Ponedjeljak, 22. 6. 2020.

21 lipnja, 2020

Post By : MBL

XII. tjedan kroz godinu
Ponedjeljak, 22. 6. 2020.
ili: Sv. Paulin Nolanski;
ili: Sv. Ivan Fisher i Toma More
Svagdan

ČITANJA:
2Kr 17, 5-8.13-15a.18;
Ps 60, 3-5.12-13;
Mt 7, 1-5

Evanđelje: Mt 7, 1-5

Iz Evanđelja po Mateju

     U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svomu ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka’, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!«

     Koliko smo samo puta pogriješili u svojoj prosudbi, u mišljenju o nekoj osobi ili događaju. Kako lako postavimo druge na sudačku stolicu i uzimamo ulogu sudca koji sudi. Zašto je to tako? Od kad osuda u ljudskom srcu? Ta potreba ranjene ljudske naravi da sudi drugoga, nastojanje da izbjegne odgovornost, da se u drugog upire prstom kako bi umanjio vlastitu slabost – sve to uočavamo već na prvim stranicama Biblije.
     A jedan od glavnih razloga zašto druge sudimo je taj što ne ulazimo u vlastitu nutrinu i u ponor svojih grijeha. Osoba koja je spremna suditi, koja lako osuđuje druge, nije se još u potpunosti susrela sa svojim životom, svojim slabostima i grijesima. Takav čovjek nema istančani osjećaj za vlastite pogreške jer zbog vlastite oholosti ne vidi svoje stvarno stanje. Oholost koja opkoljuje srce takvog čovjeka, čini da zatvara oči pred vlastitom bijedom te da ima visoko mišljenje o sebi, a nisko o drugim ljudima. Zavist koju nosi u srcu, nečista nakana, manjak ljubavi i milosrđa, čine da čovjek donosi krivi sud o drugima.
     Prvi korak da budemo milosrdni je naučiti ne suditi. To je mnogo važnije od svega drugoga jer je upravo milosrđe kriterij po kojem ćemo svi mi biti suđeni. Isus nam danas daje životnu pouku od presudne važnosti: sudom kojim sudite bit ćete suđeni. Drugim riječima: mi Bogu, u jednom smislu, određujemo mjeru suda. Svatko od nas će biti suđen prema različitom zakonu. Koliko smo milosrdni – po tom sudu ćemo biti suđeni. Svojim milosrđem određujemo mjeru i sud.
     Isusova zapovijed je jasna: Ne sudite! Ne smijemo nikoga suditi, nikada, ni zbog čega; nikoga gledati s visoka. Milosrdna ljubav prema drugima traži da opravdamo, da prihvatimo, da molimo za druge; ali isto tako da iskorijenimo i izbjegavamo svaku zavist, ogovaranje, klevetanje, svaku sumnjičavost i nepromišljene zaključke jer se upravo ovdje rađa osuda.
     Ljubav prema bližnjemu rađa se i proizlazi iz našeg odnosa i naše ljubavi prema Bogu. Stoga, obucimo se u ponizno i milosrdno srce kako bi uvijek ljubili i svima sve velikodušno od srca opraštali.