UČITELJIMA i KATEHETAMA za novu školsku godinu

Eto, opet ste započeli jednu školsku godinu, kao što ste već mnoge započimali. Pred Vama je silno polje rada. Hvata Vas neka bojazan kako ćete tome silnom poslu odoljeti. Za tu prigodu želio bih Vam par misli staviti pred oči. (Zapriječen službenim poslovima nisam mogao da Vam odmah na početku školske godine napišem ove retke, kako sam namjeravao, pa sada činim).

Uzvišenost službe

Kao netom otvoreni pupoljci poljskoga cvijeća lelujaju se svaki dan pred Vašim očima sitne dječje glavice. Srce Vam raste gledajući pred sobom rumena lica i bistre oči nevine djece. Njihova srca i duše željne su znanja: hoće da im se sve kaže. Znate, kako vrtlar pazi nježne pupoljke mirisnog cvijeća, da ih ne ofuri mraz i led, kako ih nježno zalijeva i napaja ih potrebitom rosom da se rastvore u krasne cvjetove? Tako slično imate raditi i Vi! Imate da zadovoljite ovu silnu i sveobuhvatnu želju djece za znanjem, imate da u njihove sitne glavice mnoštvo toga stavite.

Ali, imate osim uma da odgajate i srce: da usadite u nj plemenite misli i osjećaje, ljubav prema Bogu i bližbnjemu, ljubav prema domovini... Imate da od ove sitne djece stvorite uzdanicu naroda i domovine. Ova sitna djeca bit će jednom ljudi na raznim položajima, oni će sačinjavati narod. Vama je dakle povjerena uzvišena zadaća da vječno pomlađujete stablo naroda svoga. Uzvišene li službe!

Težina službe

Ali Vaša je služba i teška. Koliko truda ima dobar vrtlar dok uzgoji sitno cvijeće, dok ga očuva od mraza i leda: dok mu daje oblik, dok oplemenjuje razne slabije vrste? Slično je i s Vašom službom. Najprije sama težina rada, a onda dođe i dosada. Nije lako stajati svaki dan po par sati s više puta neuljudnom, lijenom i neposlušnom djecom. Ali stavimo da su djeca i najbolja, imate opet svojih poslova, svojih briga i nevolja, pa sve to treba zaboraviti u školi. Quotidiana vilescunt - rekoše stari Latini: obične, svagdanje stvari postaju nam dosadne. Tako može biti i kod Vas.

Kako tome pomoći?

Treba da budete puni ideala. Znate dobro Vaš Ideal. Njemu treba da se posvetite, za njim svim svojim silama težite. On neka Vam bude svjetionik koji će Vam pokazati put po olujnom moru života. Bura će i nevolja uvijek biti, ali On će Vam davati uvijek snage.

Treba imati silnu volju i veliku ljubav za svoju dužnost.

Da to postignete preporučujem Vam slijedeća sredstva:

  1. Vršite s predanjem u volju Božju sve svoje moralne dužnosti. Svijest da tome udovoljujete, donijet će Vam zadovoljstvo. To ste mogli na sebi već osjetiti: kad god ste bili vjerni svojim dužnostima, osjećali ste mir i zadovoljstvo; Iz toga mira i zadovoljstva crpit ćete divovsku snagu za teški rad.
  2. Ipak, osjećate da je čovjek sam po sebi slab, da ne može bez Boga ništa učiniti. Zato nam Isus veli: "Molite i primit ćete, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se". I ja Vama stavljam to na srce.
  3. Nastojte da se ujedinite s Isusom, s Njegovom svetom voljom preko čitavoga dana, u svim svojim poslovima. Neka Vam Isus bude uzor, pomoć i utjeha. To ćete sjedinjenje najbolje provesti čestom svetom pričešću i svagdanjom svetom misom.

Ovo Vam stavljam na srce i želim da Vam i ova školska godina donese mnogo milosti i blagoslova, da napredujete u ljubavi i milosti Božjoj.

Sa Isusom i Marijom blagoslivlje Vas i sve Vaše

Fra Ante Antić

AP III/41,2

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 

Broj posjetitelja

DanasDanas157
Ovaj mjesecOvaj mjesec16954
SveukupnoSveukupno1821395
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting