Zahvala fra Željka Tolića, prdsjednika VFZ-a

 

ZAHVALA NA EUHARISTIJSKOM SLAVLJU U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

U PRIGODI ZAVRŠNOG FRANJEVAČKOG JUBILEJA

Zagreb, 19. rujna 2009.

 

Kao sve što pripada ljudskoj uvjetovanosti, tako je i naš, Franjevački red, poznavao razdoblja napretka i razdoblja nazadovanja. No trajna franjevačka tradicija ostala je čvrsta, kao maslina snažnih korijena. Za dugih razdoblja sazrijevanja plodove je naših grana grijalo sunce nesebičnih napora, ali su ga šibale i povijesne oluje. Velikodušno smo sudjelovali u umjetnosti i znanostima, u karitativnim djelima i evangelizaciji. No, bili smo i grijehom oslabljeni. Sada se samo možemo ponositi činjenicom da je stanovita mudrost izrasla iz osamstoljetnih pogrešaka koje su ispravljene i grijeha koji su oprošteni. Franjini sljedbenici mogu se u svako doba podsjetiti pete Opomene, „O milosrdnom suđenju“, u kojoj odjekuju riječi sv. Pavla: „Kada sam slab, tada sam jak. Rado ću se hvaliti svojim slabostima da se na meni nastani snaga Kristova“ (usp. 2 Kor 12, 9-10). Samo vedro prihvaćajući vlastita ograničenja i milost Božju mogu ja, možemo svi mi, cjelokupno franjevačko bratstvo i sestrinstvo, ostati i postati onaj signum distinctivum (raspoznajni znak) koji, kao suza čist i lijep kao dan, daje svijetu vidjeti autentično lice Krista životvorca.

Zato u ovom svečanom i za cjelokupnu Franjevačku obitelj blagoslovljenom trenutku, s ushitom i molitvom velim:

Za trgovca Petra Bernardonea i njegovu suprugu, pobožnu plemkinju, Ivanu Piku iz čije se ljubavi 1181. rodilo dijete kojemu nadjenuše ime  Franjo – Tebe Boga hvalimo!

Za crkvicu sv. Damjana i riječi koje je u njoj čuo: Idi, Franjo, i popravi moju kuću… koje je zatim i ostvario – Tebe Boga hvalimo!

Za Petrova nasljednika, papu Inocenta III., koji snagom apostolske ovlasti 1209. godine Franju i njegovu braću prizna za predrage sinove  te im vive vocis oraculo (usmeno) odobri njihov način života za koji su ga došli moliti – Tebe Boga hvalimo!

Za bezbrojno mnoštvo mučenika i svetaca, blaženika i slugu Božjih, za brojne znanstvenike i glasovite pisce, za tihe ispovjednike i istaknute propovjednike, za mnoge misionare…, za neizbrojivo mnoštvo muževa i žena koji karizmu franjevačku življaše, Boga proslaviše i Crkvu posvetiše – Tebe Boga hvalimo!

Za današnji franjevački naraštaj, braću i sestre, franjevke i franjevce, za sjemeništarce, postulante i novake, bogoslove i đakone, za sve u zavjetima svečanim i one koji se na to spremaju, za Franjevački svjetovni red i Framu – Tebe Boga hvalimo!

Za sve naše iskrene prijatelje i dobročinitelje – Tebe Boga hvalimo!

Za ovo Euharistijsko slavlje, za nazočnog Apostolskog nuncija, za nazočne biskupe i nadbiskupe, za sve nas koji, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom, ovaj franjevački Jubilej završavamo – Tebe Boga hvalimo!

Za sve što tijekom osamstoljetne povijesti bijaše i prođe – Tebe Boga hvalimo!

A za ono što će doći i sutra biti, za nepoznato i nedoživljeno, iskreno molimo: Oče naš, koji jesi na nebesima; neka se sveti ime Tvoje i mi s Tobom i u imenu Tvome. Neka u svim našim životima i pothvatima bude vidljiva samo Tvoja volja. Od danas pa do posljednjeg daha!

Zagovorom Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i Kraljice Franjevačkog reda, budi tako!

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 162

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33 

Broj posjetitelja

DanasDanas360
Ovaj mjesecOvaj mjesec18021
SveukupnoSveukupno1554088
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting