SJEĆANJE NA SVEĆENIKA OCA ANTIĆA

 

Piše: Marija M.

Bila sam studentica kada sam prvi put čula za Oca Antića. U Zagrebu se govorilo: Jednog dana došlo je tako do mene: ‘Čini čuda, mnogima pomaže, proriče dubine ljudskih srdaca; ovoj je rekao sve o njoj a da je uopće nije poznavao; ovoga je izbavio iz materijalnih neprilika; nekoga ukorio; a nekima je bio strog; drugoga posavjetovao itd.“

Ljudi su masovno k njemu dolazili na svetu ispovijed, govorili o njemu, razmišljali o svom životu i mijenjali se.

I ja sam priželjkivala susret s ocem Antićem, premda sam se u duši nečega strašila. „Bog zna šta mi može reći, sigurno istinu, a istina zna biti katkada i vrlo neugodna i bolna!“

Od kada sam ga prvi put vidjela, duboko mi je ostao u sjećanju:

„Neobična pojava mala uzrasta, sa drugim sam, šutljiv kao da ništa ne zna, da ga ništa na ovoj zemlji ne interesira.

Istovremeno silno privlačan, a tako daleko kao da lebdi izvan zemlje, ne hoda po njoj, ne stoji na njoj, i kao da želi da i nas otrgne od nje, da nam pokaže da smisao našeg bivovanja nije zemlja nego Vječni, Neizmjerni, Sveobuhvatni Bog.”

I kad je jednom čovjek sreo oca Antića i nesvjesno mu se misli vraćaju k njemu, koji je sav zračio Bogom..., i bez riječi počinje razmišljati o Bogu, o poruci života tako jednostavnog, skromnog svećenika-franjevca.

Samo tri puta sam bila u njegovoj neposrednoj blizini. Prvi osobni susret s ocem Antićem dogodio se na Hrastovcu, kada smo dvije kolegice i ja došle u posjet danas pokojnoj sestri Marici Stanković.

Iznenada se pojavio otac Antić. Sve tri smo se toga časa našle na koljenima. Toliko smo bile iznenađene i zbunjene da nismo bile u stanju progovoriti ni riječi, a možda ne bi znale niti kako nam je ime. Gotovo da nam od uzbuđenja nisu suze potekle. Smatrale smo se grešnima i očekivale teške ukore. Toga smo se tako plašile.

Ohrabrile su nas njegove tople riječi, i ruka koju je svakoj stavio na glavu, a kasnije ju je podigao na blagoslov. Ostale smo sretne i kao da skupa s njime nismo bile na zemlji. Bilo je to neopisivo.

Susret je trajao samo par minuta. Nije bilo ukora, niti specijalne poruke... Bile smo smirene.... Taj susret i šutnja oca Antića nama je mnogo govorila. To se tako lako ne zaboravlja. Samo se postupno, polako mijenja život najbolje.

Drugi susret s ocem Antićem zbio se u kapelici Gospe Lurdske u Vrbanićevoj ulici. Sjedio je na namještenim stolicama ispruženih nogu. Tada sam se prvi put i samo jednom kod oca Antića ispovjedila. Sve je prošlo bez specijalne poruke i bez ikakve reakcije. Bio je on zadovoljan, a tako i ja.

Reakcija se zbivala u meni: „Ispovjedila sam se pred svecem!”

A sveca je dovoljno nekim nepojmljivim instinktom u duši osjetiti. Da...., to je Božja reakcija da ga učini nama spoznatljivim.

Treći susret bio je na zagrebačkom Mirogoju na sprovodu jednog svećenika. Jedna znanica mi je svratila pozornost: „Eno, tamo je otac Antić.“ Pogledala sam ga. Možda su nam se i pogledi sreli. Uobičajeno je lebdio, kao da ne živi više na ovoj zemlji. I prva misao koja mi se toga časa pojavila bila je: „Svetac!”

Nisam oca Antića puno poznavala. Ali ze mene je bilo dosta da zahvalim Bogu i za te susrete. Ništa manje nisam osjećala niti na njegovu pogrebu: „Izgubili smo svećenika, ispovjednika, tješitelja, pomoćnika, ali smo dobili sveca - posrednika. I opet imamo mnogo. Opet imamo oca Antića!”

Živi među nama da nam propovijeda, da nas diže. I kada sam kod prijenosa njegova tijela u crkvu Majke Božje Lurdske zajedno sa tolikima prisustovala euharistijskom slavlju, osjećala sam da u srcu Zagreba živi još jedan svećenik - svetac.

U današnje vrijeme trebamo sve više svetaca da bi nas posvećivali i molili za nas, za snagu življenja, naročito kada nam se križ i trpljenje čine preteškima.

I dok sam molila i zahvaljivala Bogu, dobila sam snage da se vratim u ovaj svijet i da u svom vremenu živim Evanđelje na svoj način, kako bi ga živio i uzoran svećenik i svetac otac Antić.

 

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26 

Broj posjetitelja

DanasDanas488
Ovaj mjesecOvaj mjesec13898
SveukupnoSveukupno1843706
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting