Ženidba

 

Bog je ženidbu ustanovio u raju kad je čovjeka stvorio kao muškarca i ženu. Isus je tu božansku ustanovu uzdigao na dostojanstvo sakramenta. Ženidba je sakramenat u kojem Bog svojim vjernicima daje pravo i dužnost da budu roditelji, te milost da mogu izvršiti svoje ženidbene dužnosti.

Kršćanski brak zapravo je “mala kućna Crkva” koja sudjeluje u stvaranju kršćanske zajednice. Ženidba je objava Saveza između Krista i Crkve. Zajedništvo Krista i Crkve djeluje na zajedništvo muža i žene, koje se ispunjuje životom što naizmjenično između Krista i Crkve struji milošću i istinom koju je Krist darovao svojoj Zaručnici - Crkvi. Kršćanska ženidba je u svojoj biti “slika i udioništvo u savezu ljubavi između Krista i Crkve”.

Ženidbena privola, na koju se obvezuje ženik i nevjesta, bitni je činilac sakramenta ženidbe. To znači da ovaj sakramenat ne podjeljuje ni Crkva ni svećenik, nego da ga jedno drugom podjeljuju ženik i nevjesta kada izriču svoj pristanak u obliku koji priznaje Crkva.

Kršćanska ženidba je naravna ustanova i sakramenat. Sakramenat ženidbe obvezuje pred Bogom i pred kršćanskom zajednicom. Kao savez ljubavi i života mora biti obilježen vjerom Crkve koja će se očitovati u izvršenju bračnih obveza.

Kršćanska ženidba sklapa se u crkvi pred svjedocima i predstavnikom Crkve na obredu vjenčanja. Privola očituje one biblijske riječi da čovjek ne smije rastavljati ono što Bog združuje.

U našoj župi vjenčanja obavljamo subotom u crkvi Majke Božje Lurdske, ili prema dogovoru između mladenaca i župnoga osoblja i u neko drugo vrijeme. 

Mladenci, koji se žele crkveno vjenčati, moraju se prijaviti u župni ured barem dva mjeseca prije vjenčanja, jer moraju obaviti zaručničke pripreme. U uredu dobivaju sve potrebne obavijesti za kršćanski sakramenat braka. Od 1. srpnja 1999. crkveni brak ima učinke i civilnog braka, kada mladenci prethodno podignu potrebnu potvrdu u matičnom uredu (za područje naše župe Draškovićeva 15) i predaju je u župni ured gdje se crkveno želite vjenčati.

Obred vjenčanja počinje pred crkvenim vratima. Svećenik dočekuje mladence i njihovu pratnju, vodi ih k oltaru, pozdravi i uvede u slavlje vjenčanja. Poslije svetopisamskih čitanja i prigodne homilije svećenik pita mladence je li slobodno stupaju u brak i jesu li spremni čitav život sačuvati međusobnu ljubav  i vjernost u braku, te s ljubavlju od Boga primiti djecu i odgajati ih po zakonu Krista i njegove Crkve. Nakon njihove privole, koju javno izražavaju pred svjedocima i crkvenom zajednicom, svećenik blagoslivlje njihove prstene i njihov brak.

 

MOLITVE

Molitva djevojke za mladića
Molim te, Gospodine, blagohotno primi molitvu zaljubljena srca. Sazdao si svijet iz ljubavi. Rođena sam u ljubavi svojih roditelja. U istoj radosti želim da se moja ljubav umnoži. Zaljubila sam se u mladića... Čuvaj ga i vodi pravim putem. I ako je volja tvoja, neka bude doživotna moja ljubav.
 Molitva mladića za djevojku
Dobri Bože, tvoja je dobrota uvijek nad nama. Odjednom sam postao stariji i osjetio da je dah ljubavi tvoje prošao pored mene. Zaljubio sam se u djevojku... Ti poznaješ tajne ljudskih srdaca. Ako ti želiš, neka se naša ljubav sjedini u doživotnu sreću.
 Zaručnička molitva
Gospodine, iz tvoje božanske dobrote nikla je ljudska obitelj, koju ti neprestano zoveš na ljubav, da je dovedeš k radosti zajedništva koje ne prestaje. U tvom božanskom naumu vjenčanje posvećuje ljubav muža i žene, koja je znak i dar tvoje dobrote. Molimo te: sakramentom ženidbe posveti početak naše ljubavi i obaspi nas dobročinstvima u životu.
 Prije vjenčanja, zaručnik za zaručnicu
Oče Sveti, stvorio si muškarca i ženu na svoju sliku i njihovo zajedništvo blagoslovio. Molim te za svoju zaručnicu... koja se želi vjenčati za mene. Otvori nam srca za radost i ljubav, da naš zajednički život bude dom poštenja i mira.
 Prije vjenčanja, zaručnica za zaručnika
Oče Sveti, svemogući vječni Bože, stvorio si ženu za nerazdvojnu pomoć mužu. Molim te za svoga zaručnika... s kojim ću se pred oltarom združiti u ženidbeni savez. Pomozi nam da jedno drugom budemo znak tvoje ljubavi i prisutnosti, te da ostanemo jedno srce i jedna duša.
 Za vjenčane kumove
Gospodine, nas dvoje zaručnika, našli smo se u tvojoj ljubavi, po srcu svome. Svoju ljubav želimo potvrditi pred oltarom. Izabrali smo svoje kumove... koji će nas pratiti i pomagati na bračnom putu. Molimo te, obiljem svoje milosti budi im zaštita u životu.
 Poslije vjenčanja, muž za ženu
Gospodine, osnovao sam svoju obitelj prema tvome naumu i svoju nakanu potpisao pred oltarom. Svrni pogled na moju odabranicu kojom sam se u ženidbu svezao. Nek se moje srce u nju uzda. Blagoslovi je da ispuni zadaću žene i majke, da kuću grije svojom čistom ljubavlju i dobrotom.
 Poslije vjenčanja, žena za muža
Gospodine, ti si htio da ženidba bude nerazrješiv savez sloge i mira, plodna djecom, sinovima i kćerima tvojim. U naše zajedništvo utisni sliku svoje ljubavi. Po tvom božanskom naumu vjenčanje posvećuje ljubav muža i žene. Blagoslovi mene i moga životnog druga. Molimo te, da u braku budemo sretni, da nas veže uzajamna vjernost, da nas resi neporočan život, da bismo bili plodni potomstvom, dosegli starost željenu i stigli u život blaženih i u nebesko kraljevstvo.
 Za sretan brak
Dobri Bože, blago nas pogledaj i blagoslovi naš brak. Sakramentom ženidbe posvetio si početak naše ljubavi i obasuo nas dobročinstvima u životu. Blagoslovi naš obiteljski život da bude plodan dobrim djelima i da ga proživimo u miru.
 Na obljetnicu vjenčanja

Bože, stvoritelju svega svijeta! Ti si muškarca i ženu stvorio da u ženidbi pripadaju jedno drugome. Blagoslovi naš brak koji si sjedinio nerazrješivom ženidbom te nas u radosti i žalosti uzdrži zajedno. Daj nam svoju milost, da iz dana u dan sve savršenije očitujemo jedinstvo Krista i Crkve. Umnoži nam ljubav da sa svojom djecom napredujemo u tvojoj milosti.

 

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22 

Broj posjetitelja

DanasDanas156
Ovaj mjesecOvaj mjesec16953
SveukupnoSveukupno1821394
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting