Župnicima

U Tvom župskom životu nastoj biti svima kao Isus - bonus pastor. Moja je vruća molitva za Te, da ostvariš visoki ideal sveta župnika, koji sve daje za duše po primjeru Isusovu.

Znam da si sav rastrgan velikim zahtjevima, dužnostima, prilikama župe. Problemi današnjice stavljaju na župnike velike obveze i čovjek je u nemogućnosti da svemu može odgovoriti. Zato treba velike razboritosti, da se čovjek snađe i da odgovori svim zahtjevima, što se danas na nj postavljaju.

U prvom redu moramo spasiti duh, ljubav, poslušnost, vjernost prema Bogu, sv. Crkvi i spasu duša. Moramo spasiti naš ideal i biti alter Christus. Moramo biti na visini vremena i govoriti današnjim jezikom, argumentima našim ljudima - današnjice. Moramo obući naš duh, više istine u današnji način govora, izraza, da nas ljudi razumiju, shvate. Sve dobre tekovine vremena moramo iskoristiti za naš visoki cilj: dovesti sve Kristu, Bogu. Ništa se ne smije ignorirati sve moramo pribrojiti i obuhvatiti Božjom istinom i upotrijebiti za spas duša i proslavu sv. Crkve i Boga. Ne smijemo klonuti duhom nad svim slaboćama svojim, naše braće, bližnjega, morala, svijeta. Molimo, molimo, trpimo, žrtvujmo se za slavu Božju i spas duša, vršimo naše poslanje i sve predajmo Bož. Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu. Danas najviše Gospodin traži od nas svetost i da budemo apostoli svetosti i duša. Duše su zrele za ovu misiju samo im moramo postaviti pravi put i naukom i još više primjerom. Moramo dušama pokazati uzvišenu stazu svetosti, ljubavi Božje, nasljedovanja Isusa i Marije i jedinstvo s Bogom. Posebno ih moramo zaljubiti u svetu našu majku Crkvu i oduševiti ih, da za nju mole i žrtvuju. Moramo dušama pokazati smisao i dužnost pokore i žrtve i one će se promijeniti. U Trećem redu moramo svojski raditi na izgrađivanju duša, da se pretvore u prave apostole za Kraljevstvo Božje.

Današnje doba, prilike, vrijeme traži od nas, da svakom pristupimo ljubavlju Kristovom i duhom Njegove žrtve i samozataje i siromaštva. Naše franjevačko siromaštvo uvijek je imalo, a posebno danas, veliku misiju: osloboditi se materije i svih njezinih veza i slobodno poći za Kristom. Našim siromaštvom moramo duše rasvjetljivati, oduševljavati za Krista. Da ovakvi budemo, moramo uvijek biti u sjedinjenju - životnom kontaktu s Presvetom Euharistojom - živim Isusom među nama.

Oh, kako smo slabi i slijepi mi svećenici, jer zaboravljamo svoj misterij ljubavi i nismo bogati nimalo premda imamo neizmjerno blago u rukama! Još smo u tami i mraku a nepristupačno nas svjetlo okružuje i prethodi! Oh kako ćemo se razočarati i snebivati, jer bježimo od svjetla, vatre i sunca i života. U svjetlu Presvete Euharistije morali bismo uvijek hoditi, natapati se i živjeti! Oh kako se Isus u Euharistiji želi dati nama svojim svećenicima a preko nas dušama! Kolike bi duše uzdigao do svoga jedinstva kad bi Ga znale slijediti, nasljedovati i slušati!

Dragi Sinko, ne budi malodušan nego velikodušan i revan svećenik u službi Božjoj. Sveto sve obavljaj i pun one ljubavi, koja gori u Presvetom Srcu Isusovu. Uvijek se sjedinjuj sa ljubavlju Bož. Srca i kad ustaješ i kad moliš i kad se penješ na svoju mističnu Kalvariju i kad silaziš u ispovjedaonicu ili polaziš među bolesnike ili pratiš pokojne na vječni pokoj ili učiš djecu, mladence ili savjetuješ, opominješ, propovijedaš. Ništa nikada ne obavljaj sam, već sjedinjen s Božanskim Srcem.

Čuvaj mir i ravnotežu u svim slučajevima Tvoje teške i odgovorne službe. Nauči se dok s jednim okom gledaš poslove i dužnosti, s drugim okom gledaj Boga i Njegovu svetu volju.

Ne zapuštaj niti odgađaj sv. razmatranja niti ga ostavljaj za uveče. Uredi tako vrijeme, da se ranije ustaneš i odmah ujutro u svojoj sobi obavi sv. razmatranje 1/2 sata kao pripravu za sv. misu. Svako jutro točno 1/2 sata za svoje razmatranje. Time postiži da si discipliniran svećenik. Preko dana obavi duhovno štivo i sv. Oficije, koliko Ti posli dopuštaju reci prije, anticipiraj radi mira i posala. Preko dana drži se dnevnog reda, da imaš više vremena za propovijedi za obavljanje svojih dužnosti i posala bilo u kući, bilo vani bilo u crkvi.

Dobro poznaj svoju župu, svoje stado, sve pojedine duhovne ovce, da za svaku možeš položiti račun. Što ne možeš radom dospjeti, nadopunjaj svetom molitvom, trpljenjem i gorljivim nastojanjem oko svetosti i revnosti u službi Božjoj. Ljubi Mariju i sv. Josipa. Širi Njihovu pobožnost. Uvijek budi zaposlen i prema svakom ljubazan kao Isus, dobar kao Otac Nebeski, ali u svemu vođen i ravnan Duhom Svetim.

U duhu Svetom blagoslivlja Te i moli za Te

fra Ante Antić

AP I/43,10

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17 

Broj posjetitelja

DanasDanas166
Ovaj mjesecOvaj mjesec16963
SveukupnoSveukupno1821404
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting