19 veljače, 2023

Post By : MBL

SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU

Ljubav ne pozna granice i proračunatosti. Ona je uvijek nesebična i požrtvovna. Ljubav ne postavlja uvjete i ona ide do kraja. Istina, stvarnost nije uvijek takva. No, u svakom slučaju, to je ideal prave ljubavi.

 

  1. ČITANJE Lev 19, 1-2.17-18

Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! – Već je u Starom zavjetu naglašena ljubav. Istina, ona se znala ograničavati samo na sunarodnjake. Ali ne bismo li i mi svoju ljubav trebali pokazivati najprije prema onima koji su uistinu naši »bližnji«?

Čitanje Knjige Levitskog zakonika

Gospodin reče Mojsiju: »Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: ‘Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!

Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ja sam Gospodin!‘«

 

Psalam Ps 103, 1-4.8.10.12-13

Milosrdan je i milostiv Gospodin.

 

 Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,

i sve što je u meni, sveto ime njegovo!

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,

i ne zaboravi dobročinstva njegovih!

 

On ti otpušta sve grijehe tvoje,

on iscjeljuje sve slabosti tvoje;

on ti od propasti izbavlja život,

kruni te dobrotom i nježnošću.

 

Milosrdan je i milostiv je Gospodin,

spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.

Ne postupa s nama po grijesima našim

niti nam plaća po našim krivnjama.

 

Kako je istok daleko od zapada,

tako udaljuje od nas bezakonja naša.

Kako je otac nježan prema sinovima,

tako je Gospodin nježan prema onima što ga se boje.

 

  1. ČITANJE 1Kor 3, 16-23

Vi ste Kristovi. – Izvor naše ljubavi i jedinstva jest Kristov Duh. On nas nagoni da se otvaramo svakome čovjeku, a pogotovo svojoj braći u vjeri.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo! Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi.

Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu. I opet: Gospodin poznaje namisli mudrih, one su isprazne. Zato neka se nitko ne hvasta ljudima jer sve je vaše. Bio Pavao, ili Apolon, ili Kefa, bio svijet, ili život, ili smrt, ili sadašnje, ili buduće: sve je vaše, vi Kristovi, a Krist Božji.

 

EVANĐELJE Mt 5, 38-48

Ljubite i svoje neprijatelje. – Ljubav nema granice. Ona želi dobro i pomaže svakome. Bog ljubi sve ljude i sve želi uzdići. Toliko je naša vjera jaka koliko se približava tom idealu Božje ljubavi.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?

Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«

 

 

 

 

Misna čitanja preuzeta su sa stranice https://www.hilp.hr/liturgija-dana/