Pobožnost trinaest utoraka u čast sv. Antuna

23 ožujka, 2020

Post By : MBL

Dragi vjernici i štovatelji sv. Antuna Padovanskoga, uzimajući u obzir trenutno stanje zbog virusa COVID-19, ali i vaše pobožnosti i privrženosti ovom svecu, donosimo vam pobožnost trinaest utoraka na čast sv. Antuna. Iako ne možemo fizički biti zajedno, u Duhu i Istini častimo i molimo Boga po zagovoru sv. Antuna.

KRUNICA SV. ANTUNU

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

1. Štiti od smrti – Slavni sv. Antune! Svetim i moćnim zagovorom kod Boga mnoge si sačuvao od zla i izbavio iz same smrtne pogibelji. Molimo te, čuvaj i nas od najvećeg zla – grijeha, i izbavi nas iz najstrašnije pogibli – smrti vječne. Amen.

Slava Ocu…

2. Oslobađa od zablude – Krive nauke, zli primjeri i prividna sreća zemaljskih zavodljivosti odvode mnoge u zabludu i grijeh. Sveti Antune, propovjedniče istine i uzore svetosti, izmoli nam svjetlo prave vjere i ustrajnost u milosti Božjoj. Amen.

Slava Ocu…

3. Pomaže u nevolji – Dobri sv. Antune! Ti si svojom ljubavlju prema svima pritjecao u pomoć u nevoljama, tješio u žalostima, izbavljao iz tjeskoba. Budi i nama u pomoći u svim potrebama! Izmoli nam milost da strpljivo s Isusom nosimo svoj križ. Amen.

Slava Ocu…

4. Tjera đavla – Sv. Petar nas opominje da budemo trijezni i da bdijemo jer “naš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždre”. Sv. Antune, ti si strah i trepet zlih duhova. Štiti nas od svih njihovih nasrtaja i daj nam da ih pobijedimo jakošću vjere. Amen.

Slava Ocu…

5. Čisti od gube – Naši su grijesi guba koja nagrđuje čitavo naše biće i stavlja u opasnost i samu našu vječnu sreću. Sveti naš pokrovitelju, izmoli nam da se očistimo od gube grijeha. Amen.

Slava Ocu…

6. Ozdravlja bolesne – Najveće vremenito dobro jest zdravlje. Možda smo ga često puta pokvarili svojim neumjerenim životom. Ozdravitelju bolesnih, sv. Antune, izmoli nam trajno zdravlje duše i tijela. Amen.

Slava Ocu…

7. Stišava more – Naš je život sličan lađi na uzburkanu moru: valovi neurednih strasti i oluje zlih primjera prijete našem spasenju. Divni sv. Antune, sjajnim svojim svjetlom privedi nas u luku vječnoga spasenja. Amen.

Slava Ocu…

8. Kida lance – Naši grijesi i zle navike sputaše nas u lance. Sv. Antune, izmoli nam milost da se oslobodimo okova grijeha i zlih navika i da uživamo potpunu slobodu djece Božje. Amen.

Slava Ocu…

9. Ozdravlja udove – Moćni sv. Antune, ti si čudesno iscjeljivao udove i oslobađao od svih boli. Čuvaj nas duhovno i tjelesno zdrave i postojane u jedinstvu vjere i ljubavi. Amen.

Slava Ocu…

10. Pronalazi izgubljeno – Sv. Antune, tvoja se slava raširila po svem svijetu jer pomažeš da se nađu izgubljene stvari. Svojim smo grijesima izgubili Božje prijateljstvo i duševni mir. Po tvom zagovoru daj da ih ne izgubimo nikada više i izmoli ih onima koji ih još ne posjeduju. Amen.

Slava Ocu…

11. Dijeli svima – Milostivi sv. Antune! Ti pomažeš svima koji se k tebi utječu. Sličan si suncu koje sve obasjava. I meni siromahu pruži pomoć i usliši me kad te molim. Amen.

Slava Ocu…

12. Brani od pogibli – Mnoge nam pogibli prijete na putu zemaljskoga života. Sv. Antune, čuvaj nas od svih pogibli i izmoli nam milost da radosno služimo Bogu i bližnjemu i sretno prispijemo u vječnu domovinu. Amen.

Slava Ocu…

13. Svetac cijeloga svijeta – Sv. Antune, ti nisi svetac jednoga mjesta ili zemlje, ti si svetac gotovo čitavoga svijeta. Neka se tvojim zagovorom Božje kraljevstvo još više širi po svijetu i donese mir, ljubav i spasenje svim ljudima. Amen.

Slava Ocu…

Pomolimo se! Svemogući i vječni Bože, koji si u sv. Antunu dao svom narodu znamenitog propovjednika Radosne vijesti i moćnog zagovornika u svim potrebama, po njegovu nam zagovoru podaj da nasljedujemo primjer njegova života i u kušnji osjetimo pomoć tvojega milosrđa. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

AK’ ČUDESA TRAŽIŠ, GLE!

Ak’ čudesa tražiš, gle!
Smrt i bludnja, nevolje,
Đavo, guba nestaju.
Zdrave bolesnici.

More, lanci padaju,
Uda, stvari propale
Mole i dobivaju
Mladi pa i stari.

Iščezava pogibelj,
Prestaju i potrebe.
Neka kaže tko to zna,
Pa i Padovanci!

More, lanci padaju,
Uda, stvari propale
Mole i dobivaju
Mladi pa i stari.

Slava Ocu, slava Sinu,
slava Duhu Svetomu.

More, lanci…