Sindelfingen: Proslavljena Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta

 

Hrvatska katolička zajednica Sindelfingen proslavila je u nedjelju 20. rujna, 24. put blagdan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Misno slavlje u punoj crkvi Presvetoga Trojstva u Sindelfingenu predvodio je dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Stuttgart-Bad Cannstatt fra Josip Repeša zajedno s domaćinom voditeljem zajednice fra Marinkom Vukmanom te uz asistenciju stalnoga đakona Ivana Jeleča.

Misnom slavlju prethodio je ophod od obližnjih misijskih prostorija do crkve, u kojem su uz ministrante i svećenike, išla djeca i mladi u narodnim nošnjama. Gospin pralik nosile su dvije djevojke i dva mladića u narodnim nošnjama i položili ga ispred oltara.

Sve je na početku misnog slavlja pozdravio fra Marinko, koji je pritom istaknuo kako je poznato kako je domovina označena velikim marijanskim svetištima te kako se u svakom od tih svetišta Mariju naziva imenom tog svetišta. „Svaki dio naše zemlje, svaka naša pokrajina ima svoje omiljeno Gospino svetište. Ali lik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta stariji je od svih zavjetnih i čudotvornih njezinih slika i kipova u svim tim crkvama. Tim likom označena je sva hrvatska crkvena povijest u Marijinu znaku. Zvonimirova Gospa, koja je devet stoljeća bila zaboravljena pod ruševinama u Biskupiji kod Knina, u ruševinama po kojima su gazili tuđinski osvajači i krvnici, postala je znakom buđenja hrvatske katoličke samosvijesti, osobito u prošlom stoljeću. Ovogodišnje naše slavlje odvija se u ozračju franjevačkog jubileja 800 godina Franjevačkog reda, kojeg je radosno proslavila proteklih dana i domovinska Crkva, a čiji sinovi franjevci već osam stoljeća pastoralno djeluju među Hrvatima i u domovini i po svijetu, a i u ovoj zajednici", kazao je fra Marinko potaknuvši vjernike neka toga dana upute Gospi svoje molitve da pomogne hrvatskom narodu, onome kojeg tjeraju iz Bosne i Hercegovine, onome koji traži svoje nestale sinove, onima što pate po tamnicama diljem svijeta.

Djevojčica Matea Blažinović je u ime vjernika uputila molitvu Gospi.

Fra Josip Repeša je u propovijedi kazao kako je hrvatski narod tijekom povijesti ulazio u različite nevolje, probleme i iskušenja te je iz svih tih situacija više ili manje uspješno izlazio. Podsjetivši na proslavu blagdana Gospe velikoga zavjeta, kazao je kako nije čudno da se sedamdesetih godina prošloga stoljeća hrvatski narod budio na različite načine i želio se osloboditi mnogih okova te da se to poklapalo upravo s trenucima proslave tisućgodišnje vjernosti Bogu i Petrovu nasljedniku. „Naši djedovi i bake prisjećali su se starih zavjeta svojih roditelja na kojima se temelji vjernost Bogu i Katoličkoj Crkvi. No, ta vjernost nije bila uvjetovana. Svaki put kada bi čovjek svoju vjernost Bogu uvjetovao nekim određenim interesima, tada Bog nije uz takve ljude. Bog se moli iskrena i očišćena srca. Vjernost Bogu očituje se kada se obitelj okuplja i kad se djecu uči pravim stvarima bez ikakve uvjetovanosti, mržnje i izoliranosti. Vjernost Bogu se ponajbolje očituje u Gospi koja pod križem osluškuje svoga Sina. Potrebno je govoriti djelima više nego riječima", kazao je Repeša dodavši kako Hrvata ne može spasiti to što će reći da je Hrvat katolik. „Bolje je da o tome mnogo puta šuti. Nego radije neka djela, riječi i stav svakoga od nas bude takav da se mnogi u našoj životnoj sredini upitaju, tko je taj dobri čovjek. Kada u tom trenutku saznaju da je taj dobri čovjek i Hrvat i katolik, onda će dobiti ispravnu potvrdu pripadnosti i svom narodu i svojoj Crkvi".

Na kraju misnog slavlja fra Marinko je izgovorio posvetnu molitvu Gospi Velikoga hrvatskog zavjeta. Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem dječji zbor, zbor mladih i odraslih pod vodstvom s. Bernardete Tomić.  

Misnom slavlju pribivala je i konzulica savjetnica Generalnog konzulata RH u Stuttgartu mr. Mirjana Božić te predsjednik Vijeća stranaca u Sindelfingenu Ahmad Amini.

Nakon misnog slavlja za sve je priređen, uz svesrdno zauzimanje cijele zajednice, poglavito fra Marinka i s. Bogoljube Jurić i s. Bernardete Tomić, objed i duhovno-kulturni program u prostorijama zajednice. Sve je pozdravio Ahman Amini kojemu je zbog skorog završetka mandata to bio i oproštaj od Hrvata toga grada, koji su, kako je kazao, na čelu s fra Marinkom uvijek spremni pomoći. Sve su pozdravili i konzulica savjetnica mr. Božić i župnik njemačke župe Presvetog Trojstva beneditinac o. Johannes Rathfelder. Marko Francišković iz Karlovca kratko je predstavio svoju knjigu "Hrvatska knjiga opstanka".

U programu su nastupili dječji zbor, folklorna skupina mladih, te dječja i srednja folklorna skupina. U zabavnom programu nastupila je skupina "Plavi Dunav".

Prihod od tombole u iznosu od 3000 eura upućen je za pomoć djeci Vukovara.

Hrvatsku katoličku misiju Sindelfingen zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 23. rujna 1985. stavio je pod zaštitu Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Od tada se blagdan u Sindelfingenu svečano slavi u prvu nedjelju najbližu 23. rujnu. (IKA)

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30 

Broj posjetitelja

DanasDanas97
Ovaj mjesecOvaj mjesec11085
SveukupnoSveukupno1868005
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting