I ja sam jedan od svjedoka njegova svetog života

 

Došao sam na studij medicine u Zagreb krajem 1961. god. s dva pisma - preporuke u džepu. Jedno je bilo za o. Antu Antića, drugo za jednoga učenog isusovca. Moj pok. otac želio je da za vrijeme studija budem u vezi s nekim dobrim duhovnikom, pa se pobrinuo za ta dva pisma koja su napisali jedan franjevac za o. Antića i jedan dijacezanski svećenik za dotičnog isusovca. Najprije sam navratio u Palmotićevu, gdje sam bio ljubazno primljen. Ali, htio sam „okušati” i drugu priliku. O fra Anti dotada ama baš ništa nisam znao. Prvi susret u ovoj sobici me osvojio. Nakon što je pročitao pismo preporuku, vidovito je počeo govoriti o meni (“ti si takav i takav...”) što nije moglo biti napisano u pismu. To me osvojilo i ja sam tijekom tri godine redovito dolazio k o. Anti jedanput tjedno kod god je bilo moguće.

Koliko sam puta samo kriomice dolazio u ovu sobu, da me ne „najuri” poglavar koji se brinuo o zdravlju o. Ante. Dolazio sam tom starom, bolesnom, pogrbljenom fratru, na oko neprivlačnom, pogotovo za mladog studenta kojeg više privlači in-telektualizam i stil. Strahovito me svaki put impresioniralo ponašanje o. Ante. Nikada, ama baš nikada, nisam primijetio da nisam dobro došao, da sam mu možda prekinuo tako potreban odmor... kao da je samo mene čekao, kao da se samo za mene brinuo. Nikada o sebi ni riječi, nikada se ni na što nije požalio. Sada bolje shvaćam da je najteže svladati vlastitu silu teže, pogotovo kad si stariji i nemoćniji, osloboditi se nje i ži-vjeti za drugoga. To je o. Anti u potpunosti uspjelo. Sada kad mi je često teško, sjetim se njega, kojemu nikada nije ništa bilo teško.

Ovih nekoliko misli nabacujem u žurbi. Mnogo toga bih mogao kazati o o. Anti iz svog iskustva, ali mislim da je već sve rečeno o njemu. Nakraju mogu kazati da sam jedan od svjedoka njegova svetog života, duboko uvjeren da je svetost ostvario živeći ovdje, u ovoj sobici. Zaista, ako o. Ante nije svet, onda ne znam kakav svetac treba izgledati. Često mu se molim i preporučujem.

Iz „Spomen-knjige” J. P.- liječnik, Zadar

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58 

Broj posjetitelja

DanasDanas457
Ovaj mjesecOvaj mjesec13867
SveukupnoSveukupno1843675
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting