zemlje. Riječi današnjeg evanđelja su objava kršćanima tko su oni u svijetu i tko su za svijet. Nerijetko upravo mi kršćani zahtijevamo ili tražimo svijet tj. od svijeta da nama zasvijetli pa ćemo i mi biti bolji. No Gospodin nam govori da bi naprotiv mi trebali osvijetliti svijet koji je u tami i osoliti ga Božanskom Mudrošću – Isusom Kristom.
     Isus je poslalo sedamdeset dvojicu učenika u mjesta kamo je kanio doći da propovijeda i liječi i oslobađa.  Na isti način šalje i nas govoreći idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju i sve učinite mojim učenicima. Bog je našim praroditeljima rekao da se plode, množe i podvrgnu zemlju sebi, tj. dao im je zemlju da njom vladaju i gospodare. Na isti način to je dano i nama kršćanima. Kako gospodariti zemljom, narodima? Poput Isusa Krista. To nije robovlasničko i nasilno gospodarenje, niti iživljavanje nad prirodom ili ljudima koji Boga ne poznaju, nego naprotiv u blagosti, strpljivosti i ljubavi.
     Taj veliki dar po kojem Bog kaže kršćanima „sve je vaše“ ujedno je i velika odgovornost. Sjetimo se samo ukazanja Majke Božje u Fatimi kad je pozvala nas katolike na molitvu inače će svijet zadesiti rat koji je gori od prvog svjetskog rata! Valja primijetiti da nisu na molitvu bili pozvani ateisti, budisti ili koja druga religijska skupina već mi katolici! I došao je drugi rat gori od prvoga, što znači da katolici nisu odgovorili na poziv Neba preko Marije! Strašno je to za čuti i promisliti da smo upravo mi suodgovorni jer nismo spriječili što smo mogli – najgore ratno stradanje u povijesti ljudskog roda! Nije li istina da loš kršćanski život, krivo svjedočanstvo i kršćansko licemjerje u kojem se izdajemo za jedno, a živimo drugo – rađa nevjerom u srcima drugih. Koliko puta smo se možda i sami sablaznili zbog lošeg života nekoga od članova klera ili osoba koje su često u crkvi?! No treba uvijek poći od sebe. Isus meni prvo kaže da sam svjetlo svijeta i sol zemlje. Sol je začin i poznato nam je da ne možemo začiniti začin; ako začin izgubi svoja začinska svojstva nizašto je i baca se. Život kršćana je začin za ovaj svijet. Naš moralan život treba biti toliko savršeniji od moralnog života onih koji Boga ne poznaju. Kršćani su pozvani podizati standard, kao što je to naš Učitelj činio. Čuli ste da je rečeno ne čini preljuba, a ja vam kaže ako tko pogleda ženu s požudom već je s njom sagriješio. Kako u ovoj stvari tako i u svim drugima pozvani smo biti sol, biti iznad – ne oholo – u istini.
     Kao sinovi Božji pozvani smo izgrađivati svijet po Božju u ime Isusovo, baš onako kako nas je On učio i riječju i primjerom. Stoga je lako zaključiti da obnova kršćanskog života je ključ i rješenje za mnoge zle stvari koje nas snalaze danas  i zla kojima smo okruženi. Bog nas poziva da ne čekamo i ne tražimo primjera od drugih, nego da naš život i naš svet život i dobra djela budu drugima svjedočanstvo da Bog još ljubi ovaj grešni svijet. Mi trebamo biti primjer svijetu kako se živi, ljubi i služi. Pa ćemo na kraju i sami čuti riječi valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga.