Papa Benedikt XVI. u gradu Sv. Franje

Papa Benedikt XVI. prvi puta pohodio je Asiz 17. lipnja 2007. Povod njegova dolaska je 800. obljetnice obraćenja sv. Franje.Sveti Otac je u 10 sati predvodio misno slavlje na trgu ispred donje bazilike. U koncelebraciji su bili papinski delegat za asiške bazilike kardinal Attilio Nicora, biskupi Umbrije, ministri generali franjevačkoga reda, sudionici Generalnog kapitula Reda franjevaca konventualaca, te svećenici i redovnici Umbrije. Na početku mise, dobrodošlicu mu je izrazio nadbiskup Sorrentino.

Na početku propovijedi Papa je upitao: što nam danas na ovom trgu koji je osam stoljeća stjecište svetosti, pobožnosti, umjetnosti i kulturne ostavštine svetoga Franje Asiškoga govori Gospodin? Danas svi govore o obraćenju, a govoriti o obraćenju znači ići u srž kršćanske poruke i u korijene ljudskog postojanja. Pojašnjavajući život i obraćenje sv. Franje, Papa je naglasio kako je Franjina poruka i danas aktualna upravo radi snage njegova obraćenja, njegovog traženja Krista, vjere po Evanđelju, njegova odabira siromaštva i traženja Krista u licima siromašnih. Njegovo obraćenje Kristu, objašnjava njegovo življenje zahvaljujući kojem je i nama tako aktualan, posebice u velikim temama našeg vremena, kao što su traženje mira, zaštita okoliša, prihvaćanje dijaloga među svim ljudima. Franjo je pravi primjer u tome. Papa je u propovijedi podsjetio i na inicijativu svog prečasnog prethodnika Ivana Pavla II. koji je 1986. godine u Asizu okupio predstavnike različitih vjera na molitvu za mir. Duh Asiza se nakon toga proširio svijetom, te se suprotstavlja duhu nasilja, kao i upotrebi vjera kao izgovora za nasilje.

Asiz nam govori da se vjernost svom vjerskom uvjerenju, vjernost Kristu raspetome i uskrsnulome ne izražava nasiljem i netolerancijom, već iskrenim poštovanjem drugoga, dijalogom, u navještaju koji je poziv slobodi i razboritosti, u posvećenju miru i pomirenju. Ne može postojati evanđeosko držanje, ni franjevačko držanje bez mogućnosti prihvaćanja, dijaloga i poštovanja svih sa sigurnošću vjere koju svaki kršćanin mora gajiti naviještajući Krista kao put, istinu i život, jedinog Spasitelja svijeta, rekao je Papa.

Na kraju mise u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji Papa je naglasio kako je bilo teško prije osam stoljeća zamisliti da bi grad Asiz mogao imati ulogu što mu ju je Providnost namijenila, ulogu koja ga danas čini tako poznatim gradom u svijetu, pravim 'mjestom duše'. Takvo značenje dao mu je događaj koji se zbio ovdje i koji mu je dao neizbrisivi pečat. Franjo Asiški veliki je učitelj naše vjere i naše hvale. Zaljubljujući se u Isusa Krista on je susreo lik Boga - Ljubavi, postao njegovim pjevačem, poput istinskoga 'Božjega trubadura'. U svjetlu evanđeoskih Blaženstava razumije se krotkost kojom je znao živjeti svoje odnose s drugima, predstavljajući se svima u poniznosti i postajući svjedokom i djelatnikom mira.

Papa je iz Asiza uputio pozdrav predstavnicima drugih kršćanskih konfesija i ostalih religija koji su 1986. godine prihvatili poziv Ivana Pavla II i proživjeli Svjetski dan molitve za mir. Smatram svojom dužnošću uputiti odavde snažan i gorljivi poziv da prestanu svi oružani sukobi koji krvlju oblijevaju zemlju, da zašuti oružje i posvuda mržnja prepusti mjesto ljubavi, uvreda praštanju i nesloga jedinstvu! Osjećamo ovdje duhovno prisutne sve one koji plaču, trpe i umiru zbog rata i njegovih tragičnih posljedica, u bilo kojem dijelu svijeta. Naše se misli osobito upravljaju prema Svetoj zemlji, koju je sv. Franjo toliko ljubio, prema Iraku, Libanonu i cijelom Bliskom istoku. Stanovništvu tih zemalja već su predugo dobro poznate strahote sukoba, terorizma, slijepog nasilja, a poznata im je i iluzija da sila može riješiti sukobe, odbijanje uvažavanja argumenata drugoga i poštovanja pravednosti. Samo odgovoran i iskren dijalog, velikodušno podržan od strane međunarodne zajednice, moći će okončati toliku patnju te ponovno dati život i dostojanstvo osobama, ustanovama i narodima. Neka nam sveti Franjo, čovjek mira, izmoli od Gospodina da se umnože oni koji prihvaćaju postati 'oruđa mira', putem tisuća malenih čina svakodnevnoga života; da oni koji imaju odgovorne službe budu pokrenuti strastvenom ljubavlju prema miru i neobuzdanom voljom da ga dostignu, birajući za to prikladna sredstva.

Nakon završetka mise, Papa je u pratnji kustosa Svetoga samostana o. Vincenca Colija pohodio grob sv. Franje.

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 116 

Broj posjetitelja

DanasDanas771
Ovaj mjesecOvaj mjesec17568
SveukupnoSveukupno1822009
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting