Aktivnosti, duh. obnove i hodočašća vjerničkih zajednica naše župe

Poslijeuskrsno vrijeme, uz proslavu Prve pričesti i krizme, obilježeno bijaše mnogovrsnim sadržajima kojima su naši župljani slavili Boga. Vjerničke zajednice u župi, svaka na svoj način, doprinosile su svojim aktivnostima plodonosnom životu župe. Tako je poslije slavlja Prve sv. pričesti (nedjelja 5. svibnja) i slavlja sv. krizme (subota 11. svibnja) upriličeno:

Hodočašće za naše župljane u Poljsku,

Ministrantski susret u Gračacu,

Duhovna obnova za volontere žup. caritasa u Macelju,

Dječji zbor na Zlatnoj harfi u Mariji Bistrici te

Duhovna obnova za članove Mješovitog zbora u Vinagori.

 

 

1. Hodočašće u svetišta Poljske (15.-19. svibnja)
Pod vodstvom o. župnika upriličeno je za naše župljane hodočašće u poljsko nacionalno marijansko svetište u Czestochowu, od 15. do 19. svibnja. Uz Czestochowu, još smo posjetili Wadovice, rodno mjesto sv. pape Ivana Pavla II., svetište Kalvarija Z., svetište Milosrdnog Isusa i sv. Ivana Pavla II. u Krakovu te rudnik soli Wieliczka. Na povratku iz Poljske, hodočasnici su razgledali Bratislavu. Hodočašće je našim župljanima bila plodonosna duhovna obnova.

 

 

2. Ministrantski susret u Gračacu (25. svibnja)
Dvadesetak ministranta naše župe sudjelovalo je na provinsijskom ministrantskom susretu u Gračacu, u subotu 25. svibnja, kojega je organizirao fra Josip Repeša, provincijski moderator za duhovna zvanja. Uz naše ministrante nazočili su ministranti iz još dvadesetak župa koje vode naši fratri. Program je sadržavao međusobno upoznavanje, pokorničko bogoslužje, sv. misu, zajednički ručak te poslijepodnevni rekreativni dio uz nogomet. Domaćin – gračački župnik fra Tino Labrović, pobrinuo se da se djeca osjećaju kao kod svoje kuće. Hvala svima!

 

3. Duhovna obnova za volontere župnog caritasa u Macelju (1. lipnja)
Desetak naših volontera, predvođenih o. župnikom, hodočastilo je crkvi Muke Kristove u Macelj, u nedjelju 1. lipnja. Tamo se u poslijepodnevnim satima održavala središnja komemoracija za sve nevine žrtve Bleiburške tragedije i križnoga puta, pogubljene u maceljskoj šumi (više od 1100 žrtava ekshumirano i pokopano uz mjesnu crkvu, među njima dvadesetak svećenika, franjevaca). Prije sv. mise uslijedila je pobožnost križnog puta. Misno slavlje predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

 

4. Naš Dječji zbor na proslavi 35. obljetnice Zaltne harfe u Mariji Bistrici (8. lipnja)
U subotu, 8. lipnja upriličen je u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici susret zborova sudionika Zlatne harfe za područje grada Zagreba. Nazočilo je i dvadesetak djece iz naše župe. Devet dječjih zborova (oko 250 djece) sudjelovalo je na svečanom misnom slavlju i predvodili pjevanje, na poticaj i organizaciju voditeljice pokrajinskog susreta s. Željke Čeko, voditeljice dječjeg zbora Sunce iz naše Župe. Ona je, uz glazbenu pratnju orguljaša Matije Skendera te flautista Petra Pavliša, dirigirala zborovima, a vesela dječja pjesma razlijegala se bistričkim krajem. S. Željka je u svom zahvalnom govoru na kraju misnog slavlja pozvala djecu da budu ustrajni na tom započetom putu jer će „redovito uvježbavanje držati dječji duh budnim za sve što je lijepo i Bogu milo, razvijat će im kreativnost, osjećaj za lijepo, plemenito i dobro te će se tako moći oduprijeti nemaru i pasivnosti sveprisutnima među današnjom djecom i mladima“.
S našim zborom Sunce, osim roditelja i voditeljice, bili su i župnik fra Nikica te đakon fra Frano. Uz kratku molitvu koju je župnik predvodio prošli smo križni put, a zatim je organiziran piknik koji je najviše razveselio malene, a i roditeljima je dobro došao predah od jakog sunca koje nas je cijeli dan grijalo. I sve nas je posebno ugrijalo zajedništvo i radost na dječjim licima te spoznaja da smo dio veličanstvenog slavlja našega Gospodina.

 

5. Hodočašće i duhovna obnova za članove Mješovitog zbora (9. lipnja)
Na svetkovinu Duhova, poslije župne sv. mise, članovi Mješovitog zbora župe i svetišta, predvođeni o. župnikom, hodočastili su u Gospino svetište Vinagora kod Pregrade. To bijaše plodonosna duhovska obnova za sudionike i njihove voditelje. Mala Gospina crkva na zagorskom brijegu svima je budila osjećaje posebne Božje blizine i blagoslova. Poslije pobožnosti i razgledavanja svetišta, uslijedio je u Pregradi ručak i osvježenje. Pjesme nije nedostajalo. U poslijepodnevnim satima još smo ragledali mjesnu crkvu u Pregradi (tzv. zagorsku katedralu) te Gospino svetište Trški Vrh u Krapini. Ozarenih lica i ispunjena srca tako smo proveli ovaj lijepi duhovski dan. Bilo svima na spasenje!

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11 

Broj posjetitelja

DanasDanas765
Ovaj mjesecOvaj mjesec17562
SveukupnoSveukupno1822003
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting