Kardinal Bozanić na proslavi Gospe od Anđela u Imotskom

Veliki broj vjernika pristigao iz svih župa Imotske krajine te mnogih mjesta Dalmatinske zagore i susjedne Hercegovine okupio se na proslavi Gospe od Anđela zaštitnice Imotskog i Imotske krajine te na proslavi 800. obljetnice utemeljenja Franjevačkog reda koju franjevci diljem svijeta slave ove godine. Na sam blagdan, 2. kolovoza, kolone hodočasnika počele su pristizati u imotsku župnu crkvi Sv. Franje gdje su služene mise koje su predvodili okolni župnici, a poslijepodnevno središnje misno slavlje na drevnoj imotskoj tvrđavi Topani podno spomenika podignutog u slavu poginulim hrvatskim braniteljima, remek djela hrvatskog kipara Krune Bošnjaka, predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s don Ivanom Ćubelićem, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije te tom prigodom izaslanikom nadbiskupa Marina Barišića, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željkom Tolićem te imotskim župnikom, gvardijanom i dekanom fra Zoranom Kutlešom i još osamdeset svećenika.

U propovijedi pred više desetaka tisuća vjernika kardinal Bozanić osvrnuo se na dičnu povijest Imotske krajine koja je bila prepuna junaštva, patnje i odricanja, a onda se dotaknuo aktualne globalne krize koja je zahvatila i našu domovinu rekavši: "Svaka je kriza šansa za novi početak i prilika za obnovu i propitkivanje životnih prioriteta", poručivši vjernicima kako se ovo krizno vrijeme može izjednačiti s teškim danima Domovinskog rata kada je hrvatski narod pokazao iznimnu solidarnost. I danas solidarnost mora biti naše glavno oružje. U propovijedi je kardinal Bozanić istaknuo kako se u naličju današnje svetkovine također mogu iščitati simboli današnjeg vremena. "Mi smo danas veoma obuzeti znanstvenim dostignućima i tolikim tehničkim mogućnostima da prečesto zaboravljamo koliko smo kao ljudi ograničeni i kako je malo potrebno da nam se poremeti redoviti tijek ovozemnog života. Naši pradjedovi jasno su znali gdje je izvor prave životne mudrosti i odakle čovjeku dolazi istinska snaga za hod kroz život. Svoje su pouzdanje prije svega stavljali u Boga", kazao je kardinal.

U tijeku mise pjevao je Veliki mješoviti zbor župe Imotski pod ravnanjem Anđelka Nikolića Đela, a uz orguljašku pratnju s. Sofije Vuković. Na završetku misnog slavlja sve nazočne pozdravio je i župnik Kutleša zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos u proslavi današnjeg dana. Posebno je zahvalio svima koji su pridonijeli da se taj veliki događaj proslavi upravo na kultnoj tvrđavi Topana na kojem danas ponosno stoji hrvatski stijeg. Zahvalio je i Gospi od Anđela na njezinoj čudotvornosti i neizmjernoj pomoći koju je pružila imotskim junacima davne 1717. godine kada je Imotski i Imotska krajina oslobođena od Turaka. Ovom prigodom darovao je kardinalu veliku sliku Gospe od Anđela kao i imotske suvenire.

Prije mise održana je i tradicionalna procesija u kojoj je sudjelovalo nepregledno mnoštvo vjernika predvođeno s pedesetak župskih barjaka koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata, a sliku Gospe od Anđela, krasnu tvorevinu nepoznatog autora koja prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo, a nabavili su je imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka, nosile su djevojke odjevene u narodne nošnje Imotske krajine koračajući po stazi od ružinih latica koje tradicionalno posipaju imotske domaćice.

Prije procesije kardinal Bozanić blagoslovio je i troja brončana vrata koja će krasiti ulaz i pročelje imotske župne crkve, a rad su akademske kiparice Jasminke Kapitanović. Tom prigodom nastojanjem i trudom gvardijana Kutleše temeljito je uređen i prostor oko župske crkve te franjevačkog samostana, gdje je uređen perivoj s brojnim zelenilom, borovima i čempresima, a nad kojim dominira spomenik fra Stipanu Vrliću te će taj prostor biti dostojanstveni ukras hrvatskog "grada na gori".

Franjevci su svojevrsni sinonim za povijest Imotske krajine jer su svojim nesebičnim djelovanjem još od svoga dolaska prije dolaska Turaka u te krajeve naslijedivši od benediktinaca staru opatiju na izvorištu rijeke Vrljike to doista i potvrdili. Njihov doprinos posebno do izražaja dolazi u doba turskog haračenja Imotskom krajinom (1488.-1717.) kada su bili proganjani. Nakon progonstva iz Imotskog i dalje su revno pastoralizirali cijelu Imotsku krajinu, najprije s Kamenmosta u župi Podbablje, a poslije i s malenog otočića u Prološkom blatu. Vraćaju se u Krajinu iz Omiša gdje su u međuvremenu osnovali novi samostanu po oslobođenju od Turaka godine 1717. Danas su duhovni voditelji devet župa Imotskog dekanata: Imotski, Vinjani, Runovići, Slivno, Zmijavci, Podbablje, Proložac, Studenci i Lovreć. Gospa od Anđela slavi se u povodu sjećanja na godinu 1717., kada su goloruki Imoćani uz pomoć Mlečana pobijedili moćnu tursku vojsku te ih protjerali iz Imotske krajine. Župa Imotski spominje se već u doba Konstantina Porfirogeneta u njegovu djelu "De administrando imperio" u 10. stoljeću. Danas se u župi nalazi velika ujedno i župna crkva Sv. Franje Asiškog uz koju je i smješten samostan te crkva posvećena sv. Josipu, koja se nalazi u Glavini Donjoj. U župi živi 6500 vjernika u nešto više 1300 obitelji. (IKA)

 

Cijela propovijed kardinala Bozanića

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52 

Broj posjetitelja

DanasDanas97
Ovaj mjesecOvaj mjesec11085
SveukupnoSveukupno1868005
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting