Fra Vladimir Tadić

Je li sluga Božji Antić zaboravljen?

- Živi li naše sjećanje na dobroga oca? –

 

„Kad čitamo Antićeva pisma, čini nam se da slušamo pokoncilskog čovjeka, ili radije bogodanog preteču koncilskih smjernica, koji snažnije i autentičnije izgovara riječi Božje od prvih (tj. najboljih) teologa svijeta.“  (Nadbiskup dr. Frane Franić)

 

Prošle su 44 godine od svete smrti Božjega sluge o. fra Ante Antića. Velik broj njegovih penitenata, prijatelja, redovnika/ redovnica, svećenika, laika Crkve, siromaha, štovatelja također su umrli. Mnogi već i zaboravljeni, a nekih se ponekad i sjetimo. Život za sve ljude na ovoj zemlji prolazi i nastavlja se kod svoga Stvoritelja i Spasitelja, ako smo na zemlji za Njega programirali i u ljubavi za Njega i za bližnje živjeli naš život.

 

 

O. Antić svakom čovjeku savršeno jasan

Što je s našim i Božjim slugom fra Antom Antićem, o kome se očekuje da Crkva po svojoj Svetoj Kongregaciji završi kanonski proces za fra Antino proglašenje blaženim i svetim ili da li nam on živi samo u našim sjećanjima i uspomenama na njega ili nam njegov sveti lik još uvijek izaziva naše zanose i predanje Bogu i našim bližnjima, kao što je Sluga Božji činio dok je bio s nama i među nama na zemlji?

Živi li još naše sjećanje na njega? Ako nije, zapitajmo se tko je za to odgovoran: ili mi i naš život po vjeri ili sam Sluga Božji koji je živio svetost redovničkog i kršćanskog života do samih vrhunaca i to na herojski način kreposti, koliko se to može živjeti u našoj ljudskoj dimenziji, a Bog je svakom čovjeku kazao: “Sveti budite! Jer sam svet ja!“ (Lev 19,2). Ako nas ta Božja želja i zahtjev ne uznemiruju, pokušajmo si pred očima svoje duše i vjere oživjeti sveti lik sluge Božjega o. Antića na novo osobno i zajedničko i naše sjećanje na njegovu svetost, da nam on opet bude prisutan u svim našim radostima i žalostima, u potrebama naše duše i tijela, naših obitelji i našega naroda i Crkve na ovom današnjem mukotrp-nom uspinjanju Bogu - jedinom cilju našeg života i vječnosti.

Sluga Božji je uvijek bio svakom čovjeku savršeno jasan i sav uronjen u Boga, sav okrenut Bogu i bez ikakvih ljudskih fraza i u svojoj silnoj poniznosti; pa i onda kada je svim marom srca i duše pružao materijalne pomoći siromašnima ili ozdravljenja bolesnima u tjelesnim i duševnim nevoljama, a njegove riječi i savjeti su prodirali duboko u dušu bezbrojnih njegovih penitenata i pokornika koji mu nisu dolazili iz radoznalosti, a bilo je i takvih, i svima je želio pomoći bilo kod duševne ili tjelesne bijede, naročito u slabostima kod grijeha i nevjeru životu.

Pa kako god to bilo pojedincu teško i mučno, sve je to za o. Antića bila materija koju je odrješenjem kod sakramenta sv. ispovijedi dragi Bog po fra Anti brisao i poništavao, te su bezbrojni grešnici kod Sluge Božjega postali sretni i radosni ljudi, ispunjeni Božjom milošću i svjetlom života, a i fra Ante bi nakon pomirenja duše s Bogom s njima postao radostan da je njegova radost i sreća prelazila na svakoga pokornika, te su s njim zajedno i veoma konkretno doživljavali Božju ljubav, opraštanje, mir i sreću, o čemu svjedoče bezbrojni primjeri jadnika i na duši i tijelu.

 

 

Osobnost herojskih kreposti: u malim stvarima velik

Doista, treba znati, da se kod razgovora i posebno na sv. ispovijedi moralo fra Anti sve reći, dapač, sve kazati; ali se kod svakoga i željelo sve reći, jer je to značilo primiti Božji mir, ljubav, milost sreću i sigurnost, tj. nanovo opet doživjeti dostojanstvo i uzvišenost čovjeka i djeteta Božjeg, osjetiti Božju nazočnost, realnost i prisutnost, koja je iz fra Antina bića i života izlazila, jer je on samo jedino želio da u svemu biću i djelovanju ustupi mjesto Isusu - jedinom Otkupitelju; a ono najkarakterističnije i posebno u fra Antinu djelovanju - i posve prirodno - jest povezivanje duhovnog i tjelesnog (materijalnog) u jednu istu cjelinu - služiti Bogu i čovjeku, posebno najpotrebnijima. U malim stvarima je fra Ante bio velik, a u velikim je želio biti ponizan, malen i nezapažen - neprimijećen i to je bila osobnost njegovih velikih i herojskih kreposti i čina - čak i čudesnih djela ozdravljenja; te mu ništa nije bilo nevažno, dok naprotiv svaki čovjek, posebno na položaju i od ugleda, gleda najprije samo sebe, da bude najprije on vrijedan pažnje i priznanja, a fra Ante je sve činio i sve gledao kroz perspektivu ljubavi prema Bogu i čovjeku, da u svemu i za svakog čovjeka izvrši volju Božju, tj. biti velik u malim stvarima i malen u velikima, te neprimijećen.

Zato je njegovo ponašanje s ljudima, s onima najvišim u hijerarhiji Crkve i društva ili najnižima i prezrenima - bilo bez ugleda i jadnima zbog siromaštva ili bolesti - od svih prihvatljivo; tražili su ga i oni koji su iskreno željeli duhovni napredak i radost života, ali i oni koji su od njega molili i očekivali Božju pomoć, milost, ljubav i utjehu u novoljama koje bi im život nanio, a svima im je bilo poznato da je sluga Božji otac Antić za svakoga nalazio Božju pomoć i izlaz iz teškoća života, obitelji..., pa su toga i danas svjesni bezbrojne tisuće i tisuće njegovih štovatelja koji mu se mole u svojim svim potrebama, a on ih nebeskim zagovorom uslišava.

 

 

I bez medija znao za događanja u Crkvi – svijetu

Iznenađujuće je kako je skromni i ponizni redovnik fra Ante, čiji je krug kretanja zadnjih godina života bio tek oko 50-ak metara, od samostanske sobe do oltara ili ispovjedaonice u kapeli Majke Božje Lurdske (o čemu je svjedočio njegov doktor, prim. N. Jelavić – o. p.), da je bio veoma dobro upućen u sva vanjska zbivanja u Crkvi i u svijetu, premda nikada nije imao vremena za vijesti preko radija, novina ili naših ljudskih ispraznih razgovora – a bio je začuđujuće suvremen u svjetskim događanjima, kao kod slučaja izbora pape Ivana XXIII. o čemu ni sami kardinali u konklavama izbora pape još nisu doznali, kada je sluga Božji fra Ante svom učeniku u svojoj siromašnoj sobici u hipu radosti naglas uskliknuo: „Brate moj, brate moj! Ustanimo! Sada je izabran novi papa. Priđimo u sobu o. fra Augustina da primimo njegov papinski blagoslov.“ Nakon blagoslova preko radija u sobi o. Krole, koji smo na koljenima primili, a bilo je nekoliko još profesora i klerika, svima nam je proročkim glasom fra Ante najavio: „Braćo moja, braćo moja, molimo se za izabranoga novog Svetog Oca! On će izmijeniti oblik lica današnjeg svijeta, Crkve i vremena!“ To se zaista uskoro počelo i zbivati, jer se i kolos svjetskog komunizma počeo razmrzavati, a osobito je to postalo jasno cijelome svijetu kada je novi papa, Ivan XXIII., proglašen blaženim, otvorio za Crkvu i svijet Drugi vatikanski koncil.

 

Svakodnevno se mole za njegovu beatifikaciju

Susretati i vidjeti fra Antu Antića, a pogotovo boraviti u njegovoj blizini ili još više se otvoriti dušom njegovoj nazočnosti, značilo je za pokornika doživjeti nebo. Njegova sigurnost, proročka vizija, kao i mir, milost i ljubav u njegovoj duši ispunjali su čovjeka. Bio je duboki i ponizni molitelj i patnik, redovnik i svećenik, čovjek s ljudskim bolima i potrebama, a svakome je u živoj vjeri i Božjoj stvarnoj prisutnosti ulijevao Božju sigurnost, pomoć i milost. To je Sluga Božji mogao jer je sav bio u Bogu; u Bogu je bio potpuno siguran i čvrst i Bog je bio njegova sigurnost, a Marija, Bogorodica, bila je njegova kraljica, odvjetnica i sjajna zvijezda vodilja kroz cijeli mu život, a to su njegova vječna slava na nebu.

Neka nam ovaj kratki napis pred ovogodišnje „Antićevo ‘09.“ bude samo osjetni pogled na tisuće i tisuće njegovih svakodnevnih štovatelja koji Slugu Božjega nisu zaboravili, koji se svakodnevno mole za njegovu skoru beatifikaciju i kanonizaciju, a i po njegovu nebeskom zagovoru primaju milosti i uslišanja svojih molitava za zdravlje duše i tijela, za sreću obitelji i uspješan život svoje djece, kako se može vidjeti i doživjeti kod njegova svetog groba.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28 

Broj posjetitelja

DanasDanas456
Ovaj mjesecOvaj mjesec13866
SveukupnoSveukupno1843674
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting