Proslavljeno "Antićevo 2007."

42. obljetnica smrti o. Antića i veći broj štovatelja 

Ovogodišnje "Antićevo '07." (od 1. do 4. ožujka) u crkvi i svetištu Majke Božje Lurdske u Zagrebu, a i u nekim – doznaje se – župama diljem Hrvatske, proslavljeno je kao i prošlih godina u ozračju tradicionalnog, duhovnog i svetoga: najprije kod groba i ispred groba Sluge Božjega koji se sve više časti i štuje i gdje se svakodnevno kroz cijelu godinu nađe njegovih štovatelja na koljenima i sa svojim molitvama i za­vjetima, a potom ostaju i slavitelji svete euharistije ili pokornici sakramenta oproštenja grijeha po sv. ispovijedi.

U takvoj duhovnoj aktivnosti bila je i ovogodišnja 42. obljetnica svete smrti, tj. fra Antin rođendan za nebo, gdje su se s njime uz njegov sveti grob na koljenima i s molitvama i vapajima susretali mnogi njegovi štovatelji, ne samo iz Zagreba i Hrvatskog zagorja nego i iz udaljenijih dijelova Hrvatske. Susretali su se s njime upravo onako kako su također činili brojni fra Antini štovatelji i duhovna djeca za njegova živo­ta: dolazili su mu sa svojim potrebama, molbama, nemirima i nalazili ga ili u ispovjedaonici svetišta ili u sobi ili u kapeli Maj­ke Božje Lurdske, a on je svakoga bez razlike s najvećom lju­bavlju duhovnoga oca: primao, pozdravljao, krijepio, podizao i poticao na dostojan život kršćanina; davao je svima u Duhu Svetom savjete i blagoslivljao – siromahe pomagao i bolesne li­ječio za sretan život i brak – obitelj ili ih učvršćivao za uzvišeniji poziv u duhovnom životu Crkve. Doista, slično ili identično za "Antićevo" se i ove godine kod mnogih očitovalo i događalo, koji su ga s vjerom i na koljenima molili kod njegova groba.

Iako je ovogodišnje "Antićevo '07." palo prema liturgij­skom kalendaru na drugu korizmenu nedjelju, ipak je mnogim i tisućama štovatelja "Antićevo" bilo – u punom smislu – na antićevski način, baš onako kada je fra Ante bio na zemlji sa svojim penitentima i pokornicima na onaj spektakularni, duho­vni, korizmeni, obraćenički, rasvijetljeni i obogaćeni način: brojno ispovijedanje štovatelja u svetištu, sobici, kapeli, a nekih i pod vedrim nebom. Zatim u trodnevnici poklon Presve­tom, petkom pobožnost križnoga puta a posebno slavljem euha­ristije, sv. mise, kada su u trodnevnici naizmjenično korizmene pjesme pjevali zborovi župe Majke Božje Lurdske: zbor starijih gospođa među kojima ima još nekih koji su u vrijeme mladosti susretali Slugu Božjega, zbor mladih koji su s posebnim po­nosom uzeli ime "Dobri otac Antić", a predvodi ih gđa Marija Rogošić, i dječji zbor – najmlađih – koje uvježbava veoma nadarena č. s. Željka Čeko. Dok je na samo "Antićevo" pod ravnanjem gđe Martine Silić Gojčeta pjevao već veoma poznati mješoviti župni zbor Majke Božje Lurdske, koji željno očekuje konačni ishod i završetak kauze sluge Božjega oca Antića na Svetoj Kongregaciji za proglašenje svetih u Rimu i Antićevo proglašenje blaženim, pa svetim, tj. njegovu beatifikaciju i kanonizaciju.

A u tom smislu iščekivanja beatifikacije kao duhovnog oz­račja ovogodišnjeg "Antićeva '07." čulo se i kod veoma dob­rih i pripremljenih misnih predvoditelja i propovjednika s različitim temama: fra Vladimir Tadić (vicepostulator) "Sluga Božji i korizmeno obraćenje", fra Ivan Nimac (biskupski vikar Vojne biskupije) "Svećeničko poslanje fra Ante Antića", mons. dr. Mile Bogović (biskup gospićko-senjski) "Svećenička revnost kod Sluge Božjega za evanđeosku obnovu redovničkog-svećeničkog i laičkog života Crkve" i dr. fra Željko Tolić (provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja) "Sveta smrt slu­ge Božjega fra Ante i skoro uzdignuće na oltar". Između osta­loga o. vicepostulator je iznio i najnovije vjerojatno čudesno ozdravljenje po zagovoru Sluge Božjega, i to veoma teškog bole­snika kome medicina nije mogla ni najmanje pomoći, a isti ozdravljenik po zagovoru oca Antića pretvara cijelo prizemlje svoje obiteljske kuće u duhovni prostor (kapelu) na čast svoga nebeskog zagovornika.Na kraju, dok su se za proslavljeno "Antićevo" po brojnom mnoštvu štovatelja Sluge Božjega povećao broj štovatelja u trodnevnici, a osobito na spomendan sv. smrti, treba istaći da se je vicepostulator zah­valjivao predvoditeljima, zborovima a posebno štovateljima i svećenicima kod sv. misa i u ispovjedaonicama, te da dobri i vjerni Sluga Božji postaje za sve svoje štovatelje sve veće nadahnuće u vjerskom i kršćanskom pozivu – životu. Dobri otac Antić se u Crkvi i svijetu sve više prihvaća od sve brojnijih svojih štovatelja koji osjećaju njegov moćni i čudesni zagovor na nebu, koji veoma brzo i često Antić šalje s neba kao odgovor svima ko­ji mu se s vjerom i živom molitvom utječu. Može se slobodno istaći da Sluga Božji uslišanim nebeskim zagovorom čisto zadire u "ovozemne naše ljudske, obiteljske, mladenačke oluje, potrebe i stvari" kad god mu se s vjerom, ljubavlju i nadom utječemo.

Najkraće rečeno, ovogodišnje slavlje "Antićeva" bilo je živa i vjerska pobožnost prema Sluzi Božjemu, a to pred Crkvom dovodi završetku treće faze (posljednje) na Svetoj Kongregaciji u Rimu kao i do nekih već organiziranih i skupnih hodočašća na već slavni grob Sluge Božjega. I što god poneki malovjerni i neaktivni kršćani mislili i vjerovali, a nikakvi su štovatelji Sluge Božjega, te u sebi bili i pesimisti u svojoj vjeri, naš sluga Božji fra Ante Antić postaje u pravom smislu riječi – prava i snažna duhovna i svetačka pojava koja u živoj vjeri pokreće mnoštvo svojih štovatelja – i ne samo katolika – prema Kristu kao i pravom obraćenju vjerskoga života u Crkvi.

Antić je, kako reče veoma ugledni veledostojnik naše Crkve, novi i svijetli znak Crkvi i kršćanskoj obnovi koji po primjeru svetosti svoga života i po svojim nebeskim zagovorima bez­brojnim štovateljima ostavlja živi trag vjere i radosti krš­ćanskog života, a posebno djeluje i na suvremena (unutarcrkvena) pitanja i tjeskobe današnje Crkve.

U tom smislu Crkva s pravom traži od svih štovatelja Sluge Božjega i još žarče molitve za Antićevu beatifikaciju – kanonizaciju – čulo se u prigodi proslavljenoga i nezaboravnoga "Antićeva '07.".

A.V.T.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79 

Broj posjetitelja

DanasDanas459
Ovaj mjesecOvaj mjesec13869
SveukupnoSveukupno1843677
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting