Slavlje u Biskupiji kod Knina

 

Središnja proslava svetkovine Gospe velikog hrvatskog zavjeta bila je u nedjelju 20. rujna u Biskupiji kod Knina, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Svečano misno slavlje i procesiju s Marijinim pralikom na ostacima starohrvatske bazilike Sv. Marije predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Uz vjernike hrvatskog kraljevskog grada Knina na slavlju je bilo hodočasnika iz cijele Šibenske biskupije.

U uvodu u slavlje kninski župnik i gvardijan samostana svetog Ante fra Petra Klarić vjernike je upoznao s prošlosti svetišta u Biskupiji. Istaknuo je njegovu važnost u duhovnosti vjernika katolika na kninskom prostoru. Svetište, unatoč tome što je kroz Drugi svjetski i Domovinski rat bilo uništavano stoji kao simbol opstojnosti Hrvata. Naglasio je i povezanost brojnih velikana sa svetištem. Naveo je primjer bl. Alojzija Stepinca koji je 1937. godine posvetio svetište i u proročkoj homiliji predvidio teške događaje koji su uslijedili za Hrvate.  

Biskup Ivas u homiliji vjernicima je približio Mariju pod križem. U Isusu Kristu na križu uspostavljen je novi savez s Bogom. Najgore što se čovjeku može dogoditi je da razvrgne taj savez. U savez s Bogom čovjek je ušao kroz sakrament krštenja. I Hrvati su od sedmog stoljeća ušli u taj veliki krsni savez. Vjerujemo da je Gospa u tome sudjelovala i još uvijek sudjeluje kao majka i suotkupiteljica, rekao je biskup Ivas.

Danas Hrvate mnogi žele ponižavati na razne načine, a mnogi zbog privrženosti Gospi koja nas i danas uči kako ne možemo bez križa preko kojeg ulazimo u krsni savez s Bogom. Bez Kristova križa nemoguće je nositi osobni križ. Mnogi se slome pod teretom svog križa kad ne računaju na Kristov križ. Ne možemo bez Križa Kristova, to je naše kršćansko iskustvo kroz vjekove. Križ je ključ života jer je to znak saveza s Bogom u ljubavi, a ljubav pobjeđuje poručuje nam Bog s križa i iz uskrslog groba, kazao je biskup Ivas.

U nastavku je naglasio kako bi danas u Hrvatskoj neki htjeli križeve izbaciti iz javnosti u privatnost. Kažu da s križevima naša država nije normalna, nije laička, nije sekularna, nije "bezbožna" kakva bi trebala biti. Nadalje je biskup prokomentirao kako katolici u zemlji Hrvatskoj ne smiju ni pomisliti, a kamo li izreći pitanje: "Da li bi sljedeći predsjednik ove države mogao ili trebao biti katolik?", a da se ne otvori paljba svake vrste i iz svih oružja.

Ovdje želimo moliti svoju Gospu da mi kao ona stojimo dostojanstveno pred križem Kristovim, da živimo svoj krsni savez. Križ neka nam bude uvijek i svijetlo i putokaz kroz sve teškoće života, poručio je biskup Ivas brojnim vjernicima. (IKA)

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Broj posjetitelja

DanasDanas97
Ovaj mjesecOvaj mjesec11085
SveukupnoSveukupno1868005
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting