ŽIVIO JE ŽIVOTOM MARIJINIM

 

Po dolasku u sjemenište u Sinj, kod Gospe Sinjske mladi je Ante Antić poput bezbrojnih mladih duša nastojao u svemu da po pobožnosti prema Majci Božjoj bude sav Marijin - sav Gospin - koja će mu od Sinja postati najveća pomoć u duhovnom životu da postigne dob Kristovu - suobličen s Kristom u svemu

 

Dok promatramo duhovni lik o. Ante Antića i njegov odnos prema Mariji, želimo upoznati što nam je on ostavio o Mariji i što bi nam htio reći o ovoj, Marijinoj godini.

O. Ante Antić bio je sav Marijin, uronjen u njezine kreposti, zadivljen nad njezinom dobrotom, potpuno predan njezinu vodstvu. Bio je zapaljen apostolskim žarom za duše koje je njezin Božanski Sin svojom krvlju otkupio a ona ih primila podno križa kao Suotkupiteljica. Takvo raspoloženje postigao je o. Antić djetinjom ljubavlju i povezanošću srca s njegovom nebeskom Majkom.

O. Antić je velik Gospin štovatelj i pravo Marijino dijete. Zato on i duše usmjerava u marijanskom duhu. On s Marijom proživljava naročito jača liturgijska vremena; kao što su: Marijina godina, vrijeme došašća i korizme, Marijini blagdani i mjeseci. O svemu tome svjedoče njegova pisma.

O. Antić se osobito radovao proslavi Marijine godine 1954. - prigodom 100. obljetnice proglašenja dogme o Bezgrešnom začeću BI. Dj. Marije. Duhovno se pripravljao za tu proslavu, a želio je da se i oni koje je duhovno vodio što bolje priprave za to slavlje. Tako on piše jednoj osobi:

„Slavimo Marijansku godinu. Želio bih i molim vas:

  1. Svaki dan uzmite za vježbu jednu od posebnih kreposti Blažene Djevice Marije.
  2. Svaki mjesec častite Blaženu Djevicu Mariju u posebnom Otajstvu.
  3. Poduzmite si jednu pokorničku vježbu kao naknadu Bezgrešnom Srcu Marijinu.
  4. Često se obratite Prečistom Srcu Marijinu molbom da vam od Isusa izmoli čistoću i poniznost srca. Posebno kroz ovu godinu pazite na svako nadahnuće milosti, da nikada ne biste povrijedili poštovanje i ljubav prema sestrama i bližnjima” (23. 1. 1954.)

U jednom drugom pismu, također u vezi s Marijinom godinom, o. Antić s puno žara moli i preporučuje:

„Ova sveta Marijanska godina neka bude za vas sveta, neka bude blaženo, spasonosno vrijeme gdje se i vama sve izmjenjuje i sve novo dolazi za vas. To ću moliti za vas i za to ću se žrtvovati... Ljubav Božanskog Srca i Bezgrešnog Srca Marijinog neka gori u vašoj duši... Marija neka vas tješi i diže u nebo... Bog vam povećao ljubav prema Majci svoga Sina. Pouzdajte se u nebesku Majku. Tako je lijepa njezina poniznost... Pođite s Marijom na Kalvariju. Neka vas Isus i Marija čuvaju u svojim srcima!“ (5.2.1954.).

Divan program Antine duše za Marijinu godinu!

Otac Antić, sjedinjen s Blaženom Djevicom, proživljava i sva duga „duboko” duhovna vremena; na takav život poziva i duše sebi povjerene. Tako je za njega i vrijeme adventa bilo vrijeme tihe radosti, jer je dionik tajne Utjelovljenja Sina Božjega. Advent je bilo vrijeme kome je želio da svi koji se s njime susreću nastoje ući u adventsko raspoloženje s osjećanjem daje to vrijeme Marijine tihe radosti nad očekivanjem dolaska božanskog Djetešca Isusa na svijet.

„Molite nebesku Majku da po njezinu uzoru budete posuda duhovna! Da u vama vlada duh Božji, da duhom budete i duhom živite. Drugo, da budete po njezinu uzoru posuda časna - da sveto i časno nosite svoj krsni zavjet i sveto redovništvo. Treće, da budete: posuda uzorne pobožnosti - da u vama uvijek gori duh svete molitve i prave pobožnosti. Povucite se s Marijom u sabranost, povučenost, i svaki dan razmatrajte 1/4 sata o tajni Utjelovljenja Sina Božjega.”

L. Marković, OCD

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43 

Broj posjetitelja

DanasDanas456
Ovaj mjesecOvaj mjesec13866
SveukupnoSveukupno1843674
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting