“ANTIĆEVO” u Sonkoviću, Vaćanima i Krkoviću

 

U povodu blagdana sv. Marka evanđelista. (25. travnja] zaštitnika stare crkve, groblja i mjesta Sonković u župi Piramatovci, aktivni i vrijedni župnik fra Neven Pavlinušić organizirao je uspjelu i vrijednu proslavu sv. Marka s “Antićevim danom” u Sonkoviću, i to u novosagrađenoj i prvoj crkvi (1999.) u čast bl. Alojzija Stepinca, da bi se također “Antićev dan” održao i u nedjelju 26. travnja u novosagrađenim crkvama župe Svi sveti u Krkoviću, gdje je srbočetnički agresor na samom početku Domovinskog rata (1991.) popalio sva sela u župi i uništio gospodarstvo, a svih pet crkava sravnito sa zemljom, pa čak i one koje potječu iz starohrvatskog doba (u Ždrapnju, Sonkoviću) šesterolisna starohrvatska crkva (9. i 11. st.) na Bribirskoj gradini iz vremena Konstantina Porfirogeneta, gdje su u Bribiru za vrijeme bribirskih knezova Šubića sinovi sv. Franje iz Asiza imali svoj samostan i škole.

Sve će porušene crkve u Domovinskom ratu velikim srcem, trudom i radom uz velike donatore obnoviti ondašnji piramatovski župnik fra Filip Milanović Trapo koji je pronalazio obilnu pripomoć i župljanima da se vrate u svoja sela, a sadašnj župnik fra Neven, koji je podigao četrnaest stajališta križnoga puta u središtu župe (u Piramatovcima s obnovljenom kapelom u čast sv. Roka), neumoran je u duhovnom ozdravljenju župljana koji osjećaju još uvijek duboke rane čiste ateizacije čovjeka i društva iz vremena komunističke diktature i progonstva vjere, on priprema nanovo izgradnju crkve sv. Marka na mjestu stare crkve koju su pobunjeni četnici porušili 1991.

Na svečanoj proslavi sv. Marka u Sonkoviću, gdje je o. vicepostulator kauze o. Antića fra Vladimir Tadić predvodio misno slavlje uz koncelebraciju župnika fra Nevena i skradinskog dekana don Frane Glasnovića, a i „Antićeva dana” u filijalama Vaćane i Krković (u nedjelju 26. travnja), vjernici su pokazali svoj kršćanski interes i ljubav prema uzornom kršćanskom i evanđeoskom životu sluge Božjega o. Antića, te su im sve tri crkve (Sonković, Vaćani i Krković) bile pretijesne i malene, posebno zbog brojne mladosti koja je kod slavlja presv. Euharistije odjekivala odličnim pjevanjem uskrslih liturgijskih pjesama, a sve ih je pomagao izvanredni glas fra Nevena koji u svemu s mladima podupire lijepo liturgijsko pjevanje kod sv. misa.

Na kraju “Antćevih Dana” i svečanih euharijstijskih slavlja svi su vjernici uzimali sličice Sluge Božjega s molitvom “za njegovu beatifikaciju i kanonizaciju, a i primanje milosti po zagovoru o. Antića; većina ih je također uzela glasilo “Dobri otac Antić”, a neki iz Sonkovića i Krkovića tražili su životopise i zbornike o ocu Antiću, jer ga žele što više upoznati, nasljedo-vati i slaviti kao velikoga sveca Crkve.

a.v.

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31 

Broj posjetitelja

DanasDanas487
Ovaj mjesecOvaj mjesec13897
SveukupnoSveukupno1843705
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting