Bolesti i smrt

 

 

Za vrijeme posljednih godina svoga života Elizabeta je bila često bolesna. Međutim, bolest je nije obeshrabrila ili udaljila od služenja kojemu je bila posvećena. Čak i kad je trebala biti u krevetu, ona je pripremala vunu za presti.

Elizabeta je oboljela i postala je svjesna da će umrijetu u 24. godini života, ali je to prihvatila kao volj Božju a ne svoju. Svjedoci njezine posljednje bolesti opisuju Elizabetu kao raspoloženu i duboko uronjenu u molitvi. Čak je i pjevala kao odgovor pticama koje su pjevale na prozoru.

Kad je shvatila da je smrt uistinu blizu, rekla je svom ispovjedniku, Konrardu Marbuškom, kako je osjećala potrebu za razmišljanjem o svojoj smrti, o sudu mrtvih i svemogućem Sucu”. Umrla je 17. studenoga 1231. godine.

 

Duhovna misao

Elizabeta nam pokazuje kako se pripremiti za smrt s radošću s pogledom na ujedinjenje s Bogom.

U vrijeme svoje smrti, Elizabeta je već ostvarila više u 24 godine života nego što će mnogi postići za vrijeme cijeloga svoga života. U nasljedovanju sv. Elizabete važno je za sve nas da budemo spremi položiti račun Bogu za svoj život ako bismo čak i sutra trebali umirjeti.

Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’” (Mt 25, 21)

 

SMRTI I UMIRANJE. SLABOST NAŠEGA TIJELA - BOLEST

Kao i mnogi od nas, Elizabeta je proživjela bolest, tjelesnu slabost i približavanje smrti. Često je bila bolesna kroz svoje zadnje godine života. Međutim, bolest ju nije obeshrabrila. Oba bi se savjetovala s liječnikom i slijedila njegov savjet, ali bi uvijek radila koliko god je mogla. Čak i više od toga.

Elizabeta je prihvatila tjelsnu slabost, patnju i smrt s velikom vedrinom kao i sv. Franjo, koji je svoje tjelsne boli i čak samo smrt nazvao sestrom. I smrt je jedno od Božjih stvorenja, koje trebamo prihvatiti i blagoslivljati jer je to naše mjesto susreta s Bogom.

Imamo uistinu lijep primjer kod sv. Pavla kako pristupiti razmišljanju o smrti:

“Znam: Krist će se uzveličati u mome tijelu, bilo životom, bilo smrću. Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam! Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas.” (Fil 1:20-24)

Shvatiti smrt znači shvatiti vrijednost života. Mi ćemo ili izgubiti nekoliko zadnjih godina života ili ćemo ih provesti za nešto korisno. Bog nam je dao talente, kao što Isus govori u prispodobi (Mt 25, 14-30). Hoćemo li iskoristiti te talente prije njegovog povratka živeći dobar život koji će koristiti drugima?

Trebali bismo biti svjesni da ne znamo trenutak kada će nas Gospodin pozvati. Sv. Mechthild Marburški, mistik u vrijeme Elizabete, rekao je da joj je Bog objavio o njeznoj svetosti. Elizabeti je bilo samo 24 godina kad je umrla. Ipak, kroz to vrijeme svoga života odaslala je jaku poruku svijetu. Mnogi od nas mogli bismo umrijeti u bilo koje vrijeme, bez obzira kako smo mladi.

Elizabeta nam svojim životom želi poručiti: živi tako da kad umreš, možeš pogledati natrag u svoj život znajući da si svoj život stavio u ruke svoga Stvoritelja kao djelo umjetnosti.

 

Duhovna misao

Prihvaćam li tjelsno trpljenje i slabost od Boga s iskrenošću? Mogu li pronaći način da bolest učinim korisnom, ako ne djelom, onda barem molitvom? Razmišljam li o svojoj smrti s vremena na vrijeme i imam li potrebu pripremati se za nju? Ako bi to bila i večeras, bi li moj život bio pravo služenje Bogu?

 

Sveto pismo

“Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.” (Mt 24:42-44)

 

Pravilo franjevačkog svjetovnog reda

“Ucijepljeni u Kristovo uskrsnuće, koje daje pravi smisao sestri smrti, neka se smireno pripremaju na konačni susret s Ocem.” (II, 19).

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43 

Broj posjetitelja

DanasDanas477
Ovaj mjesecOvaj mjesec13887
SveukupnoSveukupno1843695
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting