Svetkovina Majke Božje Lurdske 2023.

11 veljače, 2023

Post By : MBL

Danas smo svečano proslavili svetkovinu nebeske zaštitnice naše župe, Majke Božje Lurdske. Svetkovini je prethodila devetnica koja je uključivala svakodnevnu krunicu i druge molitve devetnice, razmatranje i večernju misu. Danas su se misna slavlja odvijala tijekom cijelog dana: ujutro u 6:30, 7:30, 9:00, 10:00, 11:30, a poslijepodne, nakon misa u 14:00 i 16:00, vjernici su mogli primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

Središnje misno slavlje u 19h predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski uz koncelebraciju desetak svećenika, uključujući našeg gvardijana fra Božu Vuletu, župnika fra Tina Labrovića, dekana preč. Josipa Golubića i provincijala fra Marka Mršu. Misno je slavlje uveličao mješoviti zbor Majke Božje Lurdske. U propovijedi biskup nas je podsjetio na svjedočanstva pape sv. Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca, a osvrnuo se i na potrebite u ratom zahvaćenoj Ukrajini te potresom ranjenoj Turskoj i Siriji. 

“Uvijek je je ljudski život izložen smrtnim opasnostima i gubitku dostojanstva. Svi, barem ponekad, doživimo to stanje nemoći i ostavljenosti, kada oni u koje smo se pouzdavali ili su sami nemoćni pomoći nam, ili ih jednostavno nije briga, te ostajemo sami. Kome se možemo obratiti? Ostaje jedino vapaj onoj koja nam je pod križem dana za Majku, prošnja upućena Mariji. Ona pak jednostavno ne može ostati gluha jer koja to majka, ako ima imalo ljubavi, ostaje gluha na vapaj svoga djeteta. To na drugačiji način čini Marija, svima je majka, sve nosi u svojem zagovoru, za sve skrbi jednakom majčinskom ljubavi. Na to smo braćo i sestre i mi pozvani. Ne iz dužnosti ili plaće nego iz ljubavi, jer ljubav nam ne dopušta napustiti one kojima smo potrebni. Kao što Isusu ljubav nije dopustila da nas ostavi same, kao što Mariji ne dopušta oglušiti se na naše prošnje. Neka nam oko  ne bude zatvoreno i srce hladno, neka nam ne bude teško učiniti gestu ljubavi prema onima koji trpe i tako ispuniti nalog Kristov: Pobrinite se za njih."

Zahvalni Gospodinu i Blaženoj Djevici Mariji, zahvaljujemo i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj proslavi. Neka sve prati zagovor naše nebeske Majke.

Slike s današnje svetkovine možete pogledati u prilogu.

foto: župa MBL i Marko Jurlina