Bezgrešno Začeće Blažene Djevice Marije

08 prosinca, 2021

Post By : MBL

Crkva danas slavi blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Ovim blagdanom se spominjemo da je Marija začeta bez istočnog grijeha i kako je puna milosti dobivenih od Boga živjela život posve bez grijeha. Ona je od Boga odabrana i to je dobrovoljno i potpuno prihvatila te donijela najobilatije plodove. 

Dogmu o bezgrešnom začeću proglasio je papa Pio IX. na današnji dan, 8. prosinca 1854., a točno četiri godine nakon toga Marija se ukazala u Lourdesu.

Svečanu misu u 19h je predvodio fra Bože Vuleta iz Splita u koncelebraciji sa našim gvardijanom fra Ivanom Maletićem i fra Stipom Kljajićem.

Našu župu je 8.12.1942. osnovao nadbiskup Stepinac uz posvećenje njenog oltara Majke Božje Lurdske, tako da župa danas obilježava svoj 79. rođendan. Zahvalni smo Bogu na blaženom Alojziju Stepincu koji je naše fratre pozvao u Zagreb iz Dalmacije i tako ustanovio župu Majke Božje Lurdske, snažan centar duhovnosti u centru naše metropole.

Stavljamo u vaše molitve sve pokojne franjevce i franjevke koji su utkali svoje živote u 79 godina naše župe i sve koji trenutno djeluju ovdje ali i one koji će nam doći u narednim godinama. 

Molitva Bezgrešnoj Djevici Mariji

O Marijo, Bezgrešna Djevice i Majko Božja, pokaži nam Isusa, vodi nas Njegovom Božanskom Srcu. Jer gdje je Krist tu je put, istina, smisao, svjetlo i život. Njega naći, to je naša najveća sreća na zemlji. On dopušta samoću, napuštenost i tjeskobu, da nam poravna put do neba. To je otajstvo, tajna Križa. O Marijo, Sveti Hrame Božji, Majko Crkve, dolazimo k Tebi i molimo Tvoj zagovor za putujuću Crkvu: za Papu, za kardinale, biskupe, svećenike, đakone, posvećene osobe, za laike i za sve ljude dobre volje. O Marijo, Majko Božja, štiti svoju djecu, brani ih od zla i izmoli im zdravlje duha, duše i tijela. O Marijo, utjeho naša, spasi mlade od tame grijeha i vodi ih putem čistoće. Štiti Bezgrješna Djevice, naše obitelji, izmoli bolesnima iscjeljenje, posveti svećenike, spasi pobožne duše. Molimo te, majko Gospodinova, izmoli nam iskreno pokajanje za naše grijehe, ojačaj našu vjeru i vodi nas Izvoru vječnog spasenja. Amen.

Blažena Djevice, bez grijeha začeta, moli za nas!