Blagdan blažene Djevice Marije Anđeoske – Gospa od Anđela

01 kolovoza, 2022

Post By : MBL

Blagdan blažene Djevice Marije Anđeoske ili Gospe od Anđela slavimo sutra, 2. kolovoza. Taj dan je spomen na događaj koji se zbio toga dana u maloj crkvici Porcijunkuli u Asizu. Sv. Franjo Asiški, 1216. godine u molitvi od Gospodina Isusa Krista po zagovoru njegove Majke isprosio je milost potpunog oprosta. Tako se na sutrašnji dan može zadobiti potpuni oprost, takozvani “porcijunkulski", u franjevačkim crkvama i oratorijima te svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama. 

O potpunom oprostu vremenitih kazni govori fra Zvjezdan Linić:

U čovjeku postoji mogućnost da se ne otvori potpuno milosrđu Božjemu i da ne probudi dovoljno jasno i duboko potrebne osjećaje i odluke. Iz iskustva se zna da kod ispovijedi, daljnjeg sakramenta oproštenja grijeha, sudjeluje i čovjek svojim opredjeljenjem i kvalitetom obraćenja i kajanja. A vjernik u svojoj iskrenosti osjeća da nije nikad siguran da li je izrekao sve grijehe koje je počinio i da li ih je izrekao onako kako su oni u kontekstu zbivanja učinjeni. Već ta nesigurnost može pokorniku umanjiti radost sakramenta oproštenja. Nadalje, pokornik nije nikada siguran u dubinu i iskrenost svoga kajanja, tj. žaljenja počinjenih grijeha i u snagu obraćenja u vidu početka novog života s Kristom.

Da bi se zadobio potpuni oprost, potrebno je:

– pohoditi crkvu
– u crkvi izmoliti Očenaš i Vjerovanje
– pristupiti sakramentu pokore
– pričestiti se 
– moliti na nakanu Svetoga Oca pape

Na blagdan Gospe od Anđela oprost se može zadobiti samo jedanput, a pohod crkvi može se obaviti od podneva današnjeg dana do ponoći sutra.