S ocem Antićem u Zatonu

 

U četvrtak 23. travnja 2009., uza sve da je “Antićev dan” proslavljen odveć preskromno - ali svečano, blagdan sv. Jure, mučenika i patrona župe Zaton (kod Šibenika) koja je zavičajno mjesto o. Antića i župa njegova djetinjstva, osnovnog školovanja, ministriranja, poziva u redovnički život te i prve i mlade mise Sluge Božjega. Naime, župljani Zatona su slavlje nebeskog zaštitnika sv. Jure (sv. Jurja), što nije vjerski opravdano, zamijenili sa slavljem zavjetnog blagdana sv. Roka (16. kolovoza), zaštitnika protiv epidemije od malarije i kuge. Tako je s “Antićevim danom”, makar skromnim, ali svečanim Zatonjanima proslavljen sv. Jure a i njihov Zatonjanin o. Ante Antić, uskoro - moguće je - i blaženik i svetac Crkve.

Tom prigodom misno slavlje predovdio je vicepostulator fra Vladimir Tadić uz iskrenu propovijed o sv. Juri i spomenu na svetost života dobroga oca Antića, koncelebrirao je župnik don Marko Gregić, koji je čestitao župljanima makar skromnu proslavu blagdana sv. Jure i zahvalio o. vicepostulatoru da je izabrao sv. titulara župe za “Antićev dan” jer će i župa i crkva postati svetište Sluge Božjega, nakon njegove beatifikacije i kanonizacije, što je u propovijedi istakao o. vicepostulator, s ozbiljnim naglaskom i upozorenjem da se Crkva, posebno kod nas Hrvata, treba pripremati za veliki i značajni dan svih štovatelja Sluge Božjega. O tome je o. vicepostulator, nakon „Antićeva dana” (24. 4.) izvijestio i šibenskog biskupa mons. Antu Ivasa za vrijeme najavljenog posjeta, naglasivši da su u svemu nužno potrebni “Antićevi dani” gdje se život Antićeve svetosti upoznaje i doživljava s osobnim zadovoljstvom i srećom, a to je ona prava i duhovna priprava beatifikaciji.

Valja i dostojno je istaći da smo proslavu sv. Jure i ‘Antićev dan” s povjerenjem i utjehom završili ugodnim druženjem uz večeru u kući Antićeva djetinjstva u Zatonu i to uz najbliži rod (sinovca Tomislava i nevjestu Đurđu i sinovku Genovevu - Đenu) njegovih Antića.

Sudionik slavlja T.T.

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47 

Broj posjetitelja

DanasDanas456
Ovaj mjesecOvaj mjesec13866
SveukupnoSveukupno1843674
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting