Dječji zbor "SUNCE"

 

 

 

Isusove se riječi «Pustite malene k meni» (Lk 18,16) i izreka Svetoga Augustina «Tko pjeva, dvostruko moli» najljepše i najiskrenije otkrivaju u radu maloga dječjeg zbora naše župe. Primarna je svrha zbora pjevanjem slaviti Boga na euharistiji, nedjeljom u 9 sati. Također, zbor pjeva i na mnogobrojnim priredbama i prigodnim obilježavanjima vjerskih blagdana u našoj crkvi, kao npr. za sv. Nikolu, Božić, u čast Ante Antića, u devetnici M.B. Lurdske i dr. S odličnim uspjehom zbor sudjeluje i na smotri dječjih crkvenih zborova «Zlatna harfa», od samoga početka 1984. godine, pa sve do danas. Zbor je poznat i po izvrsnim božičnim priredbama koje, kao najljepši poklon, djeca s velikim veseljem pripremaju tjednima uoči Božića, ponajprije za svoje prijatelje, roditelje, djedove i bake, ali i za sve ostale župljane. Ove su predstave nemali broj puta iznenadile i oduševile publiku. I pravi su poznavatelji glazbe često puta bili zatečeni težinom odabranih kompozicija, kvalitetom izvedbe i skladnim zvukom našega zbora. Osim pučkih liturgijskih pjesama «veselih» dječjih pjesmica, djeca izvode i nekoliko misa (M. Nardelli, M. Jašić, V. Rathgeber, VIII. koralna misa - anđeoska), a na njihovu su repertoaru i brojne lijepe i vrlo zahtjevne kompozicije. Izdvojit ćemo samo neke: «Ave Maria» - Fr.Engelhardt, I. Arcadelt i B.Pellozari, «Orantibus in loco isto» -1. Lukačić, «Molitva Sv. Franje» - Š. Marović, Zbor Hrvatica iz opere «Porin» i mnoge druge.

Iako se u posljednjih desetak godina rad dječjega zbora prvenstveno veže uz s. Željku Čeko, vratimo se ukratko na početke i prisjetimo se svih onih koji su sudjelovali u njegovu radu. Od našega svirača, Tonia Kotekka, doznali smo daje on pjevao u dječjem zboru kada ga je vodio fra Mile Ćirko. Bilo je to davno, od 1970.-1974. godine. Je li je tko bio prije njega, fra Mile se ne sjeća. Nakon njega zbor vodi s. Pavlimira Šimunović, ali ona nije smještena u našemu samostanu, već dolazi prema potrebi. Godine 1978. u našu župu stiže s. Zorislava Radić. Ona je u župi provela punih 10 godina. Zahvaljujući velikome trudu, i s. Zorislave i malih pjevača, već se iz tog perioda prisjećamo velikih uspjeha našega dječjeg zbora. Na «Zlatnoj harfi» naši su pjevači redovito nagrađivani najgromoglasnijim pljeskom. Poslije s. Zorislave, u župu nam 1988. godine iz Splita dolazi s. Željka Čeko i u prvom navratu ostaje do 1994. godine. Zamjenjuje je s. Sofija Vuković koja zbor vodi u iduće tri godine. Nakon toga, ponovo je s djecom s. Željka. Jednoga sunčanog dana na «Zlatnoj harfi» održanoj u Mariji Bistrici zbor je dobio ime «SUNCE», a vedrina i životna snaga iz imena zbora prepoznaje se i u pjevanju djece.Danas za najveći dio uspjeha našeg dječjega zbora svakako treba zahvaliti požrtvovnosti s. Željke. Njezin osobni angažman, marljivost i potpuna posvećenost radu s djecom vidljivi su na svakoj euharistiji, i na svakom nastupu. Osim s. Željke i malih pjevača, u radu maloga zbora sudjelovali su i brojni «profesionalni» tekstopisci, skladatelji, aranžeri, snimatelji i režiseri. Svi su oni prepoznali žar ove djece i nesebično se angažirali kako bi nastupi dječjega zbora u crkvi i izvan nje bili što ljepši, i na tome im treba zahvaliti.

Što reći o mnogobrojnim malim pjevačima koji su svih ovih godina pjevali u dječjem zboru? Kako zbor uglavnom broji oko 40 članova, osnovnoškolaca od prvoga do osmog razreda, mnoga su djeca provodila svoje slobodno vrijeme uvježbavajući pjesme u našoj župskoj dvorani. Vrijeme provedeno na probama, na sv. Misi, na zajedničkim susretima, mnogobrojnim nastupima velika su radost za male pjevače. Pjevanje u dječjem zboru na poseban način obogaćuje djetinjstvo ove djece, jača njihovu vjeru i ljubav prema Bogu i bližnjemu, te potiče osobni razvoj u svjetlu Kristovu. I roditelji malih pjevača prepoznali su daje djetinjstvo njihove djece «obasjano» jednim posebnim sadržajem i da su sati provedeni u pjevanju trenuci sretnijeg i ispunjenijeg odrastanja. Mnogi su se mali pjevači, u vrevi gradskoga načina života, preselili u druge dijelove grada, ali im je pjevanje u «svom zboru» ostalo u lijepim uspomenama. Mnogi i dalje pjesmom veličaju Gospodina kao pjevači jer su postali članovi našeg mješovitog zbora ili zbora Ante Antić, svirači (Matija Skender, Maja Jazvinšćak, Toni Kottek) ili zborovođe starijih zborova naše župe: mješovitoga zbora (Martina Gojčeta) i zbora Ante Antić (sestre Ana i Marija Paić). Možemo reći da je mali dječji zbor pravi «rasadnik» ljudi koji kroz glazbu izražavaju i obogaćuju svoju vjeru i ljubav prema Bogu.

U našoj se župi oduvijek pridavalo puno važnosti lijepom i skladnom liturgijskom pjevanju u kojem slavimo STVORITELJA, a to se uz marljivi, predani i požrtvovni rad naših sestara voditeljica i njihovih suradnika uvijek moglo i može doživjeti.

Maja Jazvinšćak-Jembrek

 

Popis članova Dječjeg zbora "Sunce" 

 1. Bedeniković Tibor
 2. Bilić Marija
 3. Boštjančić Josip
 4. Boštjančić Ljudevit
 5. Cirkveni Josipa
 6. Čizmek Miriam
 7. Čonkaš Ivana
 8. Dalić Jakov
 9. Galijan Marta
 10. Galijan Tea
 11. Hruškar Laura
 12. Krajc Dora
 13. Letica Ivan
 14. Ljubičić Ivan
 15. Marić Lucija
 16. Merle Armand
 17. Merle Dora
 18. Meršinjak Oliver Martin
 19. Milić Juraj
 20. Milić Klara
 21. Nervo Laura
 22. Petrinec Ana
 23. Prpić Tea
 24. Radić Katarina
 25. Radić Katarina
 26. Rezo Ivana
 27. Samardžić Iva
 28. Skender Marko
 29. Skender Matija
 30. Sunara Petra
 31. Šaravanja Petra
 32. Švagelj Josip
 33. Tadić Mo
 34. Vrban Ana
 35. Vrban Katarina
 36. Vukelić Dora
 37. Zelić Filip
 
 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98 

Broj posjetitelja

DanasDanas770
Ovaj mjesecOvaj mjesec17567
SveukupnoSveukupno1822008
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting