31 srpnja, 2022

Post By : MBL

OSAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Naše svakidašnje brige jesu: niska plaća, povišenje cijena, životni standard. Te su naše brige opravdane, ali možda nas i previše znade zaokupiti naš materijalni probitak i odveć smo zaraženi suvremenim društvom »potrošnje«. Rekli bismo da je to demon posjedovanja koji nas neprestano napastuje. Ne osjećamo li pri tom opasnost da nas ono što posjedujemo sve više zarobljava.

 

  1. ČITANJE Prop 1, 2; 2, 21-23

Što će vam ostati? – Treba li da nešto posjedujemo? Što? Gdje je izvor naših dobara? Ta su pitanja postavljena i Kristu. No, i prije njega starozavjetni mislilac o tome razmišlja.

Čitanje Knjige Propovjednikove

Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost!

Jer čovjek se trudi mudro i umješno i uspješno, pa sve to mora ostaviti u baštinu drugomu koji se oko toga uopće nije trudio. I to je ispraznost i velika nevolja. Jer što on dobiva za sav svoj napor i trud koji je pod suncem podnio? Jer svi su njegovi dani doista mukotrpni, poslovi mu puni brige; čak ni noću ne miruje srce njegovo. I to je ispraznost.

 

 

Psalam 95 (94), 1-2. 6-7ab. 7c-9

O da danas glas Gospodnji poslušate: ne budite srca tvrda!

Dođite, kličimo Gospodinu,

uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!

Pred lice mu stupimo s hvalama,

kličimo mu u pjesmama!

 

Dođite prignimo koljena i padnimo nice,

poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!

Jer on je Bog naš,

a mi narod paše njegove, ovce što on ih čuva.

 

O da danas glas mu poslušate:

»Ne budite srca tvrda kao u Meribi,

kao u dan Mase u pustinji

gdje me iskušavahu očevi vaši,

iskušavahu me premda vidješe djela moja.«

 

  1. ČITANJE Kol 3, 1-5.9-11

Pogled uprt gore. – Kršćanin u svom ponašanju mora uvijek svoj pogled uprti u Krista i ići njegovim putem.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima

Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.

Umrtvite dakle udove svoje zemaljske: bludnost, nečistoću, strasti, zlu požudu i pohlepu – to idolopoklonstvo!

Ne varajte jedni druge!

Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima i obukoste novoga, koji se obnavlja za spoznanje po slici svoga Stvoritelja! Tu više nema: Grk – Židov, obrezanje – neobrezanje, barbar – skit, rob – slobodnjak, nego sve i u svima – Krist.

 

EVANĐELJE Lk 12, 13-21

»Zadobiti« nebo. – U Kristovo vrijeme ljudi su postavljali pitanja o posjedovanju materijalnih dobara, kao što ih postavljamo i mi danas. Materijalna dobra treba da nam budu tek sredstva, a nikad cilj života. Možda je danas kao nikada do sada potrebno na to misliti.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Netko iz mnoštva reče Isusu: »Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu.« Nato mu on reče: »Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?« I dometnu im: »Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.«

Kaza im i prispodobu: »Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: ‘Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.’ I reče: ‘Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!’ Ali Bog mu reče: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’ Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.«

 

 

 

 

Misna čitanja preuzeta su sa stranice https://www.hilp.hr/liturgija-dana/