Udovištvo

 

 

Kad je umro njezin muž, umrla je i kneginja, a pojavila se pokornica. Među njezinim životopiscima vodi se rasprava, je li bila protjerana iz dvorca u Wartburgu ili je otišla svojom voljom. Razlog za protjerivanje s dvorca nikada u potpunosti nije osvijetljen. Činjenica je kako se nije u potpunosti uklopila u način života među ostalima na dvorcu. Nju su kritizirali zbog njezina načina života kao i zbog njezina stava prema siromašnima i bolesnima.

Djecu su joj oduzeli, a ona se njima u prilog odrekla baštine. Postavši udovica i nezaštićena, oboriše se na nju pohlepa i zavist svojte koja je nikad nije pravo podnosila.

Naime, Elizabetin muž planirao je neko vrijeme provesti s carom Frederikom II. s ciljem da oslobodi Svetu zemlju od Muslimana. Elizabeta je teško prihvatila njegov odlazak jer je očekivala treće dijete. Za ostvarenje svoga cilja čekao je u Otrantu (Italija). Međutim, prije odlaska u tom mjestu, u kampu križara, zavladala je epidemija. Umro je 11. rujna 1227. godine. Kad je čula vijest o njegovoj smrti, plakala je.

Nakon nekoliko mjeseci, kad su posmrtni ostaci muža doneseni iz Italije, ona je prihvatila gubitak muža kao Božju volju, kao žrtvu, i molila ovim riječima: „Gospodine, zahvaljujem ti jer si me utješio na ovim kostima moga muža koje sam toliko željela. Ljubav koju sam imala za njega, ti je poznaješ i ne zavidim na žrtvi koju je moj voljeni želio učiniti za oslobođenje Svete zemlje. Zazivam te, Gospodine, da mi budeš svjedokom kako ne bi spašavala njegov život čak i kad bi to bila samo jedna vlas, ako bi to bilo protiv tvoje volje. Sada preporučujem sebe i njega tvojoj milosti. Neka se tvoja volja vrši u nama.“

Elizabeta je vjerovala da žrtve Bogu trebaju biti dragovoljno i od punoga srca. Ona je rekla: „Daj Bogu što imaš i to radosno!“ Ona je osluškivala Jobove riječi: „Bog dao, Bog uzeo, neka je blagoslovljeno ime Gospodnje.“ (Job 1,21).

 

Duhovna misao

Blaženi koji su ožalošćeni, jer će se oni utješiti.“

„Ali ja vam kažem: ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas ogovaraju! (Lk 6, 27-28).

 

Suočavanje sa gubitkom, samoćom i gubitkom voljenih

Smrt Elizabetinog muža na njegovom putu na Križarske ratove je za nju predtavljalo veliku žalost. Morala je biti pripremna na njegovu smrt u ratu, i čak je razmišljala što bi učinila nakon toga. Dala je zavjet da će ostati suzdržana nadživi li svoga muža. Ipak, proživila je preveliku tugu njegovom smrću i našla se pred velikim promjenama u svom životu, kako zbog okolnosti, tako i zbog odluka koje je dala sama sebi.

U svojoj tuzi, Elizabeta se predala Božjoj volji. Rekla je: “Ne bi htjela žaliti za njegovim životom, čak i ako to znači izgubiti i jednu vlas na glavi, ako je to protiv tvoje volje. Sada se preporučam, sebe i njega, Tvojoj volji. Neka za nas bude volja tvoja“.

Među situacijama koje proživljavamo kada smo lišeni dragih, je velika osamljenost i manjak smisla u našim životima. Kako se Elizabeta nosila sa svojom usamljenošću?

Okrenula se Bogu u molitvi za razumjevanjem, za sposobnošču da dobro prosudi kako joj je papa Grgur IX rekao da učini. Našla je novi smisao u svom životu: i nastavila stvarati zajednicu sestara i graditi bolnicu.

Mnogi od nas će proživjeti gubitak voljenih. Čak i kada smo na neki način pripremljeni na to, tuga nas može potpuno obaviti.

Možemo prihvatiti osamljenost sa Božjom pomoći. I mi također trebamo moliti i razumjeti Božji plan za našu budućnost.

 

Duhovna misao

Mogu li učiti iz Elizabetinog prihvaćanja tugovanja? Mogu li biti zahvalan za trenutke provedene u sreći sa voljenima, i izraziti čak i u tuzi zahvalnost za te trenutke? Proživljavam li ovo vrijeme samoće kao izazov, da sam tada u potpunosti u Božjim rukama, i da sam spreman na reorganiziranje i fokusiranje svog života?

 

Iz Svetog pisma

I ode malo dalje, pade ničice moleći: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” (Mt 26,39)

 

Iz dokumenata FSR-a

“Sjedinjeni s otkupiteljskom poslušnosti Isusa, koji je svoju volju položio u Očeve ruke, neka vjerno ispunjavaju dužnosti svoga vlastitog staleža u raznolikim životnim okolnostima.” (Pravilo 10)

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 

Broj posjetitelja

DanasDanas473
Ovaj mjesecOvaj mjesec13883
SveukupnoSveukupno1843691
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting