Stara Gradiška

 

Prva postaja hodočašća bila je Stara Gradiška. Svećenici su obišli zatvorski kompleks i gradilište nove župne crkve koja se podiže u spomen na stradanje svećenika, redovnika i redovnica te vjernika koji su bili mučeni i zatočeni u kaznionici u Staroj Gradiški. Kardinal Bozanić je u nagovoru svećenicima rekao da je "dirljivo biti pred otajstvom svećeničke žrtve; stajati pred zbiljom i slikama koje su se na ovom mjestu urezivale u pamćenje naše subraće". "Danas, ne zaboravljajući niti jednu žrtvu nepravde na ovome mjestu, posebnu pozornost usmjerujemo prema svećenicima, jer u njihovoj se žrtvi odražavaju i sve ostale. Znamo da su ovdje mnogi vjernici laici trpjeli zbog vjere, ali znamo i to da je vlastodršcima bilo osobito važno udariti pastire", istaknuo je kardinal.

"Izvanjski okvir ovoga zatvora ostao je u takvome stanju da nije teško u mislima biti ponesen u vrijeme kada su naša subraća ovdje svjedočila vjeru i vjernost, od koje i mi danas živimo. Nije teško zamisliti nalogodavce i izvršitelje koji su ponižavanjem nevinih htjeli okovati Božju riječ koja je bila živa u gorljivome duhu i ispaćenim tijelima zatočenika. Nije teško zamisliti svećeničku bol i pitanja o smislu njihova svećeništva i pitanja o budućnosti Crkve dok su - natjerani od nepravedne vlasti – razgrađivali crkvu, skidali ciglu zidova i osjetili kušnju, ali istodobno i snagu vjernosti Gospodinu koji ih je pozvao na služenje Crkvi u prezbiteratu. U prašini rušenja živjelo je mučiteljima nedohvatljivo blago: Crkva do koje nisu mogli doprijeti, istina koja je po njima naviještala da "Božja riječ nije okovana". Svećenici su dobro znali da jedino naša nevjera oslabljuje snagu slobode Riječi Božje. Odvojeni od svojih vjernika i službe, ali ugrađeni u duhovni dom, onaj nerukotvoren, koji spaja ovozemaljsko i vječno, nisu prestali biti svećenicima, prinoseći sebe kao žrtvu u Kristovoj žrtvi", rekao je kardinal, prokomentiravši da dok su moćnici ovoga svijeta mislili da oni grade budućnost i pišu važne stranice povijesti, da je usmjeruju po svojoj volji, svećenici u uzništvu bili su proročki glas i tijelo, bili su prisiljeni na šutnju i na život u neljudskim uvjetima i tako su stvarali događaje kojima je istinski voditelj bio Duh Sveti.

Govoreći svećenicima kako su na ovome znakovitom hodočašću vođeni poticajima Svećeničke godine u kojoj na izniman način progovara geslo: "Kristova vjernost – svećenikova vjernost", kardinal je rekao da se ovdje spominju i onih svećenika koji iza patnje nisu vidjeli slavu križa i u svojoj slabosti su popustili pred prijetnjom tjeskobe.

Govoreći o svećeničkoj vjernosti, kardinal je protumačio da ona izrasta iz povjerenja u Boga da On sve, čak i najveću patnju, vodi prema dobru. Dodao je da svećeničke vjernosti nema bez Boga, bez slavlja sakramenata potpunom predanošću, a osobito ne bez Euharistije i redovite ispovijedi. „U trpljenju zatočeništva, na ovome i na tolikim drugim mjestima, pogled subraće bio je usmjeren ponajprije u vlastitu dušu i poziv, ali ništa manje u patnju bl. Alojzija Stepinca. Njegova je vjernost jačala snagu zajedništva u patnji. Vjernost je postala vjerodostojnost koja dopire do nas. Ovdje slobodno smijemo reći da smo plodovi te vjernosti. Stoga mučenička snaga subraće i nas obvezuje", poručio je kardinal svećenicima.

Istaknuo je da naši svećenici-mučenici nose poruku da bez Boga povijesna događanja unose strah, a strah neslobodu. Nametnuta nesigurnost, stvarna ili izmišljena, promicanje straha i ucjena koriste se kao prostori za pojavak lažnih spasitelja i osloboditelja, prosvjetitelja i vođa, kao i za pritiješnjenost malodušjem kojega je plod još veći strah, rekao je kardinal.

"Ova crkva, koju i mi gradimo, vidljivi je znak svećeničke vjernosti, pokazatelj izvorišta snage, zajedništva vjere i crkvenosti te jedinstva u ljubavi. Iz nečovječnosti komunističkoga sustava i terora njegovih poslušnika, kao izdaje vjernosti dobru, u društvo se unosilo nijekanje Boga, slobode, domovine i svega što istinski oblikuje smisao življenja. Sada na prostoru simbola zla izrasta crkva, prostor ljubavi koji stvara Božje kraljevstvo. Zagledani u uzore svetih svećenika, dionika Kristove muke na najdublji način, i mi danas razmatrajmo o svome poslanju, o zahtjevima novoga vremena u kojemu ne nedostaje nastojanja da Crkva bude ugušena u ruševinama i prašini nekih novih silnika, čiji zatvori imaju teže prepoznatljive zidove i tamnice", rekao je svećenicima nadbiskup Bozanić.

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20 

Broj posjetitelja

DanasDanas456
Ovaj mjesecOvaj mjesec13866
SveukupnoSveukupno1843674
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting