Naši pokojnici

 

Pred nama pođoše u život vječni štovatelji oca Antića!

† Stipe Ajduković - Sinj

† don Zdenko Bralić - Split, Klis

† Ljiljanka Pećar - Brist

† don Srećko Dragošević - Split

† dr. Josip Gamulin - Jelsa, Toronto

† Luca Botica - Ruda

† Jelka Bašković - Veliko Brdo

†Vjekoslav Mihanović - Knin, Sitno (k. Splita)

† don Teodor Dorotić - Sumartin (o. Brač)

† Marija Strmo - Čitluk, Hrvace

† Marina Mozer - Ruma

† fr. Luka M. de Rosa, generalni postulator kauze sluge Božjega o. Ante Antića

† Iva Žaja r. Matić - Zagreb

† Vesna Šutić r. Miošić - Gradac n/M

Gospodine, udijeli im pokoj vječni!

 

 

 

FRA LUKA M. DE ROSA

Afragoli 30. X. 1936.

† Napulj 25. IV. 2009.

U subotu, 25. travnja 2009. godine u bolnici “Fatebene fratelli - Milosne braće” u Napulju umro je nenadano u 74. godini života, 50. redovništva i 47. svećeništva fra Luka M. De Rosa koji se nakon zemaljskog života nastanio u kuću Očevu za vječni život u kraljevstvu Božjem. Pokopan je u franjevačkom grobu svoje provincije “Presvetog Srca Isusova” 27. travnja 2009., a sprovodnu povorku su tvorili braća franjevci, njegova rodbina, poštovatelji i znanci posebno iz dovršenih kauza za već neke proglašene blaženike i svece.

Fra Luka M. De Rosa proslavio je 25. ožujka 2009. u crkvi Generalne kurije u sv. Mariji Posrednici milosti, sa svečanom sv. misom 50. obljetnicu svečanih zavjeta s mnogom subraćom i brojnom rodbinom, a dan iza proslave teže mu je pozlilo. Bio je prevezen u bolnicu, no pružena pomoć bila je kratkoga roka; osjećajući se malo bolje, a i ljubav prema Napulju i provinciji Presvetog Srca Isusova i da kod svojih svetom misom proslavi svete redovničke zavjete odvelo ga je u nepovrat Rimu do bolnice “Milosrdne braće” u Napulju.

Rođen je 30. listopada 1936. u Afragoli (kod Napulja), privremene zavjete položio je 29. 08. 1954. i svečane 19. 03. 1959., a svećeničko ređenje primio je 25. travnja 1962. (dirljivo: datum rođenja i datum smrti - o. p.). Nakon postdiplomskih studija bio je profesor liturgije u svojoj provinciji Presvetoga Srca Isusova, te župnik, tajnik i vikar Provincije, a 1989. godine pozvala ga je Generalna kurija “Male braće” u Rimu kao uzornog, radišnog i kreposnog franjevca na službu u tajništvo Generalne kurije, gdje je odmah imenovan za vicepostulatora a potom i generalnim postulatorom Reda pri Svetoj Kongregaciji za proglašenje svetih na čemu je uspješno dovršio nekoliko kauza kroz 14 godina kao postulator, koji je kauze sluge Božjega o. Antića zamjenio svoga prethodnika fra Juana Fulguera, člana Franjevačke provincije u Catalogni (Španjolska).

Kao generalni postulator Reda dragi je Pokojnik primio završetak kauze o sluzi Božjemu o. Antiću, koja je vođena na Zagrebačkoj nadbiskupiji te je na Svetoj Kongregaciji istu kauzu po djelatnicima Kongregacije priveo kraju s dovršenim djelom “Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis” (Romae, 2006., Vol. I. i II., s 964 str.), a i s velikom radošću je dostavio i kauzu “De miraculo - o čudu” po zagovoru sluge Božjega oca Antića koju je Kongregacija pregledala i prihvatila valjanom, te je već trebala tiskati i samu kauzu o čudu. No, Pokojnik je 1997. posjetio i hodočastio u svim mjestima, samostanima i crkvama gdje je živio i djelovao sluga Božji o. Ante Antić i tom prigodom na “Antićevo 1997.” predvodio u crkvi Majke Božje Lurdske svečanu sv. misu i održao velebnu propovijed o svetim krepostima života Sluge Božjega, gdje je rekao: “Otac Antić je svjedok i tvorac radosti za Crkvu i Franjevački red....” Tada se posebno dugo molio u sobi i na grobu oca Antića, te je posjetio uzoritog kardinala Franju Kuharića, samostan braće franjevaca na Kaptolu, a obradovao se velikim poslovima Vicepostulature na glasu svetosti sluge Božjega o. Antića.

U Rimu je jednom rekao o. vicepostulatoru da mu je dobri o. Antić jedan od najdivnijih svetačkih kandidata za obnovu Crkve i klera - redovništva u Crkvi nazivajući o. Antića apostolom Božjeg milosrđa, a istodobno je priznao da bi kauza prije završila na sv. Kongregaciji, kada bi Sveti Otac pošao posjetiti Hrvatsku.

Uvjerean sam, a to mi je pok. Luka isticao, da će Antićeva kauza na sv. Kongregaciji ipak završiti 2011./12., a mi mu stoga možemo preporučiti da se i sam u nebu zauzme molitvom da se što prije Crkva razveseli beatifikacijom i kanonizacijom o. Antića, a fra Luki neka već Gospodin udijeli mjesto cum Sanctis suis in aeternum - sa svim svetima svojim u vječnosti”.

fra Vladimir Tadić

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40 

Broj posjetitelja

DanasDanas478
Ovaj mjesecOvaj mjesec13888
SveukupnoSveukupno1843696
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting