KAKO JE PISAO SLUGA BOŽJI O. ANTIĆ O SV. FRANJI?

 

U današnjoj Crkvi kao i svijetu, kad franjevci svojih redova sv. Franje ove godine, te franjevačke kongregacije, udruge i ustanove, provincije, slave 800. godišnjicu Pravila sv. Franje (1209.-2009.), donosimo neobjavljeno pismo sluge Božjega oca Antića u kojem i mi možemo zapaziti stanje Crkve i svijeta, kao u XIII. stoljeću. Možda je ova obljetnica i prigoda da se u Crkvi i svijetu ponovno počne vrednovati djelo sv. Franje i njegov pokret za obnovu Crkve, svijeta i današnjega našeg društvenog stanja i života.

 

Nauk je svete vjere da je dragi Bog sve stvorio. Svojom svetom Providnošću sve uzdržava, ravna i upravlja...

U svojoj božanskoj ljubavi i dobroti služi se i sa stvorenjima, da postigne svoj cilj - svoju slavu i spas duša. Dao je čovjeku sličnost svojom svemogućom moći i kada je trebalo, da se njegovo djelo potpomogne, obnovi, služi se s ljudima. Ovo nam potvrđuje sv. Pismo kad se je izabrani narod odmetnuo od njegova svetog zakona i udaljio s pravog puta, dragi Bog šalje svete Patrijarhe, suce i proroke koji će narod opomenuti, popraviti i privesti opet k Bogu.

A povijest svete Crkve dokazuje, kada je ljudski elemenat izdao, pokvario se i zašao s pravog puta, Bog šalje svoje hrabre ljude, koji će njegovo djelo popraviti.

U XIII. stoljeću nastalo je tužno i teško doba za sv. Crkvu i ljudsko društvo. U Gospodnju njivu malo-pomalo ušuljala su se i po njoj kopitila krivovjerja. Odatle su u mnoštvo vrcale opasne iskre bune, nesloge, nezadovoljstva, zastranjenja u vjeri...

Katolička vjera, iako nije u dušama bila ili čitava ili barem ne sasvim zamračena, ipak, budući da je evanđeoski duh gotovo zamro, Kristova je ljubav u ljudskome društvu bila tako ohladnjela, da ti se činilo skoro ugašenom. Zaista, da ne govoreći o prepirkama onih koji su s jedne strane pristajali s carstvom, a s druge s Crkvom, talijanske gradove razdirali su domaći ratovi. Odatle posvuda strašni pokolji, požari, haranja, pljačkanja, progonstva, zapljene imanja i dobara. Mnoge i mnoge tištila je nepravedna sudbina, jer između gospodara i podanika, između zvanih većih i manjih, sluga i kmetova, razlika bijaše mnogo veća negoli i samo čovještvo dopušta, te su mogućnici običavali tlačiti i nekažnjeno mučiti siromašne pučane.

Što god nije pripadalo najjadnijoj sirotinji, zavišću, sebeznalošću i pohlepom gorilo je od puste želje za blagom i bogatstvom. Tu se nije pazilo na nikakav zakon protiv raskoši, nego se svak nepametno razmećao sjajnim odijelima, gozbama i nasladama svake vrsti. Ljudi su prezirali siromaštvo i siromahe, silno zazirali od gubavaca, kojih je onda bilo mnogo, odstranjivali ih i zanemarivali. A od tolike pohlepe za imanjem i uživanjem nisu bili slobodni ni oni koji bi se bili morali bolje čuvati, i ako je među svećenstvom bilo dosta koji su se odlikovali strogim življenjem. (Enciklika sv. oca pape Pija XI. prigodom 700. god. od 30. IV. 1926; „Nova Revija“ god. V, 1926, br. 3-4).

 

Poziv - misija svetog oca Franje

U ovo društvo - što smo ga ukratko orisali - koje sveti otac papa Pio XI. u svojoj enciklici o 700. godišnjici smrti sv. oca Frane prosvijetli i opet povrati pravome liku evanđeoske mudrosti, pojavio se po Božjoj Providnosti Asižanin i sinu poput Sunca, kako pjeva Dante Alighieri, a isto je rekao i Toma Čelanski, kad piše: “Sjao je kao svijetla zvijezda u tamnoj noći i kao jutro koje se razlilo nad tminama.”

U tom je Franjo čuo Isusa s križa: „Vade, Francisce et repara domum meam quae habitum – Franjo, idi i popravi moju kuću koja se ruši!“

“Bog je poslao ovoga Čovjeka, Siromašnog Franju da popravi ne samo svoje burno doba, nego još više i kršćansko društvo svih vremena” (pisao je sv. otac papa Pio XI. u spomenutoj enciklici): “I nisu li oni naši Prethodnici koji su prijateljevali s Franjom, bez bojazni rekli, da ga je Božja Providnost poslala na spas ljudima i na pomoć Crkvi?”

“Da, njegov obnavljajući rad tako se protegao na čitavo ljudsko društvo, da se ne samo nadaleko obnovila prava vjera i ćudoređe, nego je duh evanđeoske ljubavi i pravice mnogo dublje prožeo i uredio i sam društveni život.” (Pio XI).

AS, I, 12c

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41 

Broj posjetitelja

DanasDanas474
Ovaj mjesecOvaj mjesec13884
SveukupnoSveukupno1843692
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting