Marijo, zagovornice naša - moli za nas

Osim što se u njemu sve jače osjeća miris proljeća i ponovno rađanje prirode, mjesec svibanj je još po nečemu prepoznatljiv. Ovaj mjesec posvećen je Blaženoj Djevici Mariji i želi nas podsjetiti na svibanjske pobožnosti. U uskrsnom vremenu Crkva pjeva: „Kraljice neba, raduj se!“ Marija na izvanredan način sudjeluje u uskrsnoj radosti. Za vrijeme muke svoga Sina bila je duboko uronjena u bol i patnju, ali se na uskrsni dan osjetila više nego itko „utješena“ slavnim Isusovim uskrsnućem. Ona nam cijelim svojim životom svjedoči da Kristovo uskrsnuće znači konačnu pobjedu dobra, a ta se vjera pretvara u svjetlo, istinu i život – uvijek i za sve ljude.

Naš ovogodišnji Marijin svibanj biti će protkan jubiljeskom proslavom 800-te obljetnice naše franjevačke obitelji. Središte života sv. Franje bio je Krist, ali je beskrajno volio i Mariju. Štovao ju je svim srcem, utjecao joj se gotovo djetinjski u svim svojim potrebama i tjeskobama. Nakon Isusa nikoga nije toliko ljubio kao nju.

On ju okružuje neizrecivom ljubavlju. Pjeva joj posebne pohvale. Odabire je za odvjetnicu svoga Reda. Promatra ju najuže povezanu s Kristom kome ona daje krhko čovještvo primajući ga u svoje krilo. Smatra je Kristovom palačom, šatorom, kućom, odjećom, sluškinjom i majkom. Postavlja dogmatske temelje Marijina Bezgrješnog Začeća. Moli je posebnom upornošću da Bogu zahvaljuje umjesto njega i da mu isprosi milost oproštenja grijeha. Čitave joj noći govori pohvale. Ona je predmet kontemplacije u njegovoj molitvi. Posti četrdesetnice njoj u čast. Ona ga vodi u njegovu zvanju i djelovanju.

Kada je osjetio da je došao kraj njegova života, teško bolestan Franjo se dao prenijeti u crkvu Sv. Marije anđeoske, na mjesto gdje je jasno upoznao svoj životni poziv. Položen na golo tlo, umro je uz pjevanje 141. psalma u subotu 3. listopada 1226. u 7 sati uvečer i na taj način posvjedočio je koliko je Mariji pripadao i koliko ju je ljubio.

Neka i svima nama bude poticaj ova Franjina ljubav prema Mariji i da stvarno doživimo da je najkraći put do Boga upravo po Mariji.

 

Molitva sv. Franje Asiškog

Majci Mariji

Sveta Marijo, moli za nas!

Sveta Djevice Marijo,

nema tebi slične među ženama,

kćeri i službenice svevišnjega Kralja,

Majko presvetoga Gospodina našega

Isusa Krista,

Zaručnice Duha Svetoga:

moli za nas

sa svetim Mihaelom arkanđelom

i svim nebeskim silama

i sa svima svetima

kod svoga svetoga ljubljenoga Sina,

Gospodina i Učitelja.

 

SVIBANJSKA POBOŽNOST

18, 30 – krunica i pjevane litanije

19 – sveta misa s prigodnom propovijedi

 

 

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 96 

Broj posjetitelja

DanasDanas770
Ovaj mjesecOvaj mjesec17567
SveukupnoSveukupno1822008
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting