Predstavljena poštanska marka

u povodu proslave 800. franjevačkog jubileja

 

U tijeku XXV. Redovničkog tjedna u samostanu Svetoga Križa u Zagrebu 18. rujna je predstavljeno prigodno izdanje poštanske marke koju je Hrvatska pošta tiskala u povodu 800. obljetnice Franjevačkog reda. Predstavljanju marke, uz sudionike Redovničkog tjedna, nazočio je i član Hrvatske biskupske konferencije zadužen za redovništvo gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Izdavanjem poštanske marke Hrvatska pošta se pridružila zaključnoj proslavi 800. obljetnice franjevačke karizme, a marka s motivom sv. Franje Asiškog u prodaji je od 17. rujna.

Riječi zahvale djelatnicima Hrvatske pošte izrekao je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak. Izdavanje marke govorit će naraštajima koji dolaze, kako je ova generacija ljudi cijenila i voljela franjevce i franjevke, rekao je fra Železnjak, te podsjetio kako svaka poštanska marka priču priču ne samo ovdje, nego po cijelome svijetu. Predstavnik Hrvatske pošte zadužen za filateliju Andreas Sardelić dao je tehničke podatke o marci, istaknuo je kako je ona tiskana u 150.000 primjeraka, no velik dio će završiti u filatelističkim albumima u najmanje 165 zemalja širom svijeta, te muzejima. Marka nominalne vrijednosti 3,50 kuna može se kupiti u svim poštanskim uredima i vrijedi za plaćanje poštanskih usluga u tuzemstvu i inozemstvu tri godine od dana izdanja.

Izdanje s motivom sv. Franje Asiškoga na slici Celestina Medovića, koja se nalazi na glavnom oltaru crkve sv. Franje u Zagrebu, potpisuju dizajneri Orsat Franković i Ivana Vučić. S tom markom Hrvatska pošta izdala je ukupno 740 izdanja od 1992. godine.

Članica povjerenstva za izbor motiva, likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka povjesničarka umjetnosti Željka Čorak podsjetila je kako je ovo drugi put ove godine da Republika Hrvatska posvećuje u oskudnom broju svojih izdanja od 20 i nešto maraka, marku franjevačkoj tematici. Prva ovogodišnja marka izdala je u svibnju u povodu 350. godišnjice dolaska franjevaca u Čakovec.

Na kraju predstavljanja, prigodne darove s novoizašlom poštanskom markom Andreas Sardelić je uručio biskupu Bogoviću, provincijalu Železnjaku, predsjedniku Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivanu Paponji, predsjednici Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica s. Mariji-Ani Kusturi, te domaćinu fra Rajku Gelemanoviću.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45 

Broj posjetitelja

DanasDanas97
Ovaj mjesecOvaj mjesec11085
SveukupnoSveukupno1868005
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting