Vazmeno trodnevlje 2023.

08 travnja, 2023

Post By : MBL

VELIKI ČETVRTAK – 06.04.2023.

U četvrtak smo završili s ovogodišnjim korizmenim razdobljem i započeli Vazmeno trodnevlje. Veliki četvrtak je dan Isusove Posljednje večere i ustanovljenja euharistije, ministerijalnog svećeništva i nove zapovijedi – zapovijedi ljubavi.

Ujutro u 7 sati smo izmolili časoslov, a navečer u 19 sati održali misu Večere Gospodnje. Na misi je svećenik oprao noge dvanaestorici muškaraca, označujući tako službu i ljubav Krista. Uslijedila  je pobožnost „Getsemanska ura“ od 22 do 23 sata. 

VELIKI PETAK – 07.04.2023.

Na Veliki petak promišljamo o muci, razapinjanju i smrti Gospodina našega Isusa Krista. Liturgija Velikog petka sastoji se od tri dijela: službe riječi, klanjanja križu te svete pričesti. U našoj župi obredi su održani u 19 sati, nakon čega su se vjernici u tišini vratili svojim domovima, uz iščekivanje sljedećeg dana i Uskrsnog bdijenja.

VELIKA SUBOTA – 08.04.2023.

Velika subota je dan kada Crkva razmišlja o Kristovoj muci i smrti, očekujući njegovo uskrsnuće. Misa i Vazmeno bdijenje u 21h uveli su nas u najvažniju nedjelju u godini. Uz vazmenu svijeću u Crkvi odjekuje poruka – Krist je doista uskrsnuo, smrt nad njim nema više moći. Svojom smrću on je zauvijek pobijedio zlo i svim je ljudima podario sam Božji život.

foto: Marko Jurlina