ANTIĆEVA BAŠTINA

 

UVODNA RIJEČ VICEPOSTULATORA

Dozvolite mi da se pridružim pozdravu mnogopoštovanog o. provincijala fra Pavla Žmire, pozdravima preuzvišenog nadbiskupa o. Ante Jurića i dragog biskupa šibenskog o. Srećka Badurine, kao i ostalim pozdravima ovog znanstvenog zbora, te uime Vicepostula-ture, kao i brojnih štovatelja sluge Božjega o. Antića u Zagrebu i širom domovine kao i svijeta, izrazim iskrenu zahvalnost Presvetom Trojstvu za ove značajne dane ZNANSTVENOG ZBORA, a vama nazočnima ovdje odanu radost na vašoj cijenjenoj prisutnosti.

Znamo - doista - da će mnogi, koji ne mogahu ovdje sudjelovati, posebno iz Zagreba - pratiti naš znanstveni zbor u svojim molitvama za njegov uspjeh, pa svima u ime Vicepostulature, kao i u vaše ime iskreno zahvaljujem. Rijetki su simpoziji - znanstveni zborovi - ovakvog karaktera, o velikim i herojskim krepostima i karizmama svetoga čovjeka koji je sav svoj život živio na glasu svetosti, iz ljubavi prema Bogu i braći ljudima.

Kažimo daje ovo drugi znanstveni zbor o fra Anti Antiću. Još se ne bijahu ni ohladnjele one tople znanstvene teme, “Karizme, lik i djelo sluge Božjega o. Ante Antića”, s prvog simpozija održanog u Zagrebu (1990) za 25. obljetnicu blažene i svete smrti, a već na sjednici suradnika Vicepostulature (21. siječnja 1992) bijaše prisutan ovaj drugi skup za prigodu 100. obljetnice rođenja dobroga i vjernog Sluge Božjega koji se trebao održati u ovo vrijeme u rod¬nom kraju o. Antića: Šibeniku, Prvić-Šepurini i Zatonu, tj. u njegovoj rodnoj biskupiji.

Ratne teškoće, nesigurnosti kao i moguća granatiranja Šibenika i okolice primorale su nas da se simpozij drži ovdje u središtu split-sko-makarske nadbiskupije, kao i u srcu njegove Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja gdje je otac Antić započeo svoje evanđeosko uspinjanje i sveto djelovao na ovim prostorima južne Hrvatske kroz punih četrdeset godina, a to znači da s pravom pripada svojim životom i svetošću i Šibeniku i Makarskoj i Splitu, kao i Zagrebu - sjeveru i jugu Hrvatske - cijeloj Crkvi u Hrvata kao i sveopćoj Kristovoj Crkvi na svijetu.

Već je to proročki izrekao i navijestio splitski biskup dr. Juraj Carić kad je u zaostroškom samostanu 1913. zaustavio svoje oči na mladom studentu fdozofije fra Anti Antiću - vidjevši ga skromna, pobožna i ponizna - te je pred magistrom izustio riječi: “Una espressione ascetica - Kakva prekrasna asketska duša! Čuvajte ga; takvi su najpotrebniji Crkvi i narodu!”

Antić, kroz četrdeset punih godina pripadnosti splitskoj nadbiskupiji kao i kroz cijeli život svojoj Provinciji, bit će - kako tvrde i svjedoče mnogi dokumenti i svjedočanstva - u Makarskoj i Primorju, kao i u Zagrebu, velik znak Božje nazočnosti u njegovu izvanrednom duhovnom karizmatskom i dinamičnom svetačkom životu i djelu. Stoga održavanje ZNANSTVENOG ZBORA u srcu nadbiskupije i Provincije nije slučajno. On je, odgajajući u Makarskoj brojna redovnička i svećenička zvanja i u Splitu duhovno djelovao kod svećenika, biskupa, redovnica, kao i laika Crkve: organizira i održava duhovne vježbe, pouke, egzorte i nagovore brojnim pedagoškim radnicima (učiteljicama) ovdje u Splitu kod časnih sestara Službenica Milosrđa, a to isto čini u velikoj žrtvi i ljubavi kod časnih sestara u Lovretskoj, Bribirskoj, Ćirilometodskoj, a posebno u samostanu sv. Klare. I u Makarskoj i u Splitu duhovno vodi, poučava i animira brojne učitelje (posebno učiteljice) za kršćanski odgoj djece u školama od Makarske do Splita i od Metkovića preko Mostara, Sarajeva, Sinja do Šibenika, dok u samom Splitu nekim očevima i majkama duhovno piše svoja pisma koja su djelomično vraćena Vicepostulaturi. Nekima je čak i čudom ozdravljenja od teške bolesti u Makarskoj i Splitu pokazao svoju veliku kršćansku odanost i ljubav Božju prema životu.

Zato ovaj ZNANSTVENI ZBOR - “Antićeva baština u duhovnoj obnovi Hrvatske” - ima danas svoje važno mjesto, značenje i pažnju za Crkvu u Hrvata. Vicepostulatura je obavila prilično posla u izboru predavača i njihovih tema da se ANTIĆEVA BAŠTINA znanstveno istraži, ispita i obznani, pa predavačima duguje zahvalnost za hrabrost dubljeg studija i njihova znanstvenog rada na dinamičnom i karizmatskom životu o. Antića kao i što su s ljubavlju prihvatili ovaj odgovorni vrijedni posao da nam rasvijetle lik i djelo Sluge Božjega koji nam - itekako - danas može biti primjer i uzor u duhovnoj obnovi Hrvatske.

Neka nam svima kod ovoga važnog i odgovornog posla na znanstvenom zboru pomogne Duh Sveti koji je svojim božanskim svjetlom rasvjetljavao i vodio cijeli Antićev duhovni život, njegov veliki apostolat, te je u svjetlu Duha Svetoga mogao onako spremno darivati svakoga dana svoje srce, dušu i biće da i mi sve više živimo i radimo za slavu Božju i za dobro braće ljudi.

U tom smislu želim da po ovom znanstvenom radu preko našh predavača i mi uvidimo svoje nedostatke u današnjem životu i djelovanju te se i sami u velikom žaru Antićeva apostolata duhovno obnovimo i time preuzmemo onu unutarnju duhovnu i životnu dinamiku Sluge Božjega za dublje i istinsko razumijevanje svega onoga što u ovo vrijeme od nas traži Krist, njegova vjera, sveta Crkva i naša domovina Hrvatska.

ANTIĆEVA BAŠTINA i njegovo uzorno iskustveno življenje Božjeg života neka nam bude od neprocjenjive duhovne važnosti i pomoć našoj Crkvi i hrvatskom narodu u ovim teškim i odlučujućim vremenima da budemo što jesmo u svijetu - Kristovi učenici.

Svim predavačima, sudionicima i prisutnim slušateljima želim puninu duhovnog uspjeha i blagoslova po važnom i neprocjenjivom ovom ZNANSTVENOM ZBORU, a ANTIĆEVA BAŠTINA U DUHOVNOJ OBNOVI HRVATSKE neka svakome pokaže i rasvijetli Božji - Kristov put do osobne i zajedničke obnove za punu istinu, slobodu i sreću Lijepe naše.

Fra Vladimir Tadić

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21 

Broj posjetitelja

DanasDanas26
Ovaj mjesecOvaj mjesec18252
SveukupnoSveukupno1848060
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting