13 studenoga, 2022

Post By : MBL

TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

Prekogrobni život za nas uvijek ostaje tajna. Mudraci i proroci utječu se slikama kako bi nam prenijeli poruku da Bog zajedno s nama gradi novi svijet vječnoga života.

  1. ČITANJE Mal 3, 19-20a

Dan Gospodnji. – Poput sunca Dan će Gospodnji biti svjetlo pravednicima, ali i oganj koji proždire one koji se udaljiše od njega.

Čitanje Knjige proroka Malahije

Evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih – govori Gospodin nad vojskama – neće im ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se imena moga bojite sunce će pravde ogranuti sa zdravljem u zrakama.

 

Psalam Ps 98, 5-9

Gospodin dolazi suditi pucima po pravici.

 

Zapjevajte Gospodinu uz citru,

uz citru i zvuke glazbala;

uz trublje i zvuke rogova:

kličite Gospodinu kralju!

 

Neka huči more i što je u njemu,

krug zemaljski i stanovnici njegovi!

Rijeke nek plješću rukama,

zajedno s njima neka se brda raduju!

 

Jer Gospodin dolazi,

dolazi suditi zemlji.

Sudit će krugu zemaljskom po pravdi

i pucima po pravici.

 

 

  1. ČITANJE 2Sol 3, 7-12

Djelovanje kršćana. – Prepustimo Bogu i Kristu da oni budu suci našega života. Ostavimo se dosadnih i bespotrebnih rasprava i posvetimo se apostolskom djelovanju.

Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima

Braćo: Sami znate kako nas treba nasljedovati.

Jer dok bijasmo među vama, nismo živjeli neuredno: ničiji kruh nismo badava jeli,

nego smo u trudu i naporu noću i danju

radili da ne bismo opteretili koga od vas.

Ne što ne bismo imali prava, nego da vam sebe damo za uzor koji ćete nasljedovati. Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijedasmo: Tko neće da radi,

neka i ne jede! A čujemo da neki od vas

žive neuredno: ništa ne rade, nego dangube. Takvima zapovijedamo i zaklinjemo ih

u Gospodinu Isusu Kristu:

neka s mirom rade i svoj kruh jedu.

 

EVANĐELJE Lk 21, 5-19      

Konačna pobjeda je osigurana. – Mnoga naša braća u Kristu progonjena su, a često i ubijana zbog svoje vjernosti Gospodinu. Oni ne odolijevaju napadima i mukama poput stoika koji žele »odolijevati« do kraja. Njihova nada je Isus u koga su se pouzdali.

Čitanje svetoga Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«

Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«

Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.

No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.

Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.

Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

 

 

 

 

Misna čitanja preuzeta su sa stranice https://www.hilp.hr/liturgija-dana/