Sudski postupak protiv fratara

 

Crkva Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu bila je živa i posjećivana, jer su u njoj djelovali aktivni svećenici a navlastito propovijedima. Zbog toga su bili na meti komunističkih vlasti. Da im se onemogući rad, insceniran je sudski postupak da su organizirali rušenje državnog uređenja, širenje protudržavnih letaka, da su održavali neprijateljske veze s o. Jozom Mikulićem koji je više puta dolazio u Zagreb iz emigracije, donosio smjernice za djelovanje i propovijedi protiv narodne vlasti prema uputama obavještajnih zapadnih inozemnih centara, donosio novac i na koncu eksploziv za rušenje tvornice "Gaon".

Službenici Udbe upali su u samostan i pretresli ga 19. travnja 1947. godine, uhitili o. fra Leonarda Bajića, gvardijana, o. fra Mateja Vodanovića, župnika, o. fra Alberta Bukića, vikara samostana, o. fra Serafina Rajića, župnog pomoćnika, o. fra Jozu Viskovića, župnog pomoćnika, o. fra Miju Anušića, studenta, a o. fra Antu Antića, sutradan tj. 20. travnja. O. fra Petra Grabića, provincijala, uhitili su 13. srpnja 1947. i pridružili ga ovoj skupini. Uz optužene franjevce zatvorene su i tri civilne osobe.

Protiv njih podignuta je Optužnica, ali nijedna točka Optužnice nije dokazana. Okrivljenici se nisu mogli braniti niti su bili pozvani svjedoci. Protiv glavnog optuženika fra Joze Mikulića, koji je živio u inozemstvu, nikada nije podignuta optužnica ili tjeralica niti mu se sudilo u odsutnosti. Umro je 15. ožujka 2000. godine u 102. godini života u SAD (San Jose). Dokazano je da Mikulić nije nikada dolazio u Zagreb poslije nego ga je napustio 7. svibnja 1945. godine ni pod svojim ni pod tuđim imenom. Jedan od Udbinih aktera u tom procesu – Nedo Milunović – pismeno je potvrdio da Mikulić nije nikada dolazio u Zagreb i da je sudski postupak insceniran i proces montiran. Time se ruši čitava konstrukcija sudskog postupka. Zaključak je jasan: optužba je namještena a osuda nepravedna.

Sud je nepravedno presudio 28. srpnja 1947. godine ovako:

  • o. fra Matej Vodanović i o. fra Serafin Rajić osuđeni su na smrt strijeljanjem, a osuda izvršena 4. rujna 1947. godine;
  • o. fra Jozo Visković osuđen na 15 godina zatvora koje je u cijelosti izdržao u Staroj Gradiški;
  • o. fra Petar Grabić osuđen na 14 godina zatvora,
  • o. fra Leonard Bajić osuđen na 12 godina zatvora i u zatvoru preminuo 17. veljače 1948. godine;
  • o. fra Albert Bukić osuđen na 7 godina zatvora.

Život se ipak nastavio, samostan nije ukinut, žrtava i odricanja je bilo, ali je Bog pomagao.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48 

Broj posjetitelja

DanasDanas769
Ovaj mjesecOvaj mjesec17566
SveukupnoSveukupno1822007
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting