Proslava Gospe od sedam žalosti u Hrvacama

Pjevanje je animirao sastav Susreti iz Vukovara, a prikupljena milostinja upućena je u njihovu župsku zajednicu za obnovu oltara Gospe Žalosne

Župljani župe Svih svetih u Hrvacama i njihovi gosti i ove su godine, u nedjelju 20. rujna, svečano proslavili svoju nebesku zaštitnicu – Gospu Žalosnu, kada je krizmanicima podijeljen sakrament krizme. Samoj svetkovini prethodila je trodnevnica, u tijeku koje su prije svake mise mladi predvodili krunicu, a nekoliko je svećenika ispovijedalo. U četvrtak, prvoga dana trodnevnice, misno slavlje predvodio je prof. fra Blaž Toplak. Drugoga dana predvodio je fra Ante Kekez, koji je i sam sin te župe. U propovijedi je govorio o svećeničkom zvanju u vremenu duhovne krize te pozvao na molitvu za svećenike i one koji će to tek postati. Inače, iz ove župe je 10 svećenika, 28 redovnica i 2 bogoslova. Poslije mise brojni vjernici nazočili su predstavljanju fra Antine najnovije knjige "Iz tame u svjetlo", koja donosi njegova bogata iskustva rada s ovisnicima o drogama. Knjigu su predstavili dr. Nevio Šetić, prof. Ivan Vidović i prof. Marijana Vuleta, a obratio se i sam autor te župnik fra Frano Bilokapić. Predstavljanje je pratio zbor župe svete Trojice s Poljuda, gdje je autor fra Ante župnik, kao i mladi solist Matej Miličić.

Kako je blagdan Gospe Žalosne ujedno dan općine Hrvace, koja ima više od tri tisuće stanovnika, tog je dana održana i svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom su prigodom podijeljene grupna i pojedinačne nagrade. Sjednici su nazočili predstavnici prijateljske općine iz Feričanaca, sa svojim načelnikom i vijećnicima.  

Posljednjeg dana trodnevnice bilo je osobito svečano. Za krizmanike, kojih je ove godine bilo 41, njihove kumove i roditelje bila je organizirana ispovijed. Euharistijsko slavlje predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Drago Šimundža, a pjevanje je animirao vokalno-instrumentalni sastav Susreti iz Vukovara. Sva milostinja koja je prikupljena toga dana upućena je u njihovu župsku zajednicu, za obnovu oltara Gospe Žalosne, koji je razoren tijekom obrambenog Domovinskog rata. Poslije mise u crkvi su otpjevali nekoliko pjesama, a pridružila im se i muška klapa iz Hrvaca s dvije skladbe. Slavlje se nastavilo bratskim druženjem izvan crkve. Na improviziranoj pozornici kod župske kuće nastupilo je nekoliko folklornih grupa i tamburaški sastav iz Feričanaca, a cijelo vrijeme su dijeljeni domaći specijaliteti. Ovo je privuklo nekoliko tisuća Hrvatačana i njihovih prijatelja, a osobito je dojmljiv bio vatromet.

Na svetkovinu Gospe Žalosne okupilo se veliko mnoštvo vjernika. Slavlje je započelo procesijom s Gospinom slikom, koju su nosili mladići u narodnim nošnjama. Misu na otvorenom predvodio je mons. Šimundža, u koncelebraciji sa župnikom fra Franom Bilokapićem i dekanom don Stipom Ljubasom te drugim svećenicima. U propovijedi istaknuo je da "unatoč velikim krizama prošlosti i malim krizama sadašnjosti ne smijemo upadati u depresije, jer kada smo povezani s Marijom – Dušom duše hrvatske, Isusovom mati, Suncem naših stradanja i Suncem naših nadanja – one bivaju nadvladane i pobijeđene". Pozvao je mlade, krizmanike, da im iz nutarnjeg osjećaja ne izmakne značenje slobode i ljubavi, koje se danas zlorabe na stotine načina. Nadalje, govoreći o identitetu hrvatskog naroda, rekao je: "Danas imate mnogo učilišta i sveučilišta: bit će mi drago da ih završite, da budete sposobniji od bilo koga. Ali ja vam preporučam ovdje: bila su duga vremena kad moj i tvoj narod nije imao tih učilišta i sveučilišta, ali je ostao vjeran Bogu svome, Gospi svojoj, oltaru svome, sakramentima Božjim – i to su bila naša učilišta i sveučilišta! Dakle, potičući rad u suvremenim učilištima i sveučilištima, na svim područjima našega života, preporučam vam da nikada ne zaboravite na ta najsigurnija, ta najvjernija, ta najvažnija naša učilišta i sveučilišta: naše crkve i oltare, našu povijest; korijenje naše svijesti, naše vjere i državnosti. Jer onaj naš identitet, taj identitet vjere naše, kulture naše, jezika našega, svijesti naše, zemlje naše, dao dragi Bog i Blažena Djevica da u nama procvate. I procvast će ako budemo ostali vjerni vjeri koju smo primili, sakramentu kojeg primamo". Poslije obnove krsnih obećanja, uslijedio je obred krizme. Uime svih župljana zahvalio je župnik fra Frano, a na kraju je s Gospinim likom udijeljen blagoslov na četiri strane svijeta. (IKA)

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 5 

Broj posjetitelja

DanasDanas97
Ovaj mjesecOvaj mjesec11085
SveukupnoSveukupno1868005
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting