KRŠTENJE

Prijava krštenja u župnom uredu (Vrbanićeva 35): najmanje dvadeset dana prije slavlja.

Dokumenti za prijavu krštenja: kopija rodnog lista djeteta i posvjedočenje o sakramentima za kuma ili kumu.

Slavlje sakramenta krštenja: u kapeli Majke Božje Lurdske, subotom i nedjeljom u 12 sati. 

Obvezna pouka i susret s roditeljima i kumovima: u petak prije subote ili nedjelje krštenja u 18 sati.

 

 

Krštenje je temeljni događaj kršćanskoga života. Podrijetlo krštenja izvire u Kristovoj oporuci kada je zapovjedio svojim učenicima da idu po svem svijetu i krste sve narode u njegovo ime: "Idite i učinite sve narode mojim učenicima. Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga". Osobne pretpostavke za primanje krštenja jesu unutarnje obraćenje i vjera u Isusa Krista i njegovu nauku. Krštenje uključuje vjernike u Crkvu kao novi Božji narod koji je Mistično Tijelo Kristovo ispunjeno Duhom Svetim. Tako shvaćeno uključenje u Crkvu jest i prvi temeljni učinak krštenja, a istodobno i sredstvo postizanja punine krsne milosti.

 

Roditelji su prvi ovlašteni i prvi su odgovorni za kršćanski rast djeteta. Krsno kumstvo je dodatna i posebna služba za krštenika. Krsni kum ili kuma postaju jamac ozbiljnosti i pozitivne nakane da će svoje kumče povezati sa životom kršćanske zajednice. Usprkos prvenstvu roditeljske službe u obredu krštenja i kasnije u životu, krsnim kumovima pripadaju važne zadaće. Krsni kumovi su trajni predstavnici opće Crkve i vidljivi predstavnici u kršćanskoj zajednici. Krsni obred ima duhovne vrednote kršćanskoga i obiteljskoga slavlja.

Roditelji i kumovi preuzimaju na sebe odgovornost da će dijete odgojiti u vjeri u kojoj se krsti. To se vidi i iz samoga bogoslužja krštenja:

  • na početku obreda roditelji i kumovi traže krštenje djeteta;
  • zajedno čine djetetu znak križa na čelu;
  • odriču se od sotone i ispovijedaju vjeru u ime djeteta;
  • majka, ili kum/a, prinosi dijete krsnom zdencu;
  • otac ili kum/a pali krsnu svijeću;
  • na kraju obreda roditelji i kumovi primaju blagoslov.

 

 

MOLITVE

 

Molitva majke za sretno začeće

Svemogući Bože, prema tvojoj stvoriteljskoj promisli, odredio si ženu za nositeljicu života. Sudjelujući u čudesnim tijekovima stvaranja sa svojim suprugom, molim te, da se u našoj ljubavi ostvari sretno začeće našeg djeteta.

 

 

Molitva oca za sretno začeće

Svemogući Bože, u čudesnom stvaranju svijeta, odredio si čovjeku da raste, množi se, napuni zemlju i sebi je podloži. Tvom zakonu podredio sam se zajedno sa svojom suprugom. Neka se naša uzajamna veza ostvari u sretnom začeću našeg djeteta.

 

 

Molitva majke za sretan porod

Gospodine, na pomisao da ću postati majka, od radosti mi zaigra dijete u utrobi. Tvoj je dar da sam mogla začeti novi život. Dok sa svojim suprugom čekam sretan porod, molim te čuvaj plod utrobe moje.

 

 

Molitva oca za sretan porod

Gospodine, obasjala me radost tvoga dara u nadi da ću postati otac novoga života. Sa svojom suprugom očekujem dan kada ću ugledati novo stvorenje. Molim te za sretno rođenje začetog života.

 

 

Molitva majke nakon poroda

Svemogući vječni Bože, Gospodaru života, hvala ti što sam postala majka. Blagoslovi rođeni plod utrobe moje, oca moga djeteta i mene roditeljicu života. Darovano čedo neka raste kao sveza ljubavi između nas - roditelja i tebe - Stvoritelja i začetnika života.

 

 

Molitva oca nakon poroda

Svemogući vječni Bože, Gospodaru života, hvala ti na daru kojim si blagoslovio ljubav između mene i moje supruge. Prema tvome naumu, naša se ljubav umnožila. Pomozi mi da budem pravi otac svoga djeteta i dobar suprug majci roditeljici.

 

 

Ime djeteta

Dobri Bože, prema tvojoj odredbi sve stvoreno dobiva svoje ime raspoznavanja. Prema našem dogovoru, djetetu smo nadjenuli ime... To ćemo ime izgovoriti i u crkvi na njegovu krštenju. Potpomognuto našim odgojem i tvojim blagoslovom neka ga nosi na ponos svoga naroda.

 

 

Molitva majke prije krštenja

Gospodine, sa svojim suprugom i kumovima ponijet ću svoje dijete u crkvu na krštenje. Sada ga znamenujem znakom križa. Učini ga hramom svoga veličanstva i podaj da se u njemu Duh Sveti nastani.

 

 

Molitva oca prije krštenja

Gospodine, od Crkve Kristove tražit ću krštenje za svoje dijete... Obvezujem se da ću ga odgajati u vjeri kako bi živjelo po tvojim zapovijedima, ljubilo tebe i bližnjega svoga, kao što nas je Isus učio. Pomozi mi, da zajedno sa svojom suprugom, odgojim svoje dijete da raste u mudrosti pred tobom i ljudima.

 

 

Molitva roditelja za kumove

Dobri Bože, kao kršćani znamo da po otajstvu vode dobrostivo dijeliš obilje svoga života onima koji vjeruju. Naše dijete krstit ćemo u vjeri Crkve. Kumovi koje smo odabrali obvezali su se da će nam pomagati u odgoju. Blagoslovi ih da njihov život bude živi primjer vjere našem djetetu.

 

 

Molitva majke poslije krštenja

Gospodine Bože svemogući, po svome Sinu, rođenom od Djevice Marije, ti veseliš kršćanske majke nadom vječnoga života što nam je zasjalo u našoj djeci. Blagoslovi me kao majku moga djeteta kojega sam krstila u vjeri Crkve. Daj da ti zajedno sa svojim djetetom zahvaljujem bez prestanka, u Kristu Isusu Gospodinu našemu.

 

 

Molitva oca poslije krštenja

Gospodine Bože svemogući, ti zemaljski i nebeski život daješ izobila. Blagoslovi me kao oca moga djeteta kojega sam krstio u vjeri otaca svojih. Daj da zajedno sa svojom suprugom riječju i primjerom budem svome djetetu prvi svjedok vjere, u Kristu Isusu Gospodinu našemu. Amen.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36 

Broj posjetitelja

DanasDanas157
Ovaj mjesecOvaj mjesec16954
SveukupnoSveukupno1821395
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting