Izlet župnih zborova u Lužnicu

03 lipnja, 2023

Post By : MBL

U subotu 3. lipnja 2023. članovi četiriju zborova naše župe, predvođeni gvardijanom fra Božom Vuletom i župnikom fra Tinom Labrovićem, proveli su bogat i sadržajan dan na cjelodnevnom izletu u Lužnici pokraj Zaprešića.

Tamo su posjetili Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u kojemu su ih prekrasno ugostile sestre iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Cilj izleta bio je druženje, međusobno povezivanje, ali i promišljanje o ulozi i značaju zborskoga pjevanja u liturgiji. Stoga su svi imali priliku poslušati predavanje dr. sc. s. Stjepanke Stanić koja je vrlo zorno i temeljito predstavila osnovne postavke dokumenta Drugog vatikanskog koncila o svetoj glazbi, pokušavši sve nazočne potaknuti na razmišljanje o pristupu pjevanju u liturgiji i važnosti pomnog odabira repertoara koji će biti u službi liturgije, a na slavu Bogu.

Na tome tragu nakon predavanja organizirana je radionica u kojoj su zborski pjevači podijeljeni u grupe pokušali odgovoriti na pitanja kako osuvremeniti i približiti puku crkveno pjevanje, koje može biti kombinacija pučkog pjevanja te klasične i moderne polifonije, a da se ne naruši svetost liturgije. Radionica je iznjedrila zanimljive odgovore i ideje o kojima svakako dalje treba nastaviti promišljati i na čijem ostvarenju treba raditi.

Nakon radnog dijela izleta uslijedio je ručak te obilazak baroknog dvorca Lužnica uz stručno vodstvo, a potom šetnja prekrasnim perivojem s jezerom i brižno njegovanim šetnicama obrubljenima najljepšim biljem, cvijećem i velebnim stablima.

Ovaj izlet bio je prilika svim pjevačima da uz boravak u čarobnoj prirodi i uživanje u ljepoti prekrasnoga dvorca prodube spoznaje o važnosti svoje uloge u slavljenju svete mise.

Nikolina Baletić